Sikari-laatikko soikoon

Matti Heikura, teksti
Jukka-Pekka Moilanen, kuvat
Verkosta löytynyt video kolmikielisestä, sikarilaatikon pohjalle rakennetusta kitarasta sai oululaisen Janne Niemisen innostumaan. Tuollaisen ehkä osaisin tehdä itsekin.
Vuonna 2011 valmistui kaksi ensimmäistä prototyyppiä, joista tosin vain toinen on jäänyt itselle.
- Kaveri osti toisen pois.
Sana alkoi kiertää, ja kun "tee mullekin" -pyyntöjä alkoi tulla lisää, mies perusti oman toiminimen. Kolmen toimintavuoden aikana toiminimi Hobo 63 cigar box guitars on ehtinyt valmistaa laajan valikoiman sikarilaatikkokitaroita yksikielisistä kuusikielisiin, tilaajan tarpeiden mukaan.
-Sen verran pienimuotoisena tämän sivubisneksen pidän, etten joudu verottajan kanssa hankaluuksiin, toteaa päätyökseen Postin palveluksessa oleva Nieminen.

Ensimmäiset sikarilaatikot Nieminen osti kempeleläiseltä sikarinpolttajalta. Sen jälkeen laatikot on pitänyt tilata Amerikasta, sillä tarkoitukseen sopivia oli käytännössä mahdoton löytää kotiseudulta.
- Ensimmäiset tullireissut olivat varsin mielenkiintoisia. Paketissa oli 40 sikarilaatikkoa, ja tulliinhan ne menivät. Kysyttiin, että mitä paketissa on, ja minä vastasin, että neljäkymmentä tyhjää sikarilaatikkoa.
Sen verran erikoinen lähetys herätti huomiota, että paketti aukaistiin "ihan mielenkiinnosta". Sen jälkeen myös sikarilaatikot avattiin ja tyhjiksi todettiin.
- Sitten minulta kysyttiin, että mihin minä niitä tarvitsen. Minä kerroin, että on yksi pikkuprojekti meneillään. En silloin vielä paljastanut mikä, kun en vielä itsekään tiennyt tuleeko tästä mitään.

Laatikot osoittautuvat kelvollisiksi, ja kitaroita alkoi syntyä. Niitä esiteltiin aluksi Oulussa blues-tapahtumissa, ja kun kysyntää löytyi, Nieminen pani pystyyn oman toiminimen.
Nyt on kolmas vuosi menossa. Parhaimmillaan kitaroita on mennyt viisikin kuukaudessa.
- Kysyntä painottuu yleensä kesään, kun kierrän eri tapahtumissa esittelemässä kitaroita.
Työkaverin yhtye Grabulator on toiminut yhtenä Hobo 63 -kitaroiden testimannekiineista ja testaajista. Viime kesänä Hobo-kitaroiden omistajiksi ovat tulleet lisäksi muun muassa tunnetut muusikot Sakari Kuosmanen, Upi Heikkinen ja Esa Kuloniemi.
Kuosmanen on tunnettu muun muassa soolourastaan sekä yhtyeistä Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys. Kuloniemi puolestaan on Honey B and the T-Bones -yhtyeen kitaristi sekä Ylen bluesministeri.
YouTubesta löytyy muun muassa video, jossa Kuosmanen soittaa Niemisen valmistamalla kolmekielisellä ja Heikkinen kuusikielisellä Hobo 63 -sikarilaatikkokitaralla. Lopputulos on todella maanläheinen, rouheva äänimaailmaa, josta hienostelu on kaukana.
- Kolme Hobo 63 -kitaraa on lisäksi lähtenyt Ranskaan ja yksi Ruotsiin, Nimeinen kertoo.

Sikarilaatikkokitaran osat ovat selkeät.
Ensin tarvitaan sikarilaatikko. Mielellään sellainen, jossa on korkeutta sen verran, että rakenteesta tulee kestävä. Tärkein rakenneaine on saunanlaude eli lämpökäsitelty tervaleppä.
- Hyvä ja edullinen puu, pysyy mitoissaan. Siitä syntyy kaula.
- Itse tykkään, että kitarassa näkyy eletty elämä, mutta jotkut haluavat, että se on mahdollisimman hieno.
Pääosin sikarilaatikkokitarat ovat yksi- tai kolmekielisiä. Tällöin kielet ovat A,D ja G, mutta baritonikitaroitakin syntyy tarvittaessa.
- Jos asiakas haluaa kuusikielisen, sen kaulana käytän purkukitaran kaulaa.
Virityskoneiston on oltava kelvollinen, jotta viritystaso säilyy, Nieminen huomauttaa. Kokeilujen kautta mies on löytänyt myös toimivat mutta kohtuuhintaiset mikit ja potikat. Lisäksi tarvitaan vähän johdotuksia sekä kunnolliset teräskielet.
Valmiin kitaran hinta sijoittuu 200 ja 300 euron väliin.
- Ei tällä elä, mutta jotakin tästä saa.
Ja mikä tärkeintä:
- Tunnistan oman kitaran äänen heti, kun se soi.

Fakta

Sikarilaatikkosoittimia tiedetään olleen olemassa 1800-luvun lopulta lähtien.
Ensimmäinen kuvattu sikarilaatikkosoitin oli viulu, jota seurasivat banjot ja kitarat.
Nämä primitiiviset, mutta usein myös hyvin rakennetut soittimet olivat tärkeitä osatekijöitä muun muassa Yhdysvaltain jug-bändien musiikissa ja bluesin synnyssä, sillä köyhällä kansanosalla ei useinkaan ollut varaa hankkia itselleen oikeita soittimia.
1930
-luvun lama nosti uudelleen päivänvaloon nämä kotitekoiset soittimet.
Nykyaikaiset sikarilaatikkokitarat, jotka samalla ovat muuttuneet yleensä sähkökitaroiksi, ovat syntyneet pitkälti vuoden 2000 jälkeen.
Taustalla on usein ollut muusikoiden halu tehdä itse käytössä olevat soittimet.
Sikarilaatikkokitaroita ovat eri yhteyksissä käyttäneet muun muassa Paul McCartney, Billy Gibbons ZZ Topista, Ed King Lynyrd Skynyrd -bändistä, ja blueskitaristi Lightnin’ Hopkins.
Alan harrastajia maailmalla yhdistää Cigar Box Nation -yhteisö, jolla on omat internetsivut osoitteessa: www.cigarboxnation.com
Lisää kuvia Janne Niemisen valmistamista kitaroista ja musiikkivideoita niiden käytöstä tositoimissa löytyy miehen Facebook-sivuilta: www.facebook.com/Hobo63



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva