Suojelukiista jatkuu Oulussa

Kari Sankala Kaleva
Oulu Sanginjoen ulkometsän suojelukiistan haluaa Oulussa kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi 25 valtuutettua.
Kuntalain 54. pykälän mukainen pyyntö valtuuston koolle kutsumikseksi jätettiin Oulussa valtuustolle maanantai-iltana.
"Valtuusto on kutsuttava koolle myös kunnanhallituksen tai vähintään neljäsosan valtuutetuista sitä pyytäessä ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Tällainen asia on valmisteltava kiireellisenä."
Oulussa on 67 valtuutettua, joten 17 valtuutettua olisi ollut riittävä määrä Sanginjoen suojelukiistan tuomiseksi valtuuston käsiteltäväksi.
Allekirjoittajia 25 valtuutetun joukossa on neljästä puolueesta vasemmistoliitosta, vihreistä, sosiaalidemokraateista ja perussuomalaisista.
Keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuutettujen nimiä ei ole listassa.
Ennen valtuuston kokousta järjestettiin Oulun kaupungintalon edustalla pienimuotoinen mielenosoitus, jossa noin 60-70 oululaista vaati purettavaksi kaupunginhallituksen kielteistä suojelupäätöstä.
Mielenosoittajia vasten asettuivat oululaiset kunnallispoliitikot, jotka vuoronperään kertoivat omista tuntemuksistaan Sanginjoen ulkometsän suojelua koskevassa kiistassa.
Kuvaavaa tilanteessa oli se, että poliitikot ottivat joukolla puheen käsiinsä mielenosoittajien jäädessä banderolliensa kanssa kuunteluoppilaiksi.
Ensimmäiseksi ääneen päässyt vihreiden Janne Hakkarainen kertoi olleensa mukana kaupunginhallituksessa, kun suojelu kaatui puheenjohtaja Riikka Moilasen (kesk.) äänen ratkaistessa 8-8.
Hakkaraista oli tympinyt "kuin pientä liito-oravaa".
Toinen vihreiden kaupunginhallituksen jäsen Jenni Pitko jakoi Hakkaraisen liito-oravatuntemuksen.
Marja-Leena Kemppaisen (kd.) mielestä Sanginjoen takia ei pidä kutsua ainakaan ylimääräistä kokousta koolle. "Oulussa on menossa säästötalkoot, joten ylimääräinen kokous ei ole ratkaisu."
Ilmeistä onkin, että pikaiseksi käsittelyvauhdiksi riittää valtuuston seuraava kokous.
Kaupunginhallituksen ratkaisua puolustettiin niin keskustasta kuin kokoomuksesta.
Kaupunginhallituksessa oleva Risto Päkkilä (kesk.) kertoi, ettei Sanginjoella ole syytä lisätä eikä vähentää suojelua. "Tutustuimme tilanteeseen. Loppupäätelmä oli, että oikea tyyli on harjoittaa lainmukaista metsänhoitoa."
Juha Hänninen (kok.) korosti päätöksen syntyneen demokratian pelisääntöjen mukaisesti. Sitä on syytä kunnioittaa.
Mikko Viitanen (vas.) muistutti, että uuden Oulun elinvoimatoimikunnassa neuvoteltaessa yhteiseksi tavoitteeksi oli asetettu kansallispuistotasoisen luonnonsuojelualueen perustaminen.
"Mukana olivat puheenjohtajana keskustan Eero Halonen ja jäsenenä Riikka Moilanen."
Mielenosoittajien puolelta todettiin, ettei päättäjille ole aikoinaan juuri kelvanneet tarjolla olleet Sanginjoen esittelyt.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva