Kylien aktiivit valmiina hommiin

Kyläyhdistykset haluavat tuottaa osan maaseutukylien palveluista. Esimerkiksi Kainuussa kyläyhteisöt sekä taajamien asukasyhdistykset ovat perustaneet Kainuun Nuotta ry:n, joka kehittää palveluverkostoa maaseudulla.
Projektipäällikkö Tatu Karppinen Osallisuus vahvistaa -hankkeesta sanoo, että kyläyhdistykset tuottavat osuuskuntamallilla palveluita lähialueelleen.
"Palveluita on järjestelmällisesti karsittu ja keskitetty kasvukeskuksiin. Kainuussa luotua palvelukeskusmallia levitetään muiden maakuntien alueille. Palvelukeskuskylien verkostoon voidaan ohjata maakunnallisesti tarpeellisiksi koettuja palveluja. Yhteinen tahtotila kylätoiminnan vahvistamiseksi on vahva. Viestintä- ja yrittäjyyskoulutuksia sekä muita kehitystoiminnan tukipalveluita tarvitaan kaikilla alueilla", Karppinen toteaa.
Kylätoimijat sopivat maaliskuun lopussa Kuusamossa, että pohjoisten maakuntien kylätoiminnan järjestöt tiivistävät yhteistyötään.
Jokaisella kylällä on myös tallentamisen arvoinen historia, Oulaisten Matkanivassa kylän elämänkaareen perehtynyt Tapio Isokivelä (61) huomauttaa.
"Olen ikäni asunut syntymäkylässäni, joten se on minulle tuttu. Kun yli 40 vuotta sitten ryhdyin kirjoittamaan, käsittelivät jo ensimmäiset tekstini oman kylän asioita. Kun Matkanivassa ruvettiin kokoamaan aineistoa kyläkirjaa varten, menin mukaan tähän kiinnostavaan työhön. Lopulta kävi niin, että kyläkirjan käsikirjoitus valmistui matkakirjoituskoneellani."
Pyhäjokivarren laajan kylän kirja "Luomateitä ja renkkusiltoja" valmistui vuonna 1994. Myöhemmin siitä tehtiin laajempi toinen versio. Naapurikylän Piipsjärven kyläkirja ilmestyi vuonna 2009 kahden vuoden työn tuloksena.
"Sain työryhmän jäsenenä ja vetäjänä olla mukana tekemässä myös kirjan Piipsjärvi - kylä järven ympärillä. Molempia kyläkirjoja kootessani olen saanut tutustua moniin miellyttäviin ja mielenkiintoisiin ihmisiin."
Tapio Isokivelä on esittänyt juhlatilaisuuksissa myös kotikylänsä koulutoimen, kyläyhdistyksen, maamiesseuran ja nuorisoseuran historiikit. Puhujan paikka on niin ikään tuttu syntymäpäivillä, hautajaisissa sekä muissa juhlatilaisuuksissa. Lehdissä on julkaistu noin 350 pakinaa, kolumnia ja kertomusta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva