Kiimingissä päivitetään kartastoa

Anna-Mari Kilpijärvi
Kiimingin Alakylällä sekä Huttukylällä päivitetään tämän kevään ja kesän aikana kantakarttaa. Ouluun liittyneiden kuntien kartastot ovat olleet epäyhteneväisiä, joten tarvetta päivitykselle on.

Alakylällä ja Huttukylällä on alkanut tällä viikolla kuvatukipisteiden merkintä eli signalointi. Alakylän alueelle tulee kaikkiaan 58 merkkiä, Huttukylän pienemmälle alueelle 40 merkkiä. Osa merkeistä maalataan asfalttiin, osa päätyy pahvisena maastoon.
Oulun teknisen liikelaitoksen maarakennuspalveluiden mittausryhmä on aloittanut merkitsemisen maalaamalla. Maastomerkinnät aloitetaan kun maa on sulanut. Maahan merkitään halkaisijaltaan metrin mittaisia valkoisia ristisignaaleja.
- Nyt maastoon merkittyjen ja mitattujen signaalien avulla ilmakuvat saadaan oikeaan koordinaatistoon. Kun saamme merkit laitettua, odotamme pilvetöntä aamua ja ilmakuvat otetaan heti kun mahdollista, Oulun teknisen liikelaitoksen kartoittaja Mikko Mäntykenttä kertoo.
Maalatut pisteet mitataan GPS-laitteella, joka laskee pisteen xyz-koordinaatit eli leveys-, pituus- ja korkeusasteet. Laitteen mittaustarkkuus signaaleille on senttimetriluokkaa.

Ilmakuvaamisen jälkeen mittausryhmä jatkaa mittausten tekemistä maastossa.
- Ilmakuvauksen jälkeen arvioidaan täydennysmittaamisen tarve. Näyttäisi siltä, että mittaustarve on vähäinen. Mittauksia tullaan tekemään kesän aikana, maanmittausinsinööri Pentti Stenius yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo.
Kaikkia kartoitusalueiden rakennuksia ei kuitenkaan tulla mittaamaan maastossa, vaan ainoastaan ne, joita ei pystytä tulkitsemaan ilmakuvien avulla.
Haja-asutusalueella rakennusten seinälinjojen sijainti määritetään vähentämällä räystäiden etäisyys seinälinjasta. Etäisyys on tyypillisesti 60 senttimetriä.
- Maastomittauksia suoritetaan lähinnä ilmakuvan laadun tarkastamiseksi. Ilmakuvaus on tällä hetkellä kustannustehokkain tapa tuottaa numeerista karttaa. Tämän hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 65 000 euroa.
"Nyt maastoon merkittyjen ja mitattujen signaalien avulla ilmakuvat saadaan oikeaan koordinaatistoon."
Mikko Mäntykenttä
kartoittaja
Kiimingistä tullaan ottamaan kantakartan lisäksi ortokuvia eli mittatarkkoja ilmakuvia. Valmiit ortokuvat tulevat numeerisen aineiston ohella näkyville Oulun karttapalveluun.
Nyt päivitettävän kartan on tarkoitus valmistua marraskuuhun mennessä. Ensi vuonna kartan laatimista ja laadunparantamista jatketaan Kiiminkijokivartta kohti entistä Haukiputaan kuntaa.
Kuntaliitoksen yhteydessä yhdistettiin kaikki liittyvien kuntien paikkatietoaineistot yhteiseen tietokantaan. Aineistojen laadussa kattavuudessa on kuitenkin eroavaisuuksia.
Kartastopäällikön Eero Keski-Ojan mukaan tavoitteena on tarjota kuntalaisille yhdenmukainen kartta-aineisto, esimerkiksi Yli-Ii on kuvattu kokonaan uusiksi liitoksen jälkeen.
Kantakartta on tärkeä työkalu myös päätöksenteossa, suunnittelussa ja rakentamisessa, joten paikkatietojen kattavuus ja hyvä laatu on tärkeää.
- Paikkatietojen merkitsevyys kasvoi liitoksen myötä. Oulusta on päästävä helposti paikan päälle ja paikkatietoaineistojen avulla saada hyvä kuva kaupungin eri alueilta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva