Tuisku- leiri on talven kohokohta

Ulla Ingalsuo
Taivalkoski
Talvileiri sinne, missä varmasti on talvi ja lunta, sanoo Taivalkosken Maijanlammella perjantaina alkaneen Pohjanmaan Partiolaisten talvipiirileirin johtaja Saija Kivelä.
Ja lunta Koillismaalla totisesti riittää. Partiotyttölippukunta Oulun Valppaiden kahdesta tarpojaryhmästä koottu kuuden tytön leiriläisjoukko lapioi kolme tuntia 1,5-metristä hankea, ennen kuin puolijoukkueteltta saatiin pystyyn ja tavarat suojaan räntäsateelta. Sen jälkeen oli hyvä lähteä valmiille aterialle.
- Leirit ovat parasta partiossa, vakuuttaa Tiia Vakkala.
- Täällä voi testata niitä taitoja, mitä olemme opetelleet ja aina löytyy myös uusia kavereita, perustelee Iiris Mäkelä osallistumistaan.


Lumi ja pakkanen
eivät partiolaisia pelota. 13-15-vuotiaat oululaiset tarpojatytöt ovat kokeneita leiriläisiä, jotka ovat harjoitelleet talvisia olosuhteita niin lippukuntansa Kalimenojan kämpällä kuin muillakin leireillä.
Partiossa ei sukupuolella ole väliä, mutta Valppaat ovat ylpeitä siitä, että edustavat Oulun ainoaa tyttölippukuntaa.
- Tytöt pärjäävät siinä missä pojatkin. Partion yhtenä periaatteena on tasavertaisuus, muistuttaa vartionjohtaja Elisa Niemitalo.
Tyttöjen teltta nouseekin samaa tahtia vieressä omaansa pystyttävien Oulun Metsänkävijöiden poikaporukan kanssa.
Tuisku 2015 on Pohjanmaan Partiolaisten ensimmäinen talvipiirileiri. Talvileirejä on toki järjestetty ennenkin, mutta ei vuodesta 2008 toimineen uuden piirin nimissä.
Piirin alueella partioidaan 116 lippukunnassa, joista Tuiskulle osallistuu yli 40 lippukunnan edustajia.

Maijanlammella viettää pääsiäisen noin 600 partiolaista, joukossa yli 60 ulkomaalaista leirivierasta. Leiri onkin yksi Suomen partiohistorian suurimmista talvileireistä ja kuluvan vuoden kansainvälisin.
Englantilaiset Mark Dilley ja
George Dibley
tulivat Taivalkoskelle etsimään suomalaisia ja ennen kaikkea talvisia leirikokemuksia.
- Emme kyllä arvanneet, että lunta on näin paljon, Hampshiresta kotoisin olevat partiolaiset myöntävät.
Alun perin poikien suunnitelmissa oli ulkomainen partioleiri ensi kesäksi, mutta kun Richard Kiiy huomasi Facebookista Tuiskun, oli päätös helppo tehdä ja vaihtaa kesä talveksi. Englantilaiset viipyvät Suomessa viikon, joista neljä päivää Taivalkoskella.
Englantilaisten lisäksi leirille osallistuu partiolaisia Italiasta, Irlannista ja Sveitsistä. Vieraat majoitetaan suomalaisten savuihin ja telttoihin.

Ohjelma on heille sama kuin suomalaisillekin partiolaisille: talvileirillä rakennetaan igluja, opetellaan kamiinateltan sammuttamista Kuusamon VPK:n opastuksella ja nautitaan pääsiäiskokon lämmöstä. Tavoitteena on yhdistää pohjalaiset pääsiäisperinteet ja talviset partioelämykset.
Nuorimmat leiriläiset ovat 10-vuotiaita seikkailijoita ja vanhimmat leiriohjelmaan osallistuvat vaeltajat ovat 18-22-vuotiaita.
Leirin onnistumisesta huolehtii noin 150 vapaaehtoista aikuista, jotka vastaavat muun muassa leirisairaalan ja leiripalokunnan toiminnasta.
- Projekti alkoi puolitoista vuotta sitten ja huipentuu nyt. Tulee hieno leiri, sanoo Kempeleen Samposia edustava leirinjohtaja Saija Kivelä.

Ulla Ingalsuo
Taivalkoski
Tuisku 2015 -partioleirin johtaja Saija Kivelän mielestä talvileirin suurin haaste on kosteus.
Pakkasta ei Koillismaalle onneksi ole luvassa, mutta leiriläisten vaatteet kastuvat aivan varmasti lumessa ja räntäsateessa touhutessa.
- Vaatteet kuivataan kamiinoilla lämmitettävissä majoitusteltoissa. Saunan ja suihkujen jälkeen huolehdimme siitä, että yksikään leiriläinen ei lähde saunasta telttaansa märillä hiuksilla, kertoo Saija Kivelä.
Tuisku-leirille on ostettu polttopuuta 75 kuutiota, jonka jakamisesta tasan vastaa erityinen lämmitystiimi.
Tiimin tehtävänä on valvoa myös sitä, että jokaisessa teltassa riittää lämmintä yön ajaksi. Kipinämikko-vuoroista leiriläiset huolehtivat itse.

Aamiaiset, lounaat ja päivälliset nautitaan yhteisessä ruokailukatoksessa ja ruoan valmistavat leirikokit. Valmiit iltapalat syödään omissa savuissa yhteisillä iltanuotioilla.
Kivelän mukaan käytäntö on turvallinen, nopea ja edullinen.
- Jos leiriläiset valmistaisivat ruokansa itse, pitäisi esimerkiksi vesihuolto miettiä aivan uusiksi. Maijanlammella on erinomaiset keittiötilat, joten miksi emme hyödyntäisi niitä, Kivelä sanoo.
Myös muut puitteet ovat staabin eli leirin johtoryhmän mieleen: lähinnä Kainuun Prikaatin koulutuspaikkana toimiva Maijanlampi on kuin luotu partioleirejä varten. Vain teltat ja sähkölämmitteiset bajamajat tuotiin paikan päälle.
Rakennus- ja lumityöt aloitettiin keskiviikkona ja viimeiset vapaaehtoiset jättävät talvileirin tiistaina.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva