Kotiseutu ennen muuta

Liisa Lehto-Peippo
Haapavesi
Kotiseutuyhdistys Haapavesi-Seura on saanut nuoren puheenjohtajan. Tehtävään on valittu 27-vuotias sähköasentaja Jukka Hänninen.
60-vuotiaan seuran puheenjohtajan tehtävään ei ollut tunkua.
- Oltiin pakonkin edessä. Puheenjohtaja oli saatava, Jukka Hänninen tunnustaa.
Hänninen on tullut temmatuksi kotiseututyöhön pikku hiljaa. Hän on osallistunut seuran talkoisiin, ja puolikymmentä vuotta sitten hänet houkuteltiin Haapavesi-Seuran johtokuntaan.
Kaikki alkoi niittotalkoista karjamajalla, joka oli tullut hänelle tutuksi jo lapsena, kun hän teki sinne pyöräretkiä äitinsä kanssa. Karjamajasta oli jäänyt mukavat muistot. Talkoisiin Hänninen meni viikatteineen, kun huomasi, että siihen on tilaisuus.
Hän on osallistunut myös muihin kotiseutuyhdistyksen talkoisiin, muun muassa uuden pärekaton tekoon nykyisen kotikylänsä Käräjäojan vanhaan myllyyn. Ensin höylättiin päreet pärehöylällä. Siinä tuli vanhoja työtapojakin tutuksi.
- Koolla oli vanhempia miehiä ja minä. Niin se menee. Olin ottamassa oppia. Nyt voin sanoa osaavani tehdä pärekatonkin. Aloitus on tärkeintä. Sen on lähdettävä suoraan, sillä muuten menee koko kato vinksin vonksin.

Hänninen tekee mielellään käsillään. Siinä hänen mukaansa näkee oman työn tuloksen. Rakennusten lisäksi hän korjailee muun muassa vanhoja mopoja.
Hän arvostaa myös vanhoja työkaluja ja työtapoja.
Kun hän näkee vanhan työkalun, häntä kiinnostaa, mikä se on, ja mitä sillä tehdään. Hänestä on tärkeää, että vanhat perinteet pysyvät.
- Nyt porukassa on vielä vanhempia ihmisiä, jotka voivat voivat näyttää, miten hommat tehdään.
Hännistä ei haittaisi, jos aktiiveja olisi esimerkiksi talkoissa enemmän.
- Isommalla joukolla saataisiin isommalla aikaan nopeammin ja enemmän. Talkoot ovat myös sosiaalista tekemistä. Touhutaan, kahvitellaan ja paistetaan makkaraa yhdessä muiden kanssa. Jos kiinnostusta on, voi tulla osallistumaan vähemmänkin, jos aika ja voima evät riitä enempään.
Haapavesi-Seuran johtokunnassa on kymmenen jäsentä: miehiä ja naisia, suurimmaksi osaksi vanhempia. Hännisen lisäksi johtokuntaan valittiin myös hänen kansaan samoja ikiä oleva nuori nainen.
Hänninen näkee, että hänen kotiseututyönsä lähtee teoista ja työstä. Sitä seuraa aate.
- Aate on sitä, että pelastetaan vanhoja rakennuksia, pidetään pystyssä rakennuksia, joita vielä kunnostaa.

Hänninen arvelee, että saadakseen mukaan nuoria toimintaansa kotiseutuyhdistyksen olisi suuntauduttava sosiaaliseen mediaan, jossa nuoriso on.
-  Haapaveden vanhat valokuvat Facebookissa ovat herättäneet kiinnostusta melko paljon. Kuvissa on vanhaa kyläraittia ja rakennuksia, joita ei enää ole.
Hänninen toteaa, että klikkaukset netissä voivat kannustaa nuoria tulemaan mukaan myös toimintaan.
Ensimmäinen puheenjohtajavuosi on alkanut. Puheenjohtaja tunnustaa vielä opettelevansa asioita. Suuria linjauksia hän ei ole vielä miettinyt.
Haapavesi-viikkoa vietetään kesällä perinteisesti. Museot ovat auki, ja kotiseuturetkelle päästään.

Liisa Lehto-Peippo
Haapavesi
Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo toteaa, että yhdistysaktiivien ikääntyminen on puheenaihe yhdistyksissä.
- Monessa kotiseutuyhdistyksessä pohditaan, miten työhön saataisiin nuoria.
Vanhatalon mielestä pitää olla avointa mieltä kutsua nuoria mukaan ja myös toisinpäin, nuorilta kiinnostusta tulla mukaan toimintaan.
- Elämänkaarikin vaikuttaa. Mukaan tullaan paljon eläkeiässä, kun on enemmän aikaa. Ikärasismia en ole missään tunnistanut, Riitta Vanhatalo sanoo.
Kotiseutuliitolla ei ole ohjeita siitä, miten yhdistyksissä olisi toimittava, jotta nuoria saataisiin mukaan toimintaan.
- Joissakin yhdistyksissä haetaan nuoria hallituksiin, jolla varmistetaan, että hallituksissa on kaikenikäisiä. Kotiseututyö, -ilmiö ja -henki on kaikenikäisten asia, Vanhatalo sanoo.
Yhdistysten pitäisi Vanhatalon mielestä tarjota ihmisille erilaisia mahdollisuuksia toimia.
- Monenlaisia tekijöitä tarvitaan. Kaikki eivät välttämättä voi olla mukana koko vuotta, mutta voivat osallistua lyhyempiin projektiluonteisiin tehtäviin, kuten talkoisiin tai tapahtumien järjestämiseen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva