Kyläläiset tarjoavat mökit

Mirja Niemitalo
Pyhäjoki
Pyhäjoen Hanhikivelle leiriytyneet ympäristöaktivistit pysäyttivät tiistaina alueella liikkuneen tukkirekan.
Hanhikivenniemen mökkeihin on viikon päivät ollut leiriytyneenä suoran toiminnan ympäristöaktivisteja, jotka pyrkivät estämään ja hidastamaan Fennovoiman voimala-alueella tehtäviä töitä.
Mökkiensä puolesta taistelevat, ydinvoimaa vastustavat kyläläiset ovat tarjonneet aktivisteille majoituksen. Paikalla on kymmenkunta aktivistia eri puolilta Suomea, mutta siellä käydään myös tilapäisesti.

Pyhäjokinen Anita Bäckman samoin kuin Raakel ja Toivo Kamutta antoivat mökkinsä protestileiriläisille viimeisenä keinona, koska omat voimat vuosia kestäneessä taistelussa alkavat hiipua.
- Ei meillä ole mitään menetettävää, elleivät sitten aktivistit saa jotain aikaiseksi. Toivottavasti, Bäckman toteaa.
Bäckmanin perheellä on ollut mökki Hanhikivenniemellä 1950-luvulta ja Kamuttan perheellä 1960-luvulta lähtien.
Toivo Kamutta on harmissaan.
- Mökki pitäisi tyhjentää toukokuun loppuun mennessä, mutta hinnasta ei ole puhuttu vielä mitään. Fennovoima aikoo rosvota meidän mökkimme, Kamutta toteaa.
Kyse on Parhalahden osakaskunnan maista, joista osakaskunta on tehnyt myönteisen myyntipäätöksen. Taustalla on myös valtioneuvoston myönteinen päätös lunastusoikeudesta. Lopullista kauppaa ei ole kuitenkaan vielä toteutettu.
Kymmenkunta mökkiläistä vastustaa myyntiä ja he ovat palkanneet edunvalvojan ajamaan asiaansa. Parhalahden kylässä mielipiteet ovat jyrkästi kahtiajakautuneet.

Hanhikivenniemelle leiriytyneet aktivistit paistattelevat päivää ja miettivät, mitä tekevät seuraavaksi. Suoran toiminnan verkoston oli tarkoitus tulla paikalle jo, kun alueella tehtiin hakkuita. Aktivistit ehtivät paikalle vasta, kun alueelta parturoituja puita kuljetetaan pois.
Hyökyaalto-verkoston anarkisti-aktivisti Eleonoora Karttunen kertoo, että parhaillaan tarkkaillaan, mitä alueen viitasammakoille tapahtuu.
Saksalainen Faramarz Philipp uskoo, että estämisen ja viivyttämisen lisäksi voimalarakentaminen voidaan vielä pysäyttää. Hän suosittelee Suomelle Saksan tietä, jossa on päätetty luopua ydinvoimasta.
Philipp aikoo olla paikalla kesäkuussa, kun alueella järjestetään kansainvälinen ydinvoimanvastainen toimintaleiri.
Tuossa vaiheessa leiriläiset joutuvat siirtymään toukokuussa rakennettavan 2,5-metrisen aidan ulkopuolelle.
Ympäristöoikeuden dosentti Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta toteaa, että viranomaistoiminnassa on mennyt jotain pieleen siinä vaiheessa, kun suoran toiminnan aktivistit saapuvat paikalle.

- Ilmiö kertoo tyytymättömyydestä ja siitä, että ihmiset eivät ole päässeet osallistumaan päätöksentekoon riittävästi, Jukka Viljanen sanoo.
Ympäristöliike on Viljasen mukaan Suomessa varsin heikko ja kansalaisjärjestöt toimivat pienellä rahoituksella. Tuomioistuimissa ei liioin oteta aktiivisesti kantaa ympäristöongelmiin.
- Viranomaisten puolestaan kuvitellaan ajavan yleistä hyvää, vaikka taustalla on ristikkäisiä etuja, Viljanen toteaa.

Fakta

Vihreän ympäristöliikkeen innoittamat aktivistit rakensivat padon ja kytkivät itsensä puskatraktoreihin Koijärvellä 1979.
Talaskankaalla Kainuun ja Savon rajamailla aktivistit kytkivät itsensä koneisiin ja nousivat puihin estääkseen hakkuut 1989, Sotkamossa 1999 ja Hyrynsalmella 1999.
Greenpeacen aktivistit nousivat UPM-Kymmenen konttorin katolle Helsingissä 2000, tunkeutuivat Teollisuuden Voiman konttoriin Helsingissä 2003, saartoivat Stora-Enson paperilaivan Kemissä 2005, pitivät metsäleiriä Sodankylän Nellimissä 2005 sekä tunkeutuivat Olkiluodon ydinvoimala-alueen nosturiin 2007 ja 2010.
Hyökyaallon aktivistit tunkeutuivat helmikuussa Fortumin tulosjulkistukseen Espoossa 2015.
Nyt he pitävät protestileiriä Pyhäjoen Hanhikivellä. Hyökyaalto on anarkistinen ympäristöverkosto.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva