Talo täynnä taitavia talentteja

Elina Ursin
Oulun ammattiopiston Kaukovainion kampuksen ilmapiiristä saattoi tiistaina aamupäivällä aistia jännitystä ja kilpailumieltä.
Näin kävi, vaikka ammattiopiskelijoiden Sakustars-kulttuurikilpailun hengen mukaisesti tärkeintä ei ole menestyminen, vaan osallistuminen, itsensä voittaminen ja esityskokemuksen kartuttaminen.

Tamperelainen Tessa Airila, 19, oli päivän ensimmäinen esiintyjä karaokessa. Samassa sarjassa kykyjään esitteli 80 opiskelijaa, kolme Oulun seudun ammattiopistosta.
Ennen yleisön ja tuomariston eteen astumistaan ylioppilas- sekä kokkitutkintoa Tampereen seudun ammattiopistossa opiskeleva Airila kelasi kilpailulauluaan.
- Anna Erikssonin Kun katsoit minuun on minun karaokebravuurini. Luotan, että laulu löytyy listalta, jos sen sitten lurautan.
Airila ei laula ensimmäistä kertaa yleisön edessä. Kokemusta lavaesiintymisestä on haettu paikallisista baareista.
Kilpailukokemustakin on viime vuoden Sakustarsista Vaasasta. Siellä ei tosin mennyt toivotulla tavalla. Se on myös syy osallistua Oulussa juuri karaokeen.
- Minulla ei lähtenyt ääntä, tärisin ja hikoilin. Jospa tänään parantaisin suoritustani.

Rohkeasti Tappara-kaulahuivissa Kaukovainion käytävillä kulkenut Airila osallistuu karaoken lisäksi Runo tunnissa -kisaan keskiviikkona.
- Kokeilen omia rajojani, jotta näen mihin pystyn. Viimeksi olen kirjoittanut runon yläasteella.
Sakustarsin konkarikävijällä Airilalla on Oulussa edessään kolmannet kisat.
- En olisi lähtenyt, jos en tykkäisi. Minulle Sakustarsin pääasia on yhdessäolo ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Kilpailu tulee hyvänä kakkosena.
Kilpailujen lisäksi opiskelijoille ja huoltajille järjestetään Oulussa yhteistä ohjelmaa. Keskiviikkona tiedossa ovat kavalkadi sekä kilpailijoiden bileet, torstaina päätösjuhla.

Oulussakin vuonna 2010 pidetty vuotuinen Taitaja-kisa on näkyvä suurtapahtuma, jossa yleisö saa seurata oppilaiden osaamista. Oulun Sakustars ei sen sijaan ole yleisötapahtuma.
Oulussa Sakustars-kisoja pääsevät seuraamaan kilpailijat, huoltajat ja opiskelijat.
Sakun toiminnanjohtaja Saija Sippola kertoo, että ulkopuolisen yleisön pääsyä näytöslajeihin on mietitty, mutta ajatuksesta on luovuttu.
- Tärkeintä on antaa nuorille mahdollisuus esiintyä. Kisassa on eri tasoisia esiintyjiä, ja osa on lavalla ensimmäisen kerran elämässään. Haluamme tarjota nuorille turvallisen ympäristön esiintyä.
Oululaisia opiskelijoita ilmoittautui kisaan viitisenkymmentä, mutta kato kävi ennen h-hetkeä.

Osaon viestintäpäällikön Marsa Jurvakaisen mukaan kilpailijakatoon on useita syitä.
- Yksi syy on se, että opettajat osallistuvat kisa- ja lajijärjestelyihin, eivätkä he ole olleet valmentamassa ja houkuttelemassa nuoria kisoihin.
Opiskelijoilta Jurvakainen on kuullut myös muita syitä.
- Esiintyminen omien koulukavereiden edessä on iso kynnys. Ehkä myös se, etteivät oululaisnuoret tällä kertaa päässeet kisareissuun.

Fakta

Saku ry on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto.
Yhdistys on perustettu vuonna 1949.
Valtakunnallisessa ammattiopiskelijoiden kulttuurikilpailussa Oulussa kilpailee 650 opiskelijaa ympäri Suomea.Osaosta mukana on 10 opiskelijaa eri sarjoissa.
Kisojen järjestelyistä vastaavat Oulun seudun ammattiopisto ja Saku ry.
Kaukovainion kampuksella nähtäviä livelajeja on 21: kuvataiteita, kirjoittamista näyttämötaiteita, tanssiliikuntaa, musiikkia ja shakki.
Ensi vuonna kisa on Espoossa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva