Kiskot vaihtuivat hanuriin

Arto Kiuru
Kempele Tango Humikon alkutahdit kajahtavat Kempeleen työväentalon salissa. Raila Westerholmin 1963 säveltämä, kymmeniä kertoja levytetty suomalainen tango on tällä kertaa sovitettu viidelle haitarille.
Kempeleen hanuripartio aloittelee viikottaisia treenejään. Saliin tepastelee myös partion nestori Eino Ahola, 85.
Ahola on yksi yhdeksänhenkisen hanuripartion harrastajamuusikoista. Harmonikan soiton hän opetteli vasta tehtaalta eläkkeelle jäätyään.
Pienikokoinen voimanpesä punnertaa lavalle solisti Olavi Keinäsen avustamana. Pian pirteä mies nostaa syliinsä raskaan viisirivisen harmonikan.
"Hyvässä seurassa olen", Nuottasaaressa Oulu-yhtiön kuivaussalissa liki puolen vuosisadan työuran tehnyt Ahola sanoo.
Kempeleen Römppätansseissa syksyllä 2009 ensimmäisen keikkansa tehneen orkesterin soittajia yhdistää rakkaus vanhaan tanssimusiikkiin.
"Kun soittaja löytää laulusta sielun, on yleisönkin hyvä tanssia ", orkesterin perustaja ja vetäjä Mauno Penttilä kertoo.
Penttilä pitää etenkin Toivo Kärjen, Reino Helismaan ja Unto Monosen vanhoista iskelmäklassikoista.
"Mieluisaa kappaletta hanurilla soittaessani ajaudun aina jonkinlaiseen hurmioon."
Kempeleen Hanuripartio soittaa keikoillaan tangoa, humppaa, valssia ja foxia. Joskus kappaleita saatetaan sovittaa jopa Souvarit-yhtyeen malliin.
"Jokaisella partion muusikolla on omanlaisensa musiikkimaku, minkä takia keikkaohjelmistoon pullahtaa silloin väkisinkin uutta materiaalia", Penttilä kertoo.
Liki kaikki soittajat ovat itseoppineita. Hanuristi Kauko Seppänen ehti nuorena miehenä päätyönsä ohessa kiertää Oulua myös osa-aikaisena ravintolamuusikkona.
Penttilä työskenteli VR:n palveluksessa 25 vuotta ennen työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistään. "Reissuhommissa kuuntelin vapaa-aikanani paljon haitarimusiikkia ja kävin tansseissa, mistä musikaalisuus alkoi hiljalleen kyteä."
Töistä Penttilä joutui jäämään pois pahasti kipeytyneen olkapään takia. Toppakoneen ohjaamon korvasi harmonikan näppäimistö, ratapihan taas nuottitelineelle nostettu nuottirivistö.
Hanuri ei ole eläkeläisen ainoa instrumentti. Penttilä on vuodesta 1995 alkaen säestänyt sähköuruilla kempeleläistä Äkkinäiset-lauluryhmää. "Soittaminen on eräänlaista terapiaa."
Lopullinen hanurinsoiton kipinä löytyi myös rautateiltä. Penttilä määrättiin 1981 ajamaan ratakuorma-autoa Kemistä Ouluun. Olhavan asemalla hän jäi odottamaan vastaan tulevaa pikajunaa. Asemalla junaa vartoessaan Penttilä tapasi musikaalisen asemamiehen, joka Penttilän toiveesta esitti lyhyen hanurikonsertin tuliterällä hanurillaan.
"Asemamies kertoi, että hän ei osaa soittaa kuin kaksi kappaletta, koska hän on vasta vuoden treenannut, mutta siinä hän soitti kaksi kappaletta ja toisen mokoman lisää."
Olhavan episodin jälkeen Penttilä rohkaistui ostamaan hanurin yhdeltä työkavereistaan.
"Olhavan kokemus antoi uskoa omiin kykyihin."
Kempeleen Hanuripartio soittaa Kiurutansseissa Kempeleen
työväentalolla, vappuaattona
30. huhtikuuta alkaen kello 19.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva