Tuiran koulusta päätös syksyllä

Daniel Wallenius
Päätös Tuiran koulun kohtalosta tehdään näillä näkymin loppuvuodesta, kun kaupunginvaltuusto kokoontuu päättämään ensi vuoden talousarviosta.
- Se on tavoitteena. Samalla uudisrakennukselle voidaan varata suunnitteluraha ensi vuodelle, sanoo Oulun kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhonen.
Pöydällä on edelleen kaksi vaihtoehtoa Ensimmäinen on se, että Tuiran koulu ja Heinätorin koulun Leinonpuiston yksikkö jatkavat toimintaansa nykyisellä paikallaan. Koulurakennuksen käyttökelvottomaan kuntoon päässyt uudempi puoli puretaan ja sen tilalle rakennetaan uudisrakennus.
Toinen vaihtoehto puolestaan on, että Tuiran koulusta ja nykyisestä koulukiinteistöstä luovutaan. Leinonpuiston yksikön oppilaat siirtyvät Paulaharjun koulun yhteyteen Puolivälinkankaalle tulevaan uudisrakennukseen ja Tuiran koulun oppilaat siirtyvät lähialueen muihin kouluihin.

Vaihtoehdoista on pyydetty lausunnot Oulun Tilakeskukselta, yhdyskuntalautakunnalta ja sivistys- ja kulttuurilautakunnalta.
Tilakeskus puoltaa Tuiran koulusta luopumista kustannussyistä. Yhdyskuntalautakunta ei ota suoraan kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta, mutta toteaa lausunnossaan nykyisen paikan olevan erinomainen julkiselle palvelulle ja mahdollistamaan sujuvat koulumatkat.
Sivistys- ja kulttuurilautakunta päättää lausunnostaan tänään. Jos lautakunta päättää pohjaesityksen mukaisesti, antaa se lausunnon jossa se puoltaa Tuiran koulun toiminnan jatkumista nykyisellä paikallaan ja koulurakennuksen uuden puolen korvaamista uudisrakennuksella. Lisäksi se esittää, että hanke toteutettaisiin kiireellisenä johtuen rakennuksen terveydellisistä ja työsuojelullisista ongelmista.

Vielä helmikuussa sivistys- ja kulttuurilautakunnalle tehty esitys puolsi Paulaharjun vaihtoehtoa. Kummatkin esitykset valmistellut sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että Tuiran väestömäärän kehitys arvioidaan nyt aiempaa suuremmaksi.
- Sen arvioidaan kasvavan niin paljon, että Paulaharjuun pitäisi rakentaa niin paljon lisätilaa, että hintaeroa vaihtoehtojen välillä ei enää ole, hän kertoo.
Alun perin Paulaharjun vaihtoehto arvioitiin noin kolme miljoonaa euroa halvemmaksi kuin uuden rakennuksen rakentaminen nykyisen paikalle Tuiraan.
- Siitä voidaan toki keskustella, että mitä Tuiran koulun tontista saisi, mutta me käsittelemme tätä nyt koulupalveluiden näkökulmasta, Penttilä sanoo.

Huonokuntoinen koulun uudempi puoli on pääosin Heinätorin erityiskoulun käytössä, mutta siinä sijaitsee myös osa Tuiran koulun tiloista. Siksi Leinonpuiston yksikön pysyminen nykyisellä paikallaan on Tuiran koulun elinehto.
- Selvitimme myös ruokala- ja liikuntatilojen rakentamista koulun vanhan puolen yhteyteen, mutta siitä tulisi suhteettoman kallista, Rantala-Korhonen sanoo.
Joulukuussa Oululainen arkkitehtitoimisto Kanttia 2 Oy toi keskustelun mukaan oman ehdotuksensa, jossa Tuiran koulu ja Leinonpuiston yksikkö säilyisivät nykyisillä paikoillaan ja kustannukset katettaisiin tontille tulevalla asuntorakentamisella.
Lausuntojen kohteena ollut hankeselvitys ei kuitenkaan puolla ratkaisua. Se vaatisi selvityksen mukaan ainakin laajoja asemakaavamuutoksia ja alueen liikennejärjestelyjen tarkastelua. Myöskään Tilakeskuksen ja lautakuntien lausunnot eivät puolla mallia samoihin syihin vedoten.

Fakta

Tuiran koulukiinteistössä toimivat Tuiran koulu, jossa opiskelee 1-6. luokkien oppilaita ja Heinätorin koulun Leinonpuiston Tuiran yksikkö, jossa opetetaan erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia.
Leinonpuiston yksikössä toivotaan koulun pysymistä Tuirassa. Sekä Piia Rantala-Korhonen että Mika Penttilä kuvaavat koulujen yhteistyötä toimivaksi.
Koulun vanhempi, suojeltu osa on rakennettu vuonna 1890. Uudempi osa on rakennettu 1974 ja se on niin huonokuntoinen, ettei sitä kannata korjata.
Hankeselvitystyö valmistuu syksyllä. Tämän jälkeen asiaa käsittelevät vielä kaupunginhallitus ja viime kädessä kaupunginvaltuusto.
Vanhan purkaminen ja uudisrakennuksen rakentaminen nykyiselle paikalleen maksaisi arviolta noin 10-11 miljoonaa.
Summassa ei ole huomioitu väistötiloista aiheutuvia kuluja.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva