Kolminkertainen Ganes-kitaristi

Matti Heikura
Ile Kallio oli vasta 16-vuotias, kun Remu Aaltonen soitti ja pyysi häntä perustamaansa Hurriganes-yhtyeeseen kitaristiksi joulukuussa 1971.
- Semmoinen ajatus minulla on, että pyynnön takana oli Remun halu luoda jotakin uutta ja etsi uusia naamoja.
Ensimmäinen pesti Ganesiin kesti kuitenkin vain puoli vuotta.
-Olin aivan liian juniori siihen, Kallio tunnustaa.
Sen jälkeen paikan otti Albert Järvinen, joka oli aikaisemmin soittanut Remun Kalevala-yhtyeessä.
Kallion osa Suomen legendaarisimpaan rockbändiin ei kuitenkaan jäänyt siihen, vaan hän palasi kokoonpanoon vuosiksi 1975-79 ja vielä vuosiksi 1983-84.

Suuren yleisön mielissä juuri Albert Järvinen on ainoa oikea Ganes-kitaristi. Kallio ymmärtää tämän täysin.
Albertin soitto oli pääosassa, kun Ganes nousi Suomessa kuuluisuuteen ja toisaalta yhtyeen Roadrunner-levy perusti Kallion mielestä koko suomalaisen rockmusiikin.
- Niin voimakasta juttua ei Suomessa ollut aikaisemmin lähimainkaan.
- En ole vaivautunut vertaamaan meitä kitaristeina, sillä me soitamme kitaraa eri pohjalta. Albert oli loistava blues-pohjainen kitaristi. Minun taustani löytyy Jimi Hedrixistä, Led Zeppelinistä ja Johnny Winteristä, joiden juttuja opettelin, kun taas Albertin innoittajana toimi Albert King. Lisäksi hän oli yhtä sukupolvea minua vanhempi muusikko.
- Muusikon ammatti on kuitenkin parhaassa tapauksessa terveellä tavalla itsekäs ammatti. Treenaat itse ja ammatti opetellaan itse. Ja kun olet tarpeeksi hyvä, mennään bändiin ja kehitetään sitä puolta. Se on kuitenkin aina oma suoritus, mistä se lähtee. Jos rupeaa väärällä tavalla vertaamaan itseään muihin, siitä ei seuraa kuin vakavia henkisiä ongelmia.

Hurriganes-kiinnitysten välillä Ile teki kolme soololevyä, soitti erilaisissa rock-kokoonpanoissa, teki studiokeikkoja ja musiikin tilaustöitä.
Sitten suunta muuttui hieman sattumalta, kun Kallio meni ja sävelsi euroviisun.
- Tuttu tekstintekijä soitti ja pyysi osallistumaan euroviisuihin loppusyksystä 1990. Ja minähän sanoin, että älähän viitsi pelleillä. Vakavissaan se kaveri kuitenkin oli ja faksasi minulle tekstin. Ei siinä mennyt sitten tuntiakaan, kun se oli sävelletty.
Demon laulajaksi valikoitui Kaija Kärkinen, jonka kanssa Kallio oli aiemmin tehnyt muutaman studiokeikan.
- Ajattelin, että hänellä voisi olla hyvä ääni kappaleseen.
Näin syntynyt demo palautettiin viimeisenä sallittuna päivänä, tuntia ennen määräaikaa.
- Muistan kuin vein sen Yleen. Se oli semmoinen hervoton pahvilaatikko, joka oli kukkuroillaan c-kasetteja. Niitä oli varmaan satoja.
Muutaman päivän kuluttua tuli soitto, että kappale menee Suomen finaaliin, mutta Ylellä oli myös vakava toive, että laulun laulaa sama nainen kuin demolla, niin kuin siten kävikin. Näin syntyi Hullu yö, jolla sittemmin irtosi voitto Suomen karsinnassa.

Laulusta alkoi Kallion ja Kärkisen yhteistyö ja "työpaikkaromanssi" muuttui sittemmin avioliitoksi, joka edelleen jatkuu.
Vuosien 1991 ja 2012 välillä pariskunnan yhteistyö on tuottanut 11 albumia sekä yhden kahden cd:n kokoelman.
Osa kappaleista on menestynyt varsin hyvin ja eteenkin 1990-luvulla monet parin singlet saivat paljon radiosoittoa osakseen.
- Sitä kautta musa tuli jengillekin tutuksi, mutta on hauska juttu, että ihmiset luulee, että jos on pinnalla, niin rahaa tulee kuin tuutista. Ei tule tässä massa. Töitä saa tehdä ja rahat tulee useasta pienestä tuutista, Kallio sanoo.
- Tärkeintä on kuitenkin, että musan pitää tuntua itsestä hyvältä. Jos niin ei olisi, niin ainakin minä tekisin jotakin muuta.

Rajumpi rockilmaisu on palannut taas osaksi Ile Kallion elämää, nyt oman Big Rock Bändin muodossa.
- Bändi lähti siitä, että rumpali Okko Laru soitti minulle vuonna 2013. Hänen mielestään minun piti panna pystyyn rokkibändi, jossa oli oltava torvet mukana. Eihän minulla mitään sitä vastaan ollut.
Kallion mukaan bändin kaikki kahdeksan jäsentä ovat niin kutsuttuja albumimiehiä, jotka lähtivät koostamaan bändin ensimmäistä levyä siten, ettei mukana ole yhtään heikkoa kappaletta. Ja muutenkin bändi soittaa vain sellaista musiikkia, joka tuntuu kaikista soittajista hyvältä.
- Sillä tiellä nyt ollaan ja sen seurauksena Shook Up syntyi.
Kallio kuvailee kokonaisuutta energianpurkausmusiikiksi.
- Sen pitää tulla esiin sekä keikoilla että levyltä, että tähän on ladattu energiaa.

Vastaanotto onkin ollut rohkaiseva. Keikkoja on hyvin vuoden loppuun saakka ja Shook Upin kiipeäminen Suomen top 10 -listalle tuo niitä koko ajan lisää.
Oulun buukatulle keikoille bändi onkin Kallion tulossa kiljuen.
-Oulussa on aina hyvä meininki. Suomesta löytyy muutamia kaupunkeja, joissa on oma tunnelmansa, ja Oulu on yksi niistä. En sitten tiedä, johtuuko se siitä, että olen täällä syntynyt vai ei, mutta täältä löytyy aina yleisö, joka todella kuuntelee musaa ja diggaa sitä.

Fakta

Muusikko, kitaristi, lauluntekijä.
Syntynyt: Oulussa 18.11.1955.Muutti Helsinkiin 6-vuotiaana.
Ensimmäinen yhtye Witchcraft vuonna 1969 yhdessä Sami Hurmerinnan ja Jukka Bondsdorffin kanssa.
Hurriganes-yhtyeen ensimmäinen kitaristi vuonna
1971
jolloin pesti jäi puolen vuoden mittaiseksi. Soitti sen jälkeen yhtyeissä Kolara ja Madame George. Palasi Hurriganesiin, ja soitti siinä vuodet 1975-79.
Ensimmäinen soololevy Irock vuonna 1977. Tehnyt yhteensä kolme soololevyä.
Soitti yhtyeissä Pera and the Dogs sekä Diesel.
Palasi Hurriganes-kitaristiksi vielä vuosiksi 1983-84.
Vuonna
1990
alkoi yhteistyö Kaija Kärkisen kanssa Suomen Euroviisuksi valitulla Hullu yö -kappaleella. Pari avioitui, ja heillä on kaksi poikaa.
Aviopari on julkaissut vuosien 1991-2012 välillä yhteensä 11 albumia, joiden sävellyksistä on pääosin vastannut Ile ja sanoituksista Kaija.
Useita menestyskappaleita, muun muassa Sade, Noitavoimaa, Aurinko nousee taas ja Kuka saa kyyneleet.
Perusti kahdeksanmiehisen Ile Kallio Big Rock Bändin vuonna 2014. Bändin ensimmäinen levy Shook Up julkaistiin 20.3.2015.
Oulussa Big Rock Bänd esiintyy Rotuaari Piknikin torstaissa 9.7.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva