Kusti polkee

Kai Nevala
Oulu
Pohjoispohjalaisessa metsässä räsähtää. Kusti Kittilä vaihtaa vaihdetta ja iskee maastopyörällään entistä vauhdikkaammin eteenpäin pitkin kapeaa ja kivikkoista polkua.
Iinatin lenkki on lähellä, mutta lunta ei ole enää kuin muutamilla katvealueilla.
Eipä ole suksiakaan mukana.
Mikä mies tämä on oikein on? 33-vuotias Kittilä on tuore SM-hopeamitalisti 50 kilometrin hiihdosta, mutta hän on myös maastopyöräilyn maratoncupin voittaja.
Pyhäjoen kasvatti on yhtä aikaa Oulun Hiihtoseuran sekä Oulu Triathlon & Cyclingin edustaja.
Hiihtäjä? Maastopyöräilijä? Kestävyysurheilija?
- Maastopyöräilevä hiihtäjä, Kittilä muodostaa yhdistelmän.
Kyllä hän on kovan tason kestävyysurheilijakin, mutta Kittilä vierastaa sanaa. Hän ei nimittäin enää suostu juoksemaan.
Mikset?
- Pyörä on jo keksitty.

Maastopyöräily oli hiihtäjän harjoitusohjelmassa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta sen jälkeen tuli vuosikymmenen tauko, jolloin Kittilän näki pyörän selässä vain maantien laidalla.
Sitten hiihtäjäkaveri Juha Vähämetsä sanoi, että "tule sieltä autojen seasta pois tänne luontoon".
Kittilä uskoi houkutuksia ja hölmöstihän siinä kävi: mies jäi koukkuun.
- Kaikki radat ovat erilaisia ja luonnossa oleminen on hienoa. Tämä on tuonut harjoitteluuni joka vuosi uutta.
Kittilä on huomannut, että hänellä on entistä vahvemmat jalat ja parempi keskivartalon kestävyys. Myös hapenottokyky on parantunut, vaikka kyseessä on yli kolmikymppinen urheilija.
Tulosten perusteella Kittilä elää hiihtäjänä elämänsä kevättä. Kahden lajin mies on täynnä tarmoa, kun lumet sulavat, mutta yhtä lailla innostunut, kun talvi taas kolkuttaa.
- Olen saanut maastopyöräilyn ansiosta uuden kipinän ja palon. Uskaltaisinko sanoa... jopa lapsenomaisen ilon urheiluun.
Se mikä sopii Kittilälle, ei sovi jollekin toiselle.
- Minulle tämä on tiedostettu valinta, mutta en voi suoralta kädeltä mennä sanomaan kenellekään, että ottaisi maastopyöräilyn harjoitteluunsa mukaan. Monilla hiihtäjillä voi elastisuus kärsiä, Kittilä toteaa.

Vuokatissa asuva urheilija ei enää tavoittele hiihtäjänä kuuta taivaalta. Hänen suurin motivaation lähteensä on OHS:n viestijoukkueen menestymisessä.
- Elän OHS:n viestiporukan kautta. Haluan olla tärkeä palanen siinä ja saavuttaa SM-viestissä mitaleja, hän sanoo.
Samalla hän saattaa iskeä takavasemmalta kiinni henkilökohtaiseen mitaliin, kuten kävi Rukan SM-kisojen 50 kilometrin kilpailussa. Kittilä sai maailmanmestari Matti Heikkisen takana hopeaa, vaikka hänellä oli takanaan sotilaiden MM-kisoista alkanut hurjatahtinen kilpailuviikko.
Kittilä lepää silloin, kun toiset hiihtäjät rehkivät. Maastopyöräilykauden vuoksi Kittilän lepokausi urheilijana ajoittuu syksyyn.
- Silloin, kun muut vetävät itsensä väsyksiin tai kipeäksi, hän vitsailee.

Kittilän palkintokaappi on alkanut täyttyä myös maastopyöräilyn mitaleista. Tulevalla kaudella hän hamuaa menestystä kansainvälisen tason kilpailuista.
OTC:n miehellä on merkittävä rooli, kun Suomi yrittää saada maapaikan Rio de Janeiron vuoden 2016 olympialaisiin. Suomen ykkösajaja ja kisaehdokas on Jukka Vastaranta, mutta myös Kittilän pärjäämisellä on merkitystä, koska maapaikkaan lasketaan kolmen parhaan suomalaisajajan pisteet.
Rion-matkaan tarvitaan siis maastopyöräilevän hiihtäjän panosta.

Fakta

Maastopyöräily pääsi mukaan olympiaohjelmaan vuonna 1996 Atlantan kisoissa. Olympialajina on XCO eli maastoajo, jossa voittajan aika on välillä 1.20-1.45. Matkaa kertyy yleensä noin 30 kilometriä.
XCM eli maratonkilpailuissa reitit ovat pidempiä, usein matka on 60 kilometristä yli sataan kilometriin. XCE puolestaan on maastoajon sprinttiversio. Yksi suosittu maastopyöräilyn laji on alamäkiajo, jota ei ole vielä kelpuutettu olympialaisiin.
"Maratonkisoissa alustat ovat helpompia, mutta toisaalta kiipeämistä tulee paljon. XCM-kisoja voi verrata hiihdon maratonkisoihin, kun taas XCO-kisat ovat kuin normaalimatkan maailmancupeja."
Kusti Kittilä
Olympialaisten maastoajon kärkimaat ovat tulleet Keski-Euroopasta. Esimerkiksi miesten puolella vuosina 1996-2012 ranskalaiset ovat saaneet viisi mitalia ja sveitsiläisten saldo on neljä mitalia.
Vuoden 2014 maailmancupin voittajat maastoajossa olivat miehissä Ranskan Julien Absalon ja naisissa Sveitsin Jolanda Neff.
Suomen ykkösajaja Jukka Vastaranta on ollut parhaimmillaan MM-kisojen viides XCM:n eli maratonajon puolella.
"Laji on keskieurooppalaisille luontaisempi ja harrastetumpi. Pienellä alueella asuu paljon ihmisiä, joilla on lähellä valmiita reittejä vuorille."
Kusti Kittilä



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva