Nokia ja yliopisto yhteis-työssä

Pasi Klemettilä
Oulu
Nokia ja Oulun yliopisto pyrkivät tekemään jatkossa entistä enemmän yhteistyötä koulutuksessa ja tutkimuksessa.
Nokian Oulun yksikön tuotekehitysjohtaja Juhani Helakari sanoo, että heidän näkökulmastaan on tärkeää säilyttää Oulun ICT-ekosysteemin kyky tuottaa uusia innovaatioita myös jatkossa.
Nokia kehittää ja valmistaa Oulussa matkapuhelinverkon tukiasemia.
Yhteistyötä on Helakarin mukaan Nokialla ollut yliopiston kanssa ennenkin ja se on toiminut hyvin. Nokia hakee kuitenkin nyt uusia kärkitutkimushankkeita ja koulutuksellista yhteistyötä. Nokia haluaa vaikuttaa myös nuorison asenteisiin.
ICT-alan suosio ja muodikkuus nuorison keskuudessa on viime vuosina tuntunut hiipuvan. Se vaikuttaa siihen, minkä verran esimerkiksi matemaattisesti lahjakkaita nuoria hakeutuu alalle.
ICT-ala on suuri työllistäjä Oulun talousalueella, alalla toimii yli 10 000 ihmistä.

- Meidän pitää pystyä vakuuttamaan nuoriso siitä, että tämä on tulevaisuuden ala. Tulevaisuudessakin tällä sektorilla on töitä, ei ainoastaan Nokiassa vaan koko ekosysteemissä. Täällä on hirveästi alan osaamista, Juhani Helakari sanoo.
ICT-sektorilla on tulevaisuutta, mutta onko Oulu siinä mukana, on oleellinen kysymys. Se on Helakarin mukaan yhteinen haaste niin yliopistolle, Nokialle kuin koko ekosysteemille.
Ouluun on hankalahkoa houkutella insinöörejä Etelä-Suomesta. Jos oululaiseen osaamiseen tulee aukkoja sen takia, että uutta nuorta porukkaa ei Oulusta löydy ICT-alan tuotekehitystöihin tekemään uusia innovaatioita, se voi viedä yrityksiä pois Oulun seudulta.
Kännykkä-Nokian alasajo on osaltaan karkottanut nuorisoa ICT-alalta.
Nokian Oulun tehtaan johtaja Erja Sankari muistuttaa, että ICT-alalla tulee koko ajan muutoksia.
- Jotakin jää välillä pois, mutta uutta tulee tilalle. Kun ymmärretään, mitä esimerkiksi asioiden internetissä tai datan määrissä tapahtuu, mahdollisuuksia on valtavasti. Oulun alueella kannattaisi nyt satsata niihin, sanoo Sankari.
Tuotekehitysmanageri Mika Haapanen kertoo, että Oulun Nokialta aiotaan tänä vuonna jalkautua yläasteille ja lukioihin kertomaan työnteosta alalla.

Nokian verkkotoiminnot ovat Oulussa edelleen isossa roolissa, ja Nokian Oulun yksikkö on ollut Nokiassa isossa roolissa.
Alcatel-Lucentin osto tuo työntekijöille Oulussakin epävarmuutta, mutta toisaalta toimitusjohtaja Rajeev Surikin tuntuu pitävän arvossa oululaista osaamista.
Yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen näkökulmasta yliopisto mielellään kuuntelee Nokian näkemyksiä siitä, millaista väkeä yliopiston pitäisi kasvattaa, jotta Nokia voi kasvaakin Oulussa ja samalla myös koko alan ekosysteemi saa Oulussa vauhtia.
Niinimäki korostaa kuitenkin, että Oulun yliopisto kuuntelee samalla tavoin muutakin ympäröivää yritysmaailmaa eikä pelkästään Nokiaa.
Suuret tutkimushankkeet poikivat hyötyä koko ICT-alaan linkittyvälle ekosysteemille ja samalla koko Oulun alueelle.
- Nokia on iso työnantaja. Varmaan meidän pitäisi perustaa yhteinen toimielin, jossa me pystymme keskustelemaan asioista. Kyllä minä odotan, että meidän yhteinen tutkimustoimintamme virkistyy, Niinimäki sanoo.

Fakta

Nokia kehittää ja valmistaa Oulussa matkapuhelinverkkojen tukiasemia noin 2 600 työntekijän voimin. Heistä noin 400 on tukiasematehtaan tuotannossa.
Tuotantohenkilöstön määrä on pysynyt vuosia suurin piirtein samana. Tukiasemien tuotekehityksessä toimivan väen määrä on kasvanut parissa vuodessa runsaalla 300 henkilöllä.
Oulun tehdas toimii niin sanottuna ramp up -tehtaana, jossa testataan ja otetaan tuotantoon Nokian tukiasemamalleja.
Oulun yksikössä on erityistä, että tuotekehitys sijaitsee aivan tehtaan yhteydessä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva