Temotek sai Stiiknafuulia-palkinnon

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oulun kaupunki myönsi tiistaina perinteisen Stiiknafuulia-yrittäjäpalkinnon Temotek-konsernille. Start up -palkinnon vei peliyritys Fingersoft Oy ja ensi kertaa jaossa olleen vientipalkinnon nappasi perheyritys Meka Pro Oy.
Teuvo Pakkalan lapsitarinasta peräisin oleva Stiiknafuulia-on niin iso mahtisana, että sen mitat täyttävät vain harvat ja valitut. Business Oulu onkin haarukoinut voittajia vuoden alusta lähtien.
Kaikkiaan kolmea palkintoa havitteli yli 10-kertainen määrä yrityksiä. Myös kandidaattien tuloskunto tarkistettiin ennen valintoja.
20 vuotta jaetun kaupungin yrittäjäpalkinnon sai ensi kerran oululainen rakennusliike. "Arvostan tosi korkealle", iloitsee Stiiknafuuliasta Temotekin toimitusjohtaja Mikko Raappana.
"Poikkeamme aika paljon perinteisestä. (Alan) ongelmat tulevat pitkälti pitkistä alihankintaketjuista ja vuokratyövoimasta", Raappana arvioi.
Tilanne on haasteellinen. Asuntotuotanto tökkii, kaupungin investoinnit ovat jäissä ja kaupan sekä teollisuuden panostuksetkin vähäisiä. Saneeraajatytär on kuitenkin vetänyt niin hyvin töitä, että kasvua on edelleen luvassa. Raappana ennakoi, että 125 työntekijän yritys työllistänee loppuvuodesta 50 lisää Oulussa, Tampereella ja Helsingissä.
Kaapelitiejärjestelmiä valmistavan 60-vuotiaan Meka Pron toiminta on aina perustunut vientiin. Viennin osuus on nyt kolmannes, mutta tavoitteena on, että ainakin puolet liikevaihdosta tulisi ulkomailta.
"Tämä on odottava vuosi", toimitusjohtaja Jorma Paturi toteaa. Paljon riippuu ruplan kurssista ja Pietarissa toimivasta tehtaasta. Se työllistää 30 henkeä yrityksen kaikkiaan sadasta työntekijästä.
Yhtiö on vasta tehnyt historiansa suurimmat investoinnit. Samaan aikaan Suomen hallitus kurittaa perheyrityksiä. "Yrityksen jatkuvuus on uhattu. Perheyritysten sukupolvenvaihdosten verotusta on kiristetty 54 prosenttia vuodesta 2011", Paturi varoittaa.
Mistä muualta nuori polvi saisi verokarhulle miljoonat ellei myymällä yrityksen ulkomaille? Virossa ja Ruotsissa perintö- ja lahjaverotusta ei ole.
"Siisti juttu tämä on meille", kiittelee puolestaan Toni Fingerroos.
2012 perustettu Fingersoft oli raadille kaikkein helpoin valinta. Yritys kun ylsi ensi tilikautenaan peräti 15,5 miljoonan euron liikevaihtoon, josta nettotulosta oli 9,4 miljoonaa.
Yhtenä palkintokriteerinä on levittää ympärille yrittäjähenkeä. "Julkaisukuviot ja muut hyödyttävät myös muita. Meidän työ on se, joka kannustaa", arvioi Fingerroos.
"Tosi hyvältä" näyttää kuluva vuosikin. "Lisää julkaisupelejä on tulossa ja omia työn alla." Parhaiten 12 työntekijää ideoivat saunassa ja porealtaassa.
Yrittäjä haluaisi ehtiä pelaamaan enemmän. "Rentoutusta se on. Ei saa pelata niin, että se olisi työtä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva