Lupa näyttää tunteita selvin päin

Kun AC Oulu
pelaa, Raatin stadionin pääkatsomon etelälaidassa
hoilaavat Jaakko
Alavuotunki
,
Anssi Ketopaikka ja muut Sinitähdet.

Anssi Juntto

AC Oulun kotiotteluissa on seuran alkuajoista lähtien herättänyt huomiota pieni mutta äänekäs fanilauma, joka tuntuu irtaantuneen todellisuudesta Euroopan ammattilaissarjoista tuttua katsomokulttuuria vaaliessaan. Nämä oululaiskannattajat eivät edes häpeile lauluääntään hoilatessaan tuttuihin melodioihin perustuvia kannatuslaulujaan.

– Jossain vaiheessa tuli sellainen kipinä, että miksei täälläkin voisi olla katsomossa muutakin kuin tuulipukujen kahinaa ja kulmapotkutaputukset. Voisi oikeasti laulaa lauluja, ja se voisi olla hauskaa, Jaakko Alavuotunki toteaa.

– Itse koin henkilökohtaisen heräämisen, kun kävin aikoinaan lyhyen hetken asumassa Englannissa ja näin kannatustouhua siellä. Mietin, miksei sellaista voisi olla täälläkin. Oivalsin, että eihän mitään tapahdu, jos ei sitä itse tee, Anssi Ketopaikka puolestaan kertoo.

AC Oulu pelasi ensimmäisen kautensa vuonna 2003. Toisella kaudella joukkue sai kylkeensä kannattajaryhmä AC Oulu Fanaticsin, jonka kanssa Alavuotunkikin kiersi katsomassa vieraspelejä. Kun keväällä 2006 kannattamisesta kiinnostuneita ilmaantui enemmänkin, toimintaa edistämään perustettiin Sinitähdet ry.

Tuohon aikaan äänekäs kannattaminen oli Suomessa vielä melko harvinaista, ja monella oli iso kynnys lähteä mukaan.

– Ei sitä enää ajattele, mitä muut ajattelevat. Katsomo on siitä harvinainen paikka Suomessa, että siellä voi näyttää tunteita laidasta laitaan, vaikka ei olisikaan alkoholin vaikutuksen alaisena, Alavuotunki sanoo.

Ketopaikka kävi katsomassa ensimmäiset kotipelinsä muutettuaan Ouluun opiskelemaan syksyllä 2011. Pienen empimisen jälkeen hän uskaltautui siirtymään Raatin aurinkokatsomosta pääkatsomon etelälaidan fanikatsomoon.

– Se ei ollutkaan minkään sisäänpäin kääntyneen porukan hommia, vaan sinne otettiin avosylin vastaan, hän muistelee.

Sittemmin mielikuvaa ryhmästä on avarrettu, ja parin vuoden ajan AC Oulua on kannatettu nimellä AC Oulun kannattajat, vaikka Sinitähdet ry toimintaa pyörittääkin.

Muutenkin kynnystä osallistua toimintaan on madallettu. Aiemmin kannattajakatsomoon piti ostaa kausikortti yhdistyksen kautta, mutta nyt kuka tahansa voi ostaa sinne lipun. Jäsenyyttä ei enää vaadita.

Silti moni liittyy yhdistyksen jäseneksi tukeakseen toimintaa. Jäsenet myös saavat alennusta lähimpiin vieraspeleihin tehtävistä bussimatkoista.

– Esimerkiksi matkojen järjestämisessä on hyvä olla yhdistys raha-asioiden hoitamisen kannalta. Samoin, jos tilaamme huiveja tai isoja lippuja, yhdistys ottaa vastuun hankinnoista, Alavuotunki selvittää.

Sinitähdillä on tällä hetkellä noin 40 jäsentä, mutta kaikkiaan toiminnassa pyörii mukana toistasataa henkeä. Osallistuminen peleihin ja muihin tapahtumiin vaihtelee. Eniten väkeä riittää kotiotteluihin kesälauantaisin.

Muiden joukkueiden kannattajiin oululaisilla on hyvät välit. Alavuotunki on ollut mukana sen verran kauan, että hänellä on tuttuja kaikissa faniryhmissä. Usein kannattajat käyvät ottelun jälkeen oluella sulassa sovussa.

AC Oulun kannattaminen ei suinkaan rajoitu pelkästään ottelutapahtumiin. Sinitähdet ry on myös osallistunut kummipelaajiensa palkkakustannuksiin. Viime vuonna yhdistys teetti fanituotteita ja antoi niiden myynnistä kertyneet voitot Janne Hietasen palkkaan. Äskettäin toteutettiin samanlainen kampanja Lassi Nurmokselle.

Parhaillaan juhlavuottaan viettävän Sinitähdet ry:n puheenjohtajalle
Jaakko Alavuotungille (vas.) ja jäsenelle Anssi Ketopaikalle AC Oulun
kannattaminen on elämäntapa.

Kannatuslaulut tulevat ja menevät
– nyt trendinä omaperäisyys

Anssi Juntto

Sinitähdet ry:n puheenjohtaja Jaakko Alavuotunki laskeskelee, että AC Oulua on kannustettu vuosien varrella yli 50 laululla. Tällä kaudella raikaavat ihan eri laulut kuin kymmenen vuotta sitten.

Alkuun Suomessa hyödynnettiin paljon ulkomailta, etenkin Englannista ja Italiasta, kulkeutuneita sikäläisten fanien suosimia lauluja ja melodioita. Viime aikojen trendinä on ollut keksiä jotain omaperäistä. AC Oulun kannattajien suusta voi kuulla esimerkiksi J. Karjalaisen Mennyt mies -kappaleen melodiaa mukailevaa laulua uusin sanoin.

Aina laulujen valjastaminen kannatuskäyttöön ei suju niin kuin Strömsössä. Pari kautta sitten, kun AC Oulu ja OPS pelasivat kuumia paikallisotteluitaan, humoristisessa piirrossarjassa Pasilassa laulettiin Seitsemän seinähullua veljestä -yhtyeen ikivanhaa Banaania poskeen -rallia mukaillen ”pistetään pistetään Juntusta turpaan”. Sinitähdet tietysti ottivat laulun käyttöön valtavan naurunremakan saattelemana. Katsomossa yhteys jäi monelta huomaamatta, ja muutenkin sanoma ymmärrettiin väärin.

– Ei sillä tarkoitettu mitään väkivaltaista herra Juntusta kohtaan, vaan kyllä sillä viitattiin ihan kentällä tapahtuvaan, Alavuotunki tähdentää.

– Pyrimme toimimaan sen verran hyvällä maulla, että jätämme laulun pois, jos joku pahoittaa siitä mielensä, Anssi Ketopaikka puolestaan huomauttaa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 28.04.2016.