miehenVoimalla

Anssi Väisänen, teksti
Pekka Peura, kuvat
Kuoronjohtaja Kristian Heberg napauttaa ääniraudastaan a:n, ja hetkessä tenorit ja bassot saavat alkuäänensä.
"Valoon peittyy kuu..."
- Pikkuisen lisää legatoa...lähtee neljännestä tahdista uudelleen!
"Kaukaa läpi tumman yön..."
- Hei, me pystytään paljon parempaan! Vielä kerran!
"...kirkas kulta kuu..."

Iin Mieslaulajat treenaa virolaisen Tuudur Vettikin sävellystä tavallista tarkemmin.
Edessä on mukava, mutta vaativa viikonloppu Tampereella. Ensimmäisen kerran 52-vuotisen historiansa aikana kuoro on lähdössä kilpailemaan.
Mieskuoroliiton Leevi Madetoja -laulukilpailuun valmistautuminen on vähän toista kuin oman joulu- tai kevätkonsertin odottaminen. Toki niihinkin treenataan hyvin - kukapa keskeneräistä ja huonosti soivaa kuorolaulua haluaisi esittää.
- Verta pakkiin. Se kertoo kaiken asenteestamme. Kaikkemme me Tampere-talon salissa annetaan, varapuheenjohtaja Vesa Hanhisalo tiivistää.

Idea kuorokilpailuun lähtemisestä sikisi puolitoista vuotta sitten. Se juolahti kuoron puheenjohtajan Jari-Jukka Jokelan mieleen.
- Jostain kumman syystä kaikki olivat heti ajatuksen takana. Ja jotain kertoo sekin, että joka ainoa laulaja on lähdössä mukaan reissuun: kaikki 23 miestä.
Iin Mieslaulajat osallistuu tasokkaaseen kansalliseen sarjaan 18 muun kuoron kanssa. Toinen pohjoisen kuoro kisassa on Pohjan Laulu. Mukana on yhteensä 34 kuoroa.
- Lähdemme tekemään parhaamme ja saamaan arvokasta palautetta muilta kuoroilta ja kuoronjohtajilta. Se auttaa meitä kehittymään ja menemään eteenpäin, Kristian Heberg sanoo.
Ja onhan viikonloppu muiden kuorojen kanssa taatusti elämys, etenkin lauantain suuri karonkka.
Pakollisia kilpailukappaleita on kaksi: Leevi Madetojan Soita somer, helkä hiekka ja jokin elossa olevan suomalaisen säveltäjän teos.
- Valitsimme Markku Koskelan meille säveltämän Meren kutsun. Vapaavalintaisemme ovat Toivo Kuulan perinteinen Virta venhettä vie ja Tuudur Vettikin Kuu.
- Virta venhettä vie on näistä lauluista ehdottomasti vaativin. Ei haittaisi, vaikka meillä olisi kymmenen miestä lisää, Heberg naurahtaa.

Kaiken takana on nainen, niin myös kuoromiesten. Iin Mieslaulajien taustalla toimivat Kerttuset eli vuonna 1991 perustettu kuoron naisjaosto.
- Meitä on neljätoista, kymmenkunta aktiivia. Tämä tarjoaa mukavan harrastuksen ja tavan olla tulemassa miesten laulamista, mutta touhu ei kuitenkaan sido valtavasti aikaa, Kerttusten puheenjohtaja Seija Pietikäinen sanoo.
Kerttuset pitää huolen, että kahvi ei lopu kuoron konserteista.
- Sitähän tämä on, kahvin keittoa ja myyntiä konserttien yhteydessä. Siitä saadaan mukavasti rahaa kuoron toimintaan. Yrityksiä pyytelemme mukaan, ja harjoituspaidatkin saatiin miehille hommatuksi, sihteeri Pirkko Hanhisalo toteaa.
Kerttuset lähtevät mukaan miesten kuororeissuille, myös kisamatkalle Tampereelle.
- Reissut ovat elämyksiä meillekin, konserttimatkalla Floridassakin oltiin innolla mukana kolmisen vuotta sitten.
Naisjaoston keräämillä kahvirahoilla voidaan kattaa kilpailureissun kustannuksista puolet. Toinen puoli menee kuorolaisten omista taskuista.

Anssi Väisänen
Neljää Oulun alueen kuoroa (Cassiopeia, Oulun Laulu, Iso Ilo ja Iin Mieslaulajat) johtava kemiläislähtöinen Kristian Heberg, 26, on tämän porukan nuorin. Se ei suinkaan vähennä ammattimiehen auktoriteettia.
Heberg vaatii kuorolaisilta täydellistä keskittymistä. Lauleskella voi kotonaan vaikka suihkussa, mutta kuoroharjoituksissa tehdään töitä.
- Tämä kuoro on hyväksi hioutunut sakki, joka vaatii myös minulta paljon, Heberg kehuu.
Eikö tenoreista ole pula? Riittääkö bassossa voima? Eikö kukaan huuda läpi? Mutta jokuhan on aina eri tahdissa?
- Ei. Tunnistan kyllä nuo perusongelmat monesta muusta kuorosta, mutta tästä en. Kun jo yli neljä vuotta olen saman porukan kanssa toiminut, he lukevat jo ilmeistäni kaiken.
- Näin pienessä kuorossa on se hyvä puoli, että kaikki kuulevat toisensa. Kukaan ei laula kokonaisuudesta läpi.
Kuoron puheenjohtajan Jari-Jukka Jokelan mielestä Heberg on pilkuntarkka ammattilainen, intohimoinen musiikintekijä.
- Kristianilla on äärettömän tarkka sävelkorva. Hän uskaltaa sanoa suoraan ja vaatii todella paljon. Lepsuilua ei suvaita, Jokela sanoo.

Fakta

on perustettu vuonna 1963.
laulajia 23, keski-ikä noin 60 vuotta.
Kuoroa on johtanut runsaat neljä vuotta Kristian Heberg.
kuoro on tehnyt muun muassa Ruotsiin, Norjaan, Viroon ja Yhdysvaltoihin.
ilmestyivät vuosina 1995 ja 2007.
musiikkiryhmien yhteistuotantoäänitteissä vuosina 2010 ja 2014.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva