Elokuva syntyy yhdessä tekemällä

Kiimingissä pidettiin lauantaina poikkeuksellinen koulupäivä monenlaista mukavaa yhdessä tekemällä. Mukana olivat kaikki oppilaat, vanhemmat ja opettajat.

Antti Ervasti

Oulu

Nuorukainen kävelee ja katsoo seinään kiinnitettyjä vaakaan kirjoitettuja suuria S-kirjainlappuja. Hän pysähtyy, katsoo ja jatkaa matkaansa pöllämystyneen näköisenä.

– Tuliko tarpeeksi kuvaa häntään, kysyy Valveen elokuvakoulun mediaohjaaja Jukka Marjusaari kuvaaja Artturi Kumpumäeltä, 7. luokka. Tämä vastaa, että ei.

– Kuvaus, kamerat, käy, huutaa ohjaaja Reeta Saukkonen, 7. luokka. Kohtaus otetaan uusiksi, ja pääosan esittäjä Kalle Kairamo, 9. luokka, joutuu tekemään suorituksensa uudelleen.

Ollaan Kiimingin Jokirannan koulun käytävällä, jossa elokuvapaja tekee elokuvaa. Tarina koulukiusatusta ässävikaisesta pojasta taittuu päivässä pari-, kolmeminuuttiseksi teokseksi.

Lauantaina otettiin varaslähtö ensi viikolla pidettävään Kiimingin hyvinvointiviikkoon, kun Jokirannan koululla pidettiin Sydämellisen yhdessä tekemisen Pop-Up-koulutapahtuma. Koulua pidettiin poikkeuksellisesti lauantaina, ja järjestelyissä olivat mukana niin oppilaat, opettajat kuin oppilaiden vanhemmatkin.

– Halusimme järjestää pajoja, jossa oppilaat voivat tehdä mielekkäitä asioita yhdessä. Yksi tavoite on auttaa ihmisiä löytämään jokin hyvä harrastus ja sitä kautta parantamaan heidän omaa hyvinvointiaan, sanoo koulun apulaisrehtori Elvira Siira.

Kukin oppilas sai valita yli kolmestakymmenestä pajasta osallistuakseen kolmeen kolme varttia kestävään pajaan tai yhteen koko päivän kestävään pajaan.

Valinnan varaa riitti: tanssia, nuotioruoan laittoa maastossa Reposelässä, musiikin tekoa, businesstaitoja, ensiaputaitoja, espanjan kieltä, sählyä, karaokea, sananlaskupaja… lista on lähes loputon.

Mukana oli parikymmentä oppilaiden vanhempaa, jotka toimivat useiden pajojen opettajina, kuten Elävä kirjasto -pajassa. Siinä eri alojen ammattilaiset poliisista lähtien kertoivat omasta työstään.

Hip hop -tanssia opettavassa pajassa opettajina toimivat oppilaat.

Siira kertoo, että ehdottomasti suosituin oli paja, jossa opetellaan tekemään välipalapatukoita itse. Paikat varattiin heti. Lisäksi eritäin suosittuja olivat sähly, shakki, nuotiokokit ja elokuva. Sen verran ujous vaivasi, että pajat, joissa tarvitsi esiintyä, täyttyivät hitaimmin.

– Tärkeintä on viettää hauska koulupäivä yhdessä ja oppia jotain uutta, Siira sanoo.

Polkupyöräpajalla korjattiin sekä koulun että oppilaiden pyöriä ja huollettiin niitä talven jäljiltä. Kahdeksasluokkalainen Jari Moilanen piti pyöränhuoltopajaa mielenkiintoisimpana. Hän viimeisteli työtä pesemällä pyörää, josta talven jäljiltä olivat kumit puhki ja takavanne kiero.

– Pojat korjasivat sen hyvään kuntoon, opettaja Harri Karjalainen sanoo.

Aivan toisenlainen tunnelma on Petri Kassisen vetämällä mindfullness-työpajalla. Hän ja kuusi oppilasta istuvat luokkahuoneen matolla hiljaa keskittyen. Kassinen kehottaa heitä miettimään kolmella aistillaan viittä havaitsemaansa asiaa. Noihin viiteen asiaan olisi keskityttävä kullakin aistilla erikseen. Vaatii keskittymistä.

Sitten pitää tietää, mitä se mindfullness on.

– Se on tietoisen läsnäolon harjoittamista. Keskitytään tähän hetkeen harjoittelemalla sitä, Kassinen vastaa.

Fakta

Koko viikko hyvinvointia

Kiimingissä vietetään hyvinvointiviikkoa 4.–9. huhtikuuta.

Poimintoja viikon ohjelmasta:

Maanantai

Bingo Senioritalolla kello 10.

Oulu-opiston teatterin improtyöpaja 13–16-vuotiaille, Syke-talon auditorio kello 18.45–20.15.

Tiistai

Oulu-opiston liikunta, Litteä vatsa & vahva selkä, avoimet ovet Syke-talon auditoriossa kello 10.00–14.00.

Vanhat kansanlaulut, laulattajina Anne ja Veikko (Senioritalon ruokasali) kello 15.30–17.00.

Shindo-työpaja, rentoutusvenytys ja ilmainen tutustumistunti kaikille Honkimaan päiväkodilla kello 17.30–18.30.

Keskiviikko

Neuvolan työntekijät esittelevät muun muassa lapsiperheiden toimintakalenteria K-Supermarket Aterian aulassa kello 9 –15.

Taidekoulun tanssin lastentanssia kuusivuotiaille Honkimaan päiväkodilla kello 17.45–18.30.

Vapaamuotoinen isien ja äitien porinailta teemana vanhemmuus sekä erityislasten tuen tarpeet kotona ja koulussa, Kiiminkijoen koulun opettajainhuone kello 18.

Torstai

Inbody-mittausta, fyysisen suorituskyvyn testi, kaatumisen ehkäisy ja puristusvoimatesti Senioritalon ruokasalissa kello 13–15.

Koko perheen elokuva Syke-talon auditoriossa kello 14.

Perjantai

Jouni Kokkoniemen musiikillinen tuokio Senioritalon päivätoiminnan tilassa kello 11.30.

Lauantai

Soiva Siili -yhtyeen koko perheen konsertti Syke-talon auditoriossa kello 13.

Kalle Kairamo (kävelee) on pääroolissa elokuvassa, jota kuvattiin Jokirannan koululla. Työryhmässä olivat Daniel Hautala (vas.), Reeta Saukkonen, Marko Jokela (seinustalla) Artturi Kumpumäki (kuvaa), Jukka Marjusaari ja Terho Korpua. Kahdeksasluokkalainen Jari Moilanen pesee kunnostettua koulun pyörää, josta piti paikata kumit ja oikoa vanne. Pyörätyöpaja oli yksi suosituimmista pisteistä Jokirannan koulun Pop Up - tapahtumassa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.04.2016.