Sanginjoki-päätös uusiksi

Liisa Laine Kaleva
Oulu Oulun kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa päättäessään huhtikuun alussa, ettei Sanginjoen ulkometsää suojella. Sanginjoen ulkometsän kohtalo kuuluu Oulun kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi.
Kaupunginhallitus joutuu käsittelemään kuohuntaa aiheuttaneen asian uudestaan ja tekemään päätösesityksen valtuustolle.
Esityksen sisällöstä riippumatta lopullinen ratkaisuvalta on Oulun kaupunginvaltuuston 67 valtuutetulla.
Kaupungin lakimiehet Tuomas Möttönen ja Jukka Lampén ovat tutkineet valtuuston aiempia päätöksiä ja sen perusteella päätyneet tulkintaan toimivallan ylityksestä.
Sanginjoki on kaupungin metsäomaisuutta eli sitä koskevat ratkaisut ovat osa omistajapolitiikkaa. Valtuusto päättää omistajapoliittisista linjauksista kerran valtuustokaudessa. Tällä valtuustokaudella linjaukset tehtiin viime kesäkuussa. Sanginjoki rajattiin kuitenkin ulkopuolelle ja todettiin, että kansallispuistohankeesta tehdään erillinen päätös.
Toisin sanoen Sanginjoen ulkometsästä ei ole vielä valtuuston tekemää omistajapoliittista linjausta, jota kaupunginhallituksen olisi pitänyt päätöksessään noudattaa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilasen arvion mukaan asia tulee uudestaan kaupunginhallitukseen toukokuun 12. päivä, jolloin se ehtisi vielä toukokuun valtuustoon.
Suojelua on ajettu vuodesta 2004. Kaupunginhallituksessa yhdyskuntalautakunnan yksimielinen esitys kaatui äänin 8-8 puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Suojelualueen kaatamisen puolella olivat keskusta ja kokoomus. Suojeluesitystä kannattivat Vasemmistoliitto, SDP, perussuomalaiset ja vihreät.
Äänestyksestä oli poissa kesken kokouksen toiseen kokoukseen poistunut Rauno Hekkala (vas.).
Kokouksessa yllättäen tulleen vastaesityksen teki Anne-Maria Takkula (kesk.). Esitystä kannatti Juha Hänninen (kok.). Hyväksytyksi tulleen esityksen mukaisesti aluetta kehitettäisiin ulkoilu- ja virkistysalueena.
Lakimiehet ovat tiedottaneet uudesta käänteestä kaupunginvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajaa sekä valtuustoryhmien puheenjohtajia. "Ryhmistä on toivottu, että ennen kaupunginhallituksen uutta käsittelyä asiaa vielä mietittäisiin yhdessä. Toisaalta tietyiltä tahoilta on kyllä todettu, ettei neuvoteltavaa ole", kommentoi Moilanen.
Hän aikoo joka tapauksessa kutsua puheenjohtajat koolle asiaa pohtimaan.
Jos yksimielisesti hyväksyttävää esitystä valtuustolle ei saada aikaan, toinen mahdollisuus on äänestää asiasta uudestaan. Lopullinen valta on kuitenkin valtuustolla.
Valtuustoon Sanginjoen suojelu olisi mennyt myös sillä perusteella, että 25 valtuutettua eli vasemmiston ja vihreiden lisäksi myös demariryhmän enemmistö ja kaksi perussuomalaista ovat allekirjoittaneet sitä koskevan vaatimuksen. Kuntalain mukaan valtuusto on kutsuttava koolle, jos vähintään neljäsosa valtuutetuista sitä pyytää jonkin tietyn asian käsittelyä varten.
Suojeltavaksi esitetään 1 156 hehtaaria eli vajaata puolta kaupungin omistamasta Sanginjoen ulkometsästä. Varat suojelualueen ylläpitoon saataisiin jäljelle jäävän metsätalousosan hakkuutuotoista. Ratkaisu ei tuo juurikaan kuluja kaupungille. Marjastus, retkeily ja luonnossa liikkuminen olisi edelleen sallittua suojelualueella.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva