Yliopiston sähkötekniikan osastolla juhlavuosi

Pasi Klemettilä
Oulu
Perjantaina alettiin juhlia Oulun yliopiston sähkötekniikan osaston 50-vuotista taivalta Start Up -seminaarin muodossa
Seminaarissa keskusteltiin ICT-alan kasvuyrittäjyydestä ja kuultiin kasvuyrittäjien omakohtaisia kokemuksia.
Seminaarin järjesti Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta.
Nokia Oulun yksikössä johtajana toiminut Antti Hietala luotasi seminaarissa sähkötekniikan osaston merkitystä.
Hietalan mukaan sähkötekniikan osasto on näytellyt merkittävää roolia Oulun ICT-alan kehityksen kannalta sen jälkeen, kun professori Juhani Oksman sitä oli perustamassa.
- Siinä on 50 vuoden kova työ. Ilman sellaista sitoutunutta pioneerityötä ei varmaan pohjaa Oululle olisi rakennettu. Samalla rakennettiin ihmisten välinen luottamus, joka auttoi Oulun hengen luomista, Hietala sanoo.
Sitten kuvaan tuli Nokia, joka vei ekosysteemin kansainväliseksi.
- Eihän tätä ilman Nokiaa olisi tehty, mutta ei Nokia olisi tänne tullut ilman yliopistoa.
Hietala kertoo, kuinka työryhmä aikanaan Nokian silloiselle pääjohtajalle Björn Westerlundille esitti jotakin muuta paikkakuntaa kuin Oulu toimipaikan perustamiseksi.
- Kauaskatseinen vuorineuvos sanoi kuitenkin, että tuonne (Ouluun) me mennään. Ja yksi iso syy siihen oli yliopisto.

Nokian kännykkäbisneksen alasajo on osaltaan vaikuttanut ICT-alan maineeseen nuorison silmissä. Nuoriso ei ole välttämättä tietoinen siitä, että diplomi-insinöörien työttömyys ylipäätään on kuitenkin edelleen vähäisempää kuin monilla muilla ammattikunnilla.
Sähkötekniikan osaston johtaja professori Heli Jantunen sanoo, että tällä hetkellä on hieman hankalaa, että osasto ei saa riittävästi opiskelijoita.
- Ympäröivä teollisuus tarvitsee huomattavan määrän uusia osaajia. Tänne on myös siirtynyt yrityksiä, jotka osaajia tarvitsevat.
Jantunen toteaa, että ensimmäiset Oulusta valmistuneet elektroniikan osaajien sukupolvet ovat kohta eläköitymässäkin.
- Teknologia myös menee nopeasti eteenpäin, uutta tietoa pitää tuoda teollisuuteen.

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaan otetaan nyt noin sata opiskelijaa. 70-80 valmistuu vuosittain ja Jantusen mukaan heistä lähes kaikki työllistyvät puolen vuoden sisällä.
Jantusen mielestä sähkötekniikan osaston ja yrityselämän yhteiselo toimii erinomaisesti. Hän kiittelee yritysten roolia.
- Meidän opiskelijamme ovat hyvin motivoituneita tekemään töitä yrityksissä ensimmäisestä vuosikurssista lähtien. Kaikilla meidän osastoillamme on myös hyvin voimakas yritysyhteistyö. Rahoituksestamme tulee suuri osa ulkopuolelta ja se sparraa meitä kehittämään opetustamme.
Tällä hetkellä sähkötekniikan osasto on yksi tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan osastoista. Ensi vuoden alusta lähtien osastot lakkaavat olemasta ja toiminta järjestyy tutkimusryhmittäin. Jantunen ei odota siihen yhteyteen mitään dramaattista tutkimuksen tai opiskelijoiden kannalta.

Fakta

Oulun yliopiston sähkötekniikan osasto perustettiin vuonna 1965.
Juhlavuoden päätapahtuma on 10. lokakuuta, jolloin on 50-vuotisjuhlaseminaari. Samana iltana on myös Sähkökillan 50-vuotisjuhlat.
Juhlavuoden tiimoilta houkutellaan myös nuorisoa sähkö- ja tietotekniikan opintoihin. Esimerkiksi yliopiston abi-päivillä marraskuussa on erityispanostukset.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva