Teknillinen taitaja

Erkki Tyni. Diplomi-insinööri Erkki Sakari Tyni menehtyi ankaraan tautikohtaukseen ja sitä seuranneeseen leikkaukseen Oulussa 26. maaliskuuta. Hän oli syntynyt 8.7.1944 Pomarkussa.
Tyni vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Nurmijärvellä. Hän pääsi ylioppilaaksi Nurmijärven Yhteiskoulusta 1963, jatkoi opintojaan Teknillisen korkeakoulun koneenrakennusosastolla ja valmistui diplomi-insinööriksi 1968. Samana vuonna alkoi myös työura Oy Wärtsilä Ab:n Helsingin-telakalla tutkimusinsinöörinä.
Varsinaisen elämäntyönsä Tyni teki Rautaruukki Oy:n palveluksessa erilaisissa suunnittelu- ja kehitystehtävissä.
Hänen tehtävänsä ja toimipaikkansa kulkivat rinnan Rautaruukin muutosten kanssa. Hän toimi Raahen tehtaalla 1969-1973, siirtyi Helsinkiin 1973-1981 ja Ouluun 1981- 003. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2004.
Tynin rakkain harrastus nuoruusvuosista lähtien oli valokuvaus, johon hänet viritti isän veljeltä saatu "laatikkokamera". Valokuvaus jalostui vuosien myötä kuvauksesta kehittämiseen ja kuvien käsittelyyn.
Tyni oli yhtälailla innokas kuvaamaan luontoa samoin kuin monia perhe- ja sukutilaisuuksia. Erkin kiinnostus musiikkiin perustui myös nuoruusvuosiin. Radioamatööritoiminta oli avannut nuorelle lukiolaispojalle mahdollisuuden kuunnella erilaista musiikkia. Oulun-vuosinaan Erkillä ja hänen vaimollaan Merjalla oli kausiliput kaupungin orkesterin konsertteihin.
Tynit muuttivat Raaheen jonkinlaisina "paluumuuttajina" 2001.
Tynin kiinnostus historiaan ilmeni laajamittaisesti. Eläkevuosinaan hän selvitti sukunsa tarinaa aina 1600-luvulle asti sekä isänsä että äitinsä puolelta.
Tyni oli aktiivijäsen Raahen ja ympäristön Karjalaiset ry -yhdistyksessä. Hän luki paljon ja tahtoi oppia uutta. Aihepiirit vaihtuivat paikallis- ja kotiseutuhistoriasta kaunokirjallisuuden klassikkoihin.
Tyniä jäivät kaipaamaan puoliso, poika, tyttö ja kolme siskoa perheineen sekä lukematon joukko ystäviä ja hänen rinnalla kulkijoitaan.
Maria-Liisa Alamäki



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva