Mittakaava muuttaa merkityksen aina uudestaan


Nykyisin lapsuuden kotikaupungissaan Kajaanissa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä Tuija Heikura (s. 1971) vaikutti Oulussa vuosituhannen alkuvuosina ja moni varmaan muistaa hänen Terva-Toppilan kouluun vuonna 2003 legopalikoista toteuttamansa prosenttitaideteoksen Nosturlandia.
Heikuran käyttämät materiaalit ovat osittain vaihtuneet vuosien varrella, mutta lähtökohdat ovat tutut.
Yhä edelleen Heikuran teokset, jopa laajoihin tiloihin levittäytyvät, rakentuvat pienen pienistä osista,
"Kysymys yksityisen tilakokemuksen jakamisesta on keskeisellä sijalla."
Leena Kangas

kirjaimellisestikin usein ihan nuppineulanpään kokoisista.
Tärkeää on myös se, että kaikki on rakenteilla ja muutoksessa. Joskus aiheen kautta, kuten Nosturlandiassa, mutta hyvin usein teoksen hetkellisenä rakentumisena tilassa ja ajassa.
Useimmat Heikuran teoksista ovat paikkasidonnaisia installaatioita, jotka näyttelyn purkamisen jälkeen eivät enää samanlaisina toistu.

Teostensa hetkellisyyttä Heikura haluaa myös korostaa muun muassa tuomalla kolme valkoista kukkaa osaksi Representaatioita-installaatiotaan.
Näyttelyn edetessä vähitellen lakastuvat kukat ovat todiste ajan kulusta.
Tässä yhden huoneen laajuisessa installaatiossa tiivistyy muutenkin olennainen Heikuran työskentelystä ja kysymys yksityisen tilakokemuksen jakamisesta on siinä keskeisellä sijalla.

Aivan uudenlaisia uria tilan yksilöllisen ja yhteisöllisen tutkimisen välille aukovat näyttelyn yhteydessä toteutettavat Heikuran vetämät työpajat, Majapaja lapsille museon yläkerrassa sekä nuorille ja aikuisille suunnattu Rakenteilla-paja alakerran isossa salissa.
Alakerran pajassa materiaalina käytetään balsapuisia rimoja ja hammastikkuja - samoja höyhenenkeveitä aineksia, joista Heikura on omatkin uudet työnsä toteuttanut.

Heikuran suhde tilaan on aivan omanlaisensa. Se on yhtä aikaa hyvin henkilökohtainen, jopa sulkeutunut - sormenpään kokoiset rakennuselementit ja valtava käsityön määrä korostavat tätä - ja kuitenkin vahvasti kaikille yhteistä tilaa ja arkkitehtuuria kohti kurkottava.
Jokainen kuutiomillikin tuntuu Heikuran teoksissa merkitykselliseltä, niin kuin on jokainen hetkikin henkäysten välissä.
Tuija Heikura on tilan runoilija.
Leena Kangas

Fakta

Plussaa: Omaleimaisen taiteilijan tinkimätön näyttely. Erityisesti nuorille ja aikuisille suunnattu työpaja on rohkea avaus uuteen suuntaan.
Miinusta: Heikuran taiteen vahva omakielisyys voi johtaa välillä siihen, että teokset eivät aina avaudu kovin helposti katsojalle.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva