Luonto puree muisto- merkkiin

Kari Sankala
Oulu
Oulun seudulla on 35 rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä, joista yksi on geologinen kohde Muhoksen konglomeraatti eli kivettynyt soramuodostuma Kieksintiellä.
Loput luonnonmuistomerkeistä ovat puita ja puuryhmiä.
Puut eivät elä loputtomiin.
Niinpä Oulun seudun ympäristötoimen johtokunta joutui viime keskiviikkona lakkauttamaan päätöksen, jolla Johteenhovin mänty oli rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi.
Johteenhovi sijaitsee Oulun Hietasaaressa. Se on Oulun Seudun Hengitysyhdistyksen virkistyskeskus. Keskellä virkistyskeskuksen pihaa sijaitsee mänty, joka oli rauhoitettu luonnonmuistomerkki aina viime keskiviikkoon asti.

Männyn rauhoittamisperusteet katosivat puun ränsistymisen myötä. Elinkaarensa päätteeksi suuri mänty aiheuttaa riskin Johteenhovin käytölle - käyttäjille ja rakennuksille.
Alkujaan pihalla töröttävä mänty oli iso kaksihaarainen puu, mutta useita vuosia sitten toinen haara lohkesi irti myrskyssä ja kaatui. Kaatunut haara pystytettiin männyn viereen keloksi keskelle pihaa.
Lohkeamisen jälkeen luonnonmuistomerkistä tuli toispuoleinen. Nykyään haavoittunut mänty on kallellaan kohti Johteenhovin päärakennusta. Jos mänty ei yltäisi ihan rakennukseen saakka, kaatuessaan se näyttäisi vievän talosta ainakin rännit.

Pystyssä seisovan männynosan tyvessä on havaittu lahoa, joka on edennyt puun lohkeamisen myötä.
Oulun seudun ympäristötoimen ympäristötarkastaja Matti Tynjälä kertoo, että kaupungin puutarhapuoli on vahvistanut männyn lahoavan ja olevan vaarallinen.
Jos vinossa olevasta männystä haluttaisiin pelastaa muutamaksi vuodeksi tai vuosikymmeneksi osa, puusta pitäisi karsia talonpuoleiset isot oksat.
Tällöin männystä katoaisivat viimeisetkin rippeet luontoarvoista, joiden takia se aikoinaan vuonna 1991 rauhoitettiin luonnonmuistomerkiksi. Samassa rauhoituspäätöksessä olevat Bergbomin mänty, Puolivälinkankaan riippamänty ja Varjakan merimerkkimänty ovat edelleen rauhoitettuja luonnonmuistomerkkejä.

Kiimingin Huttukylässä luonnonmuistomerkkinä rauhoitetulle käärmekuuselle on käynyt jo Johteenhovin mäntyä huonommin.
Käärmekuusi sijaitsi Huttukyläntien eteläpuolella runsaan kilometrin Huttukyläntien ja Purotien risteyksestä itään.
Ympäristötoimen johtokunta lakkautti käärmekuusen rauhoituksen, koska se ei voinut muuta. Rauhoitukselle ei ollut enää perusteita.
Käärmekuusi oli näet jo kaadettu epähuomiossa sähkölinjan huoltotöissä lokakuussa 2012.
Ympäristötarkastaja Matti Tynjälä kertoo, että kaadosta tuli urakoitsijalta ilmoitus heti sen tapahduttua.
- Tapahtumasta tehtiin tutkintapyyntö poliisille. Runsaan vuoden kuluttua syyttäjä totesi, ettei syytettä ole aihetta nostaa.
- Kuusen merkintä oli ollut ilmeisesti huomaamaton. Itse kuusi oli mennyt nurin normaalissa linjan alusien hoidossa. Luonnonmuistomerkistä kertova tolppa oli tullut näkyviin vasta kuusen kaaduttua.
Sinänsä luonnonmuistomerkin tahallinen tai huolimattomuudesta johtuva hävittäminen on luonnonsuojelulain rikkomus, josta voidaan tuomita rangaistus.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva