Hevari katolla ja muita sattumuksia


Vapaamuotoiset maalauspohjat, ekspressiivisyys, intensiiviset piirustukset ja aiheiden yllättävyys ovat muutamia Janne Räisäsen näyttelyä luonnehtivia asioita.
Pudasjärvellä 1971 syntynyt Räisänen on työskennellyt Rovaniemellä Lapin yliopiston ja Wihurin rahaston vierailevana taiteilijana. Näyttelyn työt ovat suurelta osin tuoreita.
Näyttelyn nimiteos Kuusi herrasmiestä viittaa vanhaan kiinalaiseen kuutta puuta esittävään tussimaalaukseen.
Räisäsen versio on pieni piirustus, johon on nopeasti merkattu punaisesta maasta nousevia pohjoisen mäntyjä. Räisänen käyttää yllättävän useasti taidehistoriallisia viittauksia.
Maalaus Tää on viimeinen taisto mukailee Eetu Iston Hyökkäystä. Taivaan täyttävä lintu uhkaa punahameista naista. Kiusaus yhdistää Räisäsen teos tämänhetkiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen on suuri, mutta se on valmistunut jo kolme vuotta sitten.

Nimet ovat tärkeitä Räisäsen maalauksille, kuin merkityslatureita. Ne johdattavat katsomaan kuvaa tarinana.
Koira moottoripyörällä ja UKK:n loma Neitsytsaarilla saavat näkemään maalauksissa aivan jotain muuta kuin niistä muuten löytäisi. Nimettömät piirustukset haastavat toisella tapaa kuin nimellä pelaavat maalaukset. Tulee mieleen ehdotella: entä jos vaikka Kaksi pantteria, Mäkihyppääjä ehkä ja Joku punainen tukka pystyssä.
Toisinaan Räisäsen äijäilyn yllättää sivusta hyökkäävä lyyrisyys. Myrskyn silmä -maalauksessa on lempeitä siveltimenvetoja ja sadunomaisuutta. Kuvan etualalla on iso eläin, kuin lohikäärme.
Taustan pienen talon katolta nousee valkoinen sumuvyö tai ehkä pyörremyrsky on juuri nostamassa taloa ilmaan.
Toinen maalaus palauttaa katsojan tutumpaan tunnelmaan. Parilla vedolla hahmotellun rötiskön päällä makaa räjähtänyt äijä: Hevari katolla.
Marjaana Niskala

Fakta

Plussaa: Rento maalausote ja yllätyksellisyys. Ainakaan tylsiä nämä työt eivät ole.
Miinusta: Rentouden kääntöpuolena osaan kuvista on jäänyt löysyyttä. Valmiuden ja keskeneräisyyden rajankäynti latistaa maalauksia toistuessaan.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva