Kivikukko palaa aseman lähelle

Oululaisten rakastama Kivikukko palaa kotikonnuille usean vuoden evakkoreissun jälkeen.

Antti Ervasti

Oulu

Melko tasan kolme vuotta sitten toukokuussa erikoinen Kivikukko-rakennus purettiin Oulun asematunnelin suulta, ja sen kivet vietiin piiloon tuntemattomaan paikkaan. Kivikukon nykyinen omistaja, Devecon Groupin toimitusjohtaja Ari Tuutti paljastaa, että rakennus kootaan uuteen käyttöön lähelle alkuperäistä paikkaansa aseman lähelle.

Uusi paikka tulee olemaan Rautatienkadulla juna-aseman kiitotavaratoimiston kohdalla eli vain joitakin kymmeniä metrejä vanhasta paikasta pohjoiseen.

Kivikukon rakentaminen uuteen paikkaan alkaa heti, kun alueen asemakaavahanke saa lainvoiman. Tuutti arvioi, että rakennus voisi olla paikallaan jo vuoden tai puolentoista päästä.

Alun perin Kivikukko rakennettiin sotavuosina vara-asemaksi, jonne junaliikenteen hermokeskus saatiin suojaan pommituksilta. Uudessa käytössä rakennus tulee olemaan sisäänajoportti maanalaiseen parkkihalliin.

– Vanhassa paikassaanhan Kivikukko oli pikkuisen piilossa. Nyt se on tulossa näkyvämmälle paikalle esiin rautatieasema-aukion laidalle. Näin se saa arvoisensa paikan ja nousee muistomerkkinä kaikkien nähtäville, Tuutti sanoo.

Toisin kuin luulisi, Kivikukon ulkokuori ei ole holvimainen itsekantava rakenne. Sisätila muurattiin betonista, ja kivet lepäävät sen ympärille kasatun soran ja hiekan päällä. Sisätilat olivatkin paljon pienemmät kuin päällepäin näytti.

– Uudelleen rakentaminen tehdään samalla tekniikalla.

Tuutti myöntää, että käyttötarkoitus on hieman epäromanttinen verrattuna toiveisiin esimerkiksi kahvilasta. Olisi ollut mahdotonta perustaa kahvila niin pieneen, vain 40 neliön kokoiseen tilaan.

Kivikukon uusi tuleminen liittyy vireillä olevaan kaavahankkeeseen. Asemarakennuksen ja pohjoisen alikulun väliselle alueelle on tulossa kerrostaloja.

– Koska Kivikukko on portti, sen rakentaminen toteutetaan ihan hankkeen alkuvaiheessa.

Tuutti suunnitteli aiemmin Kivikukon uudeksi paikaksi Toppilan asemaa, jonne hän on siirtänyt vanhoja asemarakennuksia. Siellä oli kuitenkin liian vähän tilaa.

Kivikukon kivet purettiin toukokuussa 2013 ja vietiin säilöön salaiseen paikkaan Oulun seudulla. Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat merkitsivät kivet punaisin numeroin, jotta ne osataan koota uuteen paikkaan alkuperäisessä asussaan.

Tuutti näyttää kuvia kolme vuotta ulkosalla olleista kivistä, että merkinnät ovat pysyneet eivätkä kivet ole kärsineet lainkaan esimerkiksi säiden vaikutuksista.

Kivikukko rakennettiin vuonna 1942, ja sen ulkokuoressa on kaikkiaan 441 kiveä. Rakennuksen kohtalosta on Oulussa kohistu vuosituhannen vaihteesta lähtien.

Kivikukon uudeksi paikaksi on varmistumassa Rautatienkatu kuvassa vasemmalla näkyvän kiitotavaratoimiston eteläpäädyn kohdalla. Kiitotavaratoimiston kohtalo on vielä epävarma. Sitä ei ole suojeltu kuten asemarakennus (oik.) ja entinen asemaravintola ovat. Muun muassa Kivikukon omistukseensa hankkinut Ari Tuutti sanoo keräävänsä vanhoja rakennuksia, kun toiset keräävät postimerkkejä tai kolikoita.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 28.08.2016.