Kohina-lehti on alakoulujen huikea taidonnäyte

Elina Ursin

Varma kevään merkki on Oulun koulun kohinaa -lehden ilmestyminen huhtikuussa. A4-kokoinen lehti on oululaisten alakoululaisten vuotuinen taidonnäyte niin kuvaamataidon kuin muidenkin taitojen osalta.

Teuvo Pakkalan koulun neljäsluokkalainen Paavo Tapio, 10, kunnostautui kohinan myyntitykkinä.

Useana iltana ovelta ovelle Höyhtyän ja Karjasillan alueella lehteä myynyt Tapio kertoo, että Kohina meni aika hyvin kaupaksi. Myyntityössä mukana olivat Tapio luokkakaverit Saga ja Taiga Hietala. Osan lehdistä neljäsluokkalaiset myivät kukin tahoillaan kaikille mahdollisille tutuille: äidille, isälle, isovanhemmille ja naapureille.

– Meidän ei tarvinnut lehteä kovin paljon esitellä, se tunnettiin hyvin. Vanhemmat ihmiset saattoivat kysyivät, mikä se sellainen lehti on?

Oppilaat ovat kevään aikana myyneet lehteä 7 euron hintaan. Myyntipalkkiona he saavat 1,5 euroa lehdeltä. Kohinan voitosta suurin osa palautuu lehdenteossa olevien koulujen hyväksi. Osa tuotosta jaetaan alakoulujen oppilaille stipendeinä, osalla kustannetaan 5.-luokkien ensi syksyn tutustumiskäynti Kierikkikeskukseen.

Tapio ja Hietalan siskokset myivät yhteensä 27 lehteä.

– Mielestäni 1,5 euron myyntipalkkio voisi olla hieman enemmän. Laitan osan rahoista säästöön, osalla ostan karkkia ja limukkaa.

Terva-Toppilan koulun luokanopettaja Riina Kuuselma on toiminut oman työnsä ohella Oulun koulun kohinan päätoimittajana 9 vuotta ja aikoo jatkaa pestiään tyytyväisenä tulevanakin vuotena.

– Koulut tekevät huikean arvokasta työtä taltioimalla lasten maailmaa ja kulttuuria lehden sivuille. Piirustusten lisäksi toivon enemmän kertomuksia ja juttuja lasten arjesta. Kertomukset taltioivat lasten arkea kuvia tehokkaammin. Toki kouluilla tehdyt piirustukset ovat aivan upeita.

Lehden painos on Kuuselman aikana pyörinyt 11 000–16 000 välillä. Tänä vuonna painos oli 14 400 kappaletta. Painosmäärä määritellään joka vuosi ennakkotilausten perusteella.

– Valtaosa Oulun alakouluista on mukana Kohinan teossa. Periaate on se, että koulut tarjoavat jokaiselle alakoululaiselle mahdollisuuden myydä lehteä. Pakkoa ei ole. Myyntityössä on ollut tuhansia koululaisia.

Alkuaikoina Oulun koulun kohinan sivut olivat täynnä mustavalkoisia kuvia ja tekstiä. Yli 50 vuoden aikana on tapahtunut huima kehitys.

Kohina julkaistiin ensimmäisen kerran verkossa vuonna 1998. Koulut kokoavat parhaillaan VerkkoKohinaa. Verkossa julkaistaan piirustuksia ja kirjoituksia, aineistoa, joka ei varsinaiseen lehteen mahtunut mukaan.

Fakta

Oulun koulun kohinaa

Oulun koulun kohinaa -lehdessä on oppilaiden piirustuksia, kertomuksia, runoja sekä juttuja koulun arjesta ja juhlasta.

Kukin koulu kokoaa omat sivunsa lehteen.

Julkaisija on Oulun opettajien ammattiyhdistys.

Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran 1957.

Paavo Tapio myi Oulun koulun kohinaa -lehteä naapureille
ja sukulaisille.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.04.2016.