Tähti varautuu koviin aikoihin

Petri Laukka, teksti
jarmo kontiainen, kuvat
Oulu
Voisiko sen latteammin ilmaista. Valtakunnan suurimman äänimäärän kahmaissut puoluejohtaja kipuaa lavalle ja ilmoittaa juhlakansalle kuin ohimennen: "No niin, me tosiaan taidettiin voittaa vaalit".
Kolmesatapäinen keskustaväki taputtaa Pohjois-Pohjanmaan vaalijuhlassa Lasaretin salissa Oulussa omalle sankarilleen, vähätelmien mestarille, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle, 30 733.
Kippariksi kutsuttu Sipilä pursuaa energiaa ja halua tarttua työhön.
- Tämä on ollut kuulkaa mukava päivä, kun on saanut ryhtyä miettimään, mitä aletaan Suomen hyväksi tehdä, Sipilä sanoo yleisölle.
Hän kertoo soittaneensa päivän mittaan kaikille puoluejohtajille ja pyytäneensä henkilökohtaiseen neuvonpitoon. Myös työmarkkinajohtajat on kutsuttu omiin palavereihinsa.
- Olemme saaneet vahvan valtakirjan kansalta. Nyt pitää osoittaa, että olemme sen ansainneet.

Sipilä ajaa juhlatilaisuuteen kotoaan Kempeleestä. Varttitunnin matkalla hän pohtii, miltä Suomi näyttää neljän vuoden kuluttua. Sipilän mukaan erilaisemmalta kuin tänään.
- Isot uudistukset on saatu toimeenpantua. Osaamiseen on panostettu ja investoinnit ovat lisääntyneet.
Suomi elää sodanjälkeisen taloushistoriansa vaikeinta aikaa, sillä taantuma on jatkunut poikkeuksellisen pitkään. Työpaikkojen mukana on hävinnyt tekemisen meininki, kun näköalat ovat kaventuneet.
- Seuraavat neljä vuotta tulevat olemaan kovia aikoja. Talous on saatava aivan ensiksi kuntoon. Helppoa ei tule olemaan.
Työlista Sipilän johtamalle hallitukselle on pitkä: sosiaali- ja terveysuudistus on tehtävä, valtion ja kuntien menoja karsittava, työttömyys on painettava alemmas ja uusia työpaikkoja saatava lisää.
- Suomi tarvitsee yhteiskuntasopimuksen, jossa yhteinen etu on laitettava oman edun edelle. Onneksi siihen on nyt valmius.
Yhteiskuntasopimus rakentuisi työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen yhteispelin varaan. Kuvaan kuuluu pitkäaikainen maltillinen palkkaratkaisu, työntekijöiden koeajan pidentäminen ja työllistämisen helpottaminen.
- Ihmisten työllistäminen on tehtävä yrityksille kannattavaksi erilaisin helpotuksin ja työllistämistuin.

Nelostien liittymään tultaessa Sipilä kertoo, miltä tuleva viikot näyttävät. Eivät järin helpoilta nekään. Sipilä aikoo selvittää, löytyykö hallitukseen mielivistä puolueista halu keskinäiseen luottamukseen.
Sipilän maailmankuvassa luottamus on tärkeä osanen. Se tarkoittaa, että kaveriin voi turvata myös silloin kun tulee ongelmia.
- Ja hallitusyhteistyössä tulee väistämättä ongelmia. Näistä vaikeista tilanteista ja kipupisteistä puhutaan, kun tapaan muiden puolueiden johtajia.
Sipilä tavoittelee hallitukseensa dynaamista toimintamallia. Ministerit toimisivat yhteisen päämäärän eteen kuin yrityksen johtoryhmä. 12 ministeriä tuntuu sopivalta. Viime hallituksiin verrattuna vähennystä olisi noin 5-8.
- Voisimme sillä porukalla tehdä aitoa ryhmätyötä.
Sipilän auto kaartaa Lasaretin pihaan. Pysäköidessä hän muistuttaa, että hyvinvointierojen ei saa antaa kasvaa kun maata pannaan kuntoon.

Petri Laukka
Oulu
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aloitti jo sunnuntai-iltana epäviralliset hallitustunnustelut. Vaalivalvojaisia seuranneet tv-katsojat näkivät, kuinka Sipilä otti ohjat tuloksen selvittyä ja vei Timo Soinin (ps.), Alexander Stubbin (kok.) ja Antti Rinteen (sd.) eduskunnan Pikkuparlamentin palaverihuoneeseen.
Vähän ajan kuluttua puheenjohtajanelikko harveni, kun Rinne käveli huoneesta ulos. Muut jäivät. Näytös oli symbolinen, tv-kamerat kuvasivat.
Vaali-illan palaveeraus oli alkulämmittelyä. Sipilä tapaa jokaisen puoluejohtajan kahden kesken tiistaista alkaen. Keskustelujen jälkeen Sipilän näpeissä on lista kunkin puolueen kynnyskysymyksistä.
Virallisesti hallitusneuvottelut käynnistyvät ensi viikolla. Sipilä ei aio toistaa neljän vuoden takaista kuviota, jolloin hallitusneuvottelut venyivät pitkälle kesäkuulle. Hallituspuolueiden pitäisi olla selvillä vapun jälkeen. Tavoite on laatia hallitusohjelma kuukauden kuluessa. Ministereiden nimet tulevat asialistalle Sipilän mukaan vasta viimeisessä vaiheessa.
Hallitusohjelmasta tulee lyhyt. Sipilän ajatus on pistää paperille 5-7 strategisesti Suomen kannalta tärkeintä hanketta.

Fakta

Kempeleläinen Juha Sipilä on syntynyt Vetelissä ja asunut Puolangalla, Kiimingissä ja Oulussa. Hän täyttää ensi lauantaina 54 vuotta.
Koulutukseltaan diplomi-insinööri. Valmistui Oulun yliopistosta vuonna 1986.
Perheeseen kuuluu vaimo, toiminnanjohtaja Minna-Maaria Sipilä ja viisi lasta, joista nuorin Tuomo menehtyi helmikuussa. Sipilä on isoisä, jolla on kuusi lastenlasta.
Ensimmäisiä oululaisia it-miljonäärejä. Sipilä myi omistamansa Solitra Oy:n amerikkalaisille ADC Telecommunications -yhtiölle vuonna 1996. Omaa yritystoimintaa ei ole käynnissä tällä hetkellä.
Johtanut omien sanojensa mukaan niin 2 000 työntekijän kuin kolmen henkilön työyhteisöjä. Kätevä käsistään. Osaa käyttää sorvia ja tinakolvia mutta myös puutyöt onnistuvat.
Nousi kansanedustajaksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 5 543 äänellään. Sunnuntain eduskuntavaaleissa hän sai 30 73 ääntä.
Keskusta päätyi harvinaiseen ratkaisuun, kun puolue valitsi Sipilän ensimmäisen kauden kansanedustajana puheenjohtajakseen kesällä 2012. Myöhemmin samana vuonna puolue alkoi Sipilän vetämänä menestyä gallupeissa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva