Eläimet elämäntapana ja motivaationa

Hannakaisa Holmi
Kempeleläisellä Riikka Lambergilla on monenlaisia eläimiä: kaneja, marsuja, kanoja, hevosia, kissoja, koira ja kilpikonna. Tilanne oli toinen hänen lapsuudessaan. Hänen perheessään oli allergiaa, joten eläimiä ei voinut olla.
- Paitsi se eläintarha, mikä minulla oli, Lamberg sanoo.
Hän hankki eläimiä, jotka eivät aiheuttaneet allergiaa. Hänellä oli monta akvaariollista kaloja, lisäksi kilpikonnia, sammakoita, liskoja ja käärmeitä.
Eläimet ovat Lambergille elämäntapa, ennen muuta hevoset.
- Siihen liittyy aina sellainen iloinen jännitys, kun mennään hevosen vaikutuspiiriin. Se oli vahva kokemus jo lapsena.
Lamberg ei muista aikaa, jolloin ei olisi ollut niistä vaikuttunut. On edelleen.
- En koskaan mene hevosen luo sivulauseessa. Jos maailmassa olisi vain yksi hevonen, vaikka vain vihainen ravuri jossain teiden takana, minä olen sen kanssa, piste.


Ammatiltaan
Riikka Lamberg on hevosenhoitaja ja ratsastuksenohjaaja. Hän myös kengittää hevosensa itse.
Muutama vuosi sitten hän perusti miehensä Hanski Määtän kanssa Tallinmäki-ratsastuskoulun Kempeleeseen. Nyt pihapiirissä pyörii hevosharrastajia päivittäin, aikuisia ja lapsia.
Työssään Lamberg on huomannut, että nykyään aletaan vieraantua luonnosta.
- Ei niin ymmärretä sitä, miten hevonen oikeasti toimii. Hevosta ei esimerkiksi pysäytetä vetämällä ohjista. Ne eivät ole koneita.
Ratsastuksessa ihmisen täytyy ensin ottaa hallintaan itsensä, oma mieli ja keho. Sitä kautta voi löytää yhteyden myös hevoseen ja saada senkin otteeseensa.
- Henkistä hommaa tämä on. Kaiken kaikkiaan.


Vasta-alkajien
kanssa yhteistyö toimiikin Lambergin ja hevosen välisen kontaktin varassa. He voivat ottaa kolmannen siihen mukaan harjoittelemaan.
Opittavia asioita ei kuitenkaan voi vain kertoa toiselle, koska teorian omaksumisen lisäksi ratsastajan pitää myös itsekseen oppia monimutkaista kehonhallintaa. Oppiminen on hirveän hidasta, mutta silti usein ajatellaan, että maali on vasta siinä, että oppii ratsastamaan.
- Siinä tullaan siihen, että se ei ole niin. Pitäisi hyväksyä se, että koskaan ei tule valmiiksi.
Opetustyön lisäksi Riikka Lambergilla on vastuullaan kaksikymmenpäinen lauma hevosia, niiden hyvinvointi, kuri ja järjestys. Jotta kokonaisuus pysyisi hallinnassa, hän tekee asiat samassa rytmissä kuin hänen eläimensäkin.
- Elän niin kuin ne, tässä ja nyt, pysähtyneessä hetkessä.
Pienessä ratsastuskoulussa yrittäjän arki on silti hektistä.
Asiakkailla on monenlaisia toiveita ja odotuksia. Yrittäjä joutuu jatkuvasti miettimään toiveiden sisältöä, luovimaan hevosten ja ihmisten tarpeiden välissä.
- Harmittaa että kaikkea ei pysty aina huomioimaan.

Fakta

Syntynyt vuonna 1971 Oulussa.
Perheeseen kuuluvat aviomies Hanski Määttä ja 10-vuotias Tuisku-tytär.
Opiskellut ratsastuksenohjaajaksi Ylä-Savon ammattiopistossa Kiuruvedellä ja yrittäjän erikoisammattitutkinnon Suomen Yrittäjäopistossa.
Työskennellyt tallimestarina Kiimingin Ratsastuskeskuksessa viisi vuotta ja opettajana Saaran tallilla seitsemän ja puoli vuotta.
Kilpaillut aluetasolla eli 2-tasolla este- ja kouluratsastuksessa. Järjestää itsekin ratsastuskilpailuja.
Seuraavat Tallinmäen järjestämät seuratason eli 1-tason esteratsastuskilpailut ovat sunnuntaina 26. huhtikuuta. Kilpailut pidetään Isolan maneesissa Tyrnävällä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva