PPSHP maksoi tulospalkkioita

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) maksaa henkilöstölle yhteensä 1,2 miljoonaa euroa tulospalkkioita kaikkiaan 810 henkilölle.
Samaan aikaan maksajakunnat kärsivät talousvaikeuksista enemmän ja vähemmän. Esimerkiksi ylivoimaisesti suurin maksaja Oulu joutuu lomauttamaan tänä vuonna henkilöstönsä.
Palkkiota maksetaan niille neljälle vastuualueelle, jotka täyttivät kriteerit. Sairaanhoitopiirin kannustavan palkkauksen toimintamalli otettiin käyttöön toissa vuonna. Tulospalkkiot ovat yksi elementti järjestelmää.
"Järjestelmän tavoite on edistää strategisten tavoitteiden toteutumista, lisätä palvelutuotannon taloudellisuutta sekä toiminnan tuloksen parantamista, laatua ja vaikuttavaa palvelua", sanoo sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen.
Kymmenestä yksiköstä tulospalkkioita maksettiin viime vuoden ansioista kardiologiselle vastuualueen 140 henkilölle, kuvantamisen vastuualueen 227 henkilölle, syöpätautien ja hematologian vastuualueen 152 henkilölle ja sairaalahuoltopalvelujen toimialueen 291 henkilölle.
Maksettavat rahamäärät vaihtelevat 250 eurosta reiluun 4 000:een. Parhaimmillaan tulospalkka on reilut puolet kuukausipalkasta.
"Periaatteessa tulospalkka voi olla enintään henkilön kuukauden palkka, mutta siihen ei voi erilaisten leikkurien takia kukaan käytännössä yltää", Jääskeläinen sanoo.
Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ei halua ottaa kantaa, onko tulospalkkioiden maksaminen reilua vai ei, koska ei tiedä millainen järjestelmä on kyseessä. Hän sanoo kuulevansa asiasta ensimmäisen kerran.
"Jos siellä on sovittu aidot tulospalkkausjärjestelmät henkilöstön motivoimiseksi, se on ihan oikein."
Pennanen toivoo, että sosiaali- ja terveystoimeen olisi hyvä saada yhteiset pelisäännöt, jotka koskisivat muun muassa tulospalkkausjärjestelmiä.
"Henkilöstöpoliittiset asiat pitäisi muuttaa nykyistä yhtenäisemmiksi sosiaali- ja terveystoimen uudistuksessa", hän sanoo.
Sairaanhoitopiiri maksaa tulospalkkioita kaikille henkilöstöryhmille. Ainoa rajoitus on työsuhteen kesto: työntekijän on pitänyt työskennellä vähintään kuuden kuukauden ajan tulospalkkayksikössä viime vuoden aikana, jotta on oikeutettu tulospalkkaan.
"Järjestelmä on rakennettu siten, että tulospalkkoja voidaan maksaa enintään 40 prosenttia tulospalkkayksikölle kertyneestä hyödystä. Eli tulospalkkiota voidaan maksaa vain niille yksiköille, jotka ovat tehneet ylijäämäisen tuloksen eli menot ovat olleet pienemmät kuin on suunniteltu", Juha Jääskeläinen sanoo.
Esimerkiksi syöpätautien vastuualue on saanut laskettua toimintakuluja, lyhentänyt lähetteiden käsittelyaikoja, tehnyt yhteistyötä muiden terveyskeskusten kanssa ja joutunut perumaan aikoja vähän.
"Yksi peruste on, että tulospalkkiojärjestelmä maksaa itse itsensä", Jääskeläinen sanoo.
Nyt maksettu 1,2 miljoonaa euroa on 0,39 prosenttia koko sairaanhoitopiirin noin 330 miljoonan euron henkilöstömenoista.
Jääskeläinen sanoo, että tulospalkkausjärjestelmän kriteereistä keskustellaan, ja niitä saatetaan muuttaa. Käytäntöä kuitenkin aiotaan jatkaa tältäkin vuodelta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva