Asianajaja aloittaa kohta matkalaukkuelämän

Riikka Marjomaa
Oululainen asianajaja Mikko Pikkujämsä saa tottua ensi elokuusta lähtien pakkaamaan laukkujaan. Tuolloin hän aloittaa korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvoksena ja reissaaminen Helsingissä sijaitsevan työpaikan ja Oulussa sijaitsevan kodin välillä alkaa.
Asianajotehtävissä on vierähtänyt yli kaksi vuosikymmentä. Pikkujämsä kertookin tuntevansa nyt sekä iloa että haikeutta.
- Tunteet ovat mitä moninaisimmat. Olen iloinen, että minut on valittu tähän virkaan, ja samalla tunnen haikeutta, että yksi tärkeä puoli työstäni muuttuu. Kohtaaminen asiakkaiden kanssa jää nyt pois.
Ison uusperheen isänä Pikkujämsä saa kokea haikeutta myös siitä, että uudessa virassaan hän näkee perhettä nykyistä harvemmin. Perhe jää Ouluun, kun isä viettää puolet viikosta Helsingissä. Puolisolta se vaatii venymistä.
Poissa kotoa kuluu viikosta kuitenkin vain puolet. Osan töistä voi kantaa kotiin ja tehdä etänä.
Pikkujämsän erityisalana on muun muassa vero-oikeus. Veroasioiden parissa hän uskoo työskentelevänsä myös hallintoneuvoksena.
"Olen iloinen, että minut on valittu tähän virkaan, ja samalla tunnen haikeutta, että yksi tärkeä puoli työstäni muuttuu. Kohtaaminen asiakkaiden kanssa jää nyt pois."
Mikko Pikkujämsä
Uudessa työssään hän on mukana tekemässä ennakkotapauksia. Niillä muovataan Pikkujämsän mukaan oikeutta, luodaan materiaalia oikeustieteelle ja käytännön juridiikalle.
Siitä, mihin suuntaan korkeimman hallinto-oikeuden toimintaa pitäisi kehittää, Pikkujämsällä on selvä käsitys. Hänen mukaansa korkeimpaan hallinto-oikeuteen pitäisi saada yleinen valituslupajärjestelmä. Lähes kaikkien asioiden pitäisi tulla sinne niin, että ne vaativat valitusluvan.
- Perinteisesti on ajateltu siten, että kun kontrolloidaan viranomaisen hallintotoimintaa, asiat tutkitaan täysin KHO:ssa. Nyt tämä periaate ei enää toimi, koska asioita on paljon, resurssit ovat rajalliset ja asiat ovat monimutkaistuneet.
- Oikeusturva on näennäinen, jos KHO:een saa vapaasti valittaa kaikista asioista. On parempi tunnustaa, ettei kaikkia asioida voida tutkia siellä perusteellisesti. Onkin tärkeä luoda sellainen systeemi, että poimitaan asiat, joihin oikeasti on annettavaa. Jotta tähän päästäisiin, vaaditaan lainmuutoksia.

Toisen polven asianajajana Pikkujämsällä oli jo nuorena jonkinlainen käsitys siitä, mitä oikeustieteen maailmaan sukeltaminen vaatisi. Oli kuitenkin hilkulla, ettei ura kirjoittavana toimittajana imaissut häntä mukaansa.
- Kirjoittaminen on aina ollut minulle tärkeä juttu. Lukioaikoina minulla oli kova henkinen palo päästä lehteen töihin, ja pääsinkin Liittoon ja Oulu-lehteen. Kalevassakin olin kesätoimittajana.
Kirjoitustaitoaan hän on voinut hyödyntää myös asianajajana. Hänen mukaansa juridiikka onkin paljon kielellä operoimista, kirjoittamista ja suullista esiintymistä.
Alan valintaa ei ole koskaan tarvinnut katua. Pikkujämsä kertoo nauttivansa haastavista tilanteista - siitä, että vaikeusastetta on kaksinkertaisesti. Työ näyttää hänen mukaansa parhaat puolensa silloin, kun pystyy kiperässä tilanteessa auttamaan.
- Asiakasta saattaa uhata katastrofi jonkin häneen kohdistuvan vaateen vuoksi, ja näyttää juridisesti todella hankalalta päästä ulos tilanteesta. Se on palkitsevinta, kun sitten kuuntelee, perehtyy ja löytää juridisen avaimen.

Fakta

Syntynyt 18. toukokuuta 1967 Haukiputaalla.
Asuu Oulussa. Naimisissa, suuren uusperheen isä. 2-18-vuotiaat lapset.
Koulutukseltaan oikeustieteen tohtori. Opiskeli Lapin yliopistossa Rovaniemellä.
Ammatiltaan asianajaja. PPV Lex -asianajotoimiston perustajaosakas.
Työskennellyt asianajotehtävissä vuodesta 1992 alkaen. Erityisaloina vero-oikeus, yritysjärjestelyt ja kiinteistöjuridiikka.
Valittu korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) hallintoneuvoksen virkaan. Presidentti Sauli Niinistö teki nimityksen 6. maaliskuuta.
Toimi vuonna 2013 KHO:n määräaikaisena jäsenenä ja hallintoneuvoksena.
Harrastaa lukemista ja liikuntaa. Talvella hiihtää, kesällä lenkkeilee, rullaluistelee ja ui.
Työskenteli lukion jälkeen ja opiskeluaikoinaan toimittajana Oulussa, muun muassa Kalevassa ja Liitossa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva