Hirsi vetää uteliaita kaukaa

Markku Rättilä
Pudasjärvi
Eipä olisi uskonut vielä vuosikymmen sitten, että hirsi rakennusmateriaalina nousisi uudelleen arvoonsa. Niin vain on käynyt, kiitos sisäilmaongelmien, joiden kanssa koko Suomi, ja itse asiassa muukin maailma tuskailee.
Kokemukset viittaavat siihen, että hirsi voi olla ratkaisu sisäilmaongelmiin.
Pudasjärvi on lähtenyt pilottina kokeilemaan hirsirakentamista aina vain suuremmassa mittakaavassa. Nyt tehdään maailman isointa hirsistä koulukompleksia Oulu-Kuusamo -tien varteen Iijoen rantaan sillan pohjoispuolelle. Seinät ovat kohonneet jo siksi korkealle, että kampuksen muoto alkaa hahmottua valtatietä kulkeville.
Hirttä on käytetty myös kampusta vastapäätä tien toisella puolella, johon on tehty hirsirakentamisen pilottikortteli Karhukunnas.
Hankkeessa ovat olleet mukana kaupungin lisäksi muun muassa Oulun Yliopisto, Valtion Tekninen tutkimuskeskus ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos. Hirrestä on tehty myös uusi päiväkoti keskustassa.
Kokemukset materiaalista ovat rohkaisevia. Siksi hirsi kiinnostaa myös muualla Suomessa ja maailmalla, kertoo Pudasjärven kaupungin vs. tekninen johtaja Eero Talala.
- Paljon on vieraita käynyt. Melkein viikoittain meillä käy delegaatioita kunnista ja yrityksistä tutustumassa hirsirakentamiseen. Kaukaisimmat vieraat ovat olleet Australiasta, Kiinasta ja Kanadasta.
Pudasjärvi onkin julistautunut epäviralliseksi Suomen hirsipääkaupungiksi.

Hirrestä on tullut Pudasjärvelle kasvuala. Pelkästään sen varaan kaupunki ei silti laske. Puu on muutenkin tärkeä raaka-aine.
Toinen kasvuala on matkailu. Syötteen alueen rakentaminen jatkuu tasaisena. Kaupunginjohtaja Tomi Timonen kertoo, että Syötteelle suunnitellaan entistä enemmän väkeä vetäviä tapahtumia.
Myös luontomatkailuun panostetaan rakentamalla tarvittavaa varustelua.
Tärkeä osa matkailua on mökkeily.
- Iijoen ja Livojoen rannoille on kaavoitettu noin 500 rakennuspaikkaa, maankäyttöinsinööri Markku Mattinen laskee.
Nykyisin Pudasjärvellä on noin 3 500 vapaa-ajan asuntoa.
Tuulestakin aiotaan tempaista. Tolpanvaaran alueelle suunnitellaan yli 100 miljoonan euron tuulivoimainvestointia.
Eero Talalan mukaan hanke on merkittävä myös kunnan taloudelle, sillä se tietää huomattavia kiinteistöverotuloja.
Mahdollisuus on myös Kollajan allas ja voimala. Se kuitenkin polarisoi pudasjärvisten mielipiteet jyrkästi.

Pudasjärvi on saanut taloutensa kuosiin käytyään kuilun reunalla. Huolta herättää nyt valtiovallan poukkoilu päätöksenteossa. Esillä ollut sote-malli kirpaisisi kovasti myös Pudasjärveä.
Tomi Timonen lähettää uudelle eduskunnalle ja hallitukselle terveisiä.
- Tarvitaan jämäkkiä päätöksiä ja niiden toteuttamista. Kuntarakenne- ja sote-uudistukset pitää valmistella paremmin. Kuntia pitää kuunnella. Ei asioita voi ratkoa pelkästään Helsingin näkökulmasta. Se ei sovi joka puolelle maata. Alueet ovat erilaisia.
Timonen huomauttaa, että monet investoinnit ovat kunnissa jäissä epävarman tilanteen takia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva