Firmoja haetaan osakkaiksi

Pekka Leiviskä Kaleva
Oulu Pohjoissuomalaiset yritykset tavoittelevat yhteistyössä viiden prosentin osuutta Fennovoimasta, kertoo hankkeen yksi puuhamies Eero Koskelainen.
Kymppi-Eristyksen hallituksen puheenjohtaja Koskelainen kertoo, että viiden prosentin osuus tarkoittaisi noin 50 miljoonan euron yhteissijoitusta.
Koskelaisen mukaan hankkeeseen on jo alustavasti sitoutunut merkittävä joukko pohjoissuomalaisia yrityksiä. Hän on itse puhunut noin 30 yrityksen kanssa, joista noin puolet suhtautuu hankkeeseen positiivisesti.
Vielä mitään nimiä ei ole papereissa eikä Koskelainen voi paljastaa muita yrityksiä kuin Ylitornion Betonituotteen ja edustamansa Kymppi Groupin.
"Me olemme tehneet Kymppi Groupissa päätöksen, että ostamme yhden megawatin Fennovoimasta. Se tietää vähän reippaan 1,5 miljoonan euron sijoitusta."
Koskelainen kertoo keskustelleensa elintarviketeollisuuden, betoni- ja terästeollisuuden, kuljetusalan ja pakastamoalan yritysten kanssa Fennovoimaan sijoittamisesta. Lisäksi hanke kiinnostaa myös alueen konepajayrittäjiä sekä sijoittajia.
"Osa käyttäisi itse sähkönsä ja osa rupeaisi varmaan myymäänkin."
Koskelaisen puheessa toistuu, kuinka paikallisten yrittäjien mielestä on elintärkeätä lähteä mukaan. Fennovoiman suomalaisosuus pitää saada nostettua, jotta ydinvoimala toteutuu.
"Tässä lähdetään vähän niin kuin talvisotaan isänmaan hengessä, että tämä homma saataisiin hoidettua ja projekti toteutuu."
Koskelainen ei näe Pyhäjoen ydinvoimalaa pelkästään energiapoliittisena kysymyksenä, vaan mitä suuremmassa määrin työvoimapoliittisena kysymyksenä.
Hän kertoo, että koska hän omistaa myös kiinteistöjä, eräs keskieurooppalainen ydinalan asiantuntijaorganisaatio etsi liiketiloja 350 henkilölle. Tämä taho myös kyseli, löytyisikö seudulta 100-150 ict-alan insinööriä suunnittelemaan ydinvoimalan turvallisuutta.
Koskelainen pitääkin aivan välttämättömänä, että Oulun kaupunki sijoittaa Fennovoimaan.
"Jos Oulun kaupunki ei lähde mukaan, eikä Oulun seudulta saada mukaan tulijoita, ei meidän äänemme kuulu Fennovoiman hallituksessa."
Koskelainen kertoo, että jos Oulun kaupunki lähtee mukaan, yrittävät yrittäjät saada oululaisen jäsenen Fennovoiman hallitukseen.
Yritykset eivät toki ole mukana pelkästään isänmaan tai Oulun edun takia. Mukana on myös omaa etua.
"Tässä on mukana aika paljon yrityksiä, jotka näkevät mahdollisuuden, että tämä projekti toteutuessaan luo heidän yrityksilleen alihankintatöitä."
Myös Kymppi-Eristys on mukana samasta syystä. Koskelainen kertoo, että ydinvoimalassa olisi yli 100 miljoonan euron arvosta teline- ja eristystöitä.
Osakkuus ei toki varmistaisi töiden saamista, mutta Koskelaisen mukaan osakkuus varmistaisi, että yritys saisi jättää tarjouksensa näistä töistä.
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ja Oulun kauppakamari ovat olleet aktiivisia viemään hanketta eteenpäin. Myös Lapin kauppakamari on välittänyt tietoa asiasta eteenpäin.
Koskelainen kertoo, että tavoitteena on saada juhannukseen mennessä asiat sovittua.
Ja vaikka nyt on houkuteltu mukaan pohjoissuomalaisia yrityksiä, kelpuuttaisi Koskelainen mukaan myös vaikka helsinkiläisiä tai tamperelaisia yrityksiä.
"Jos eivät vaan ole kovin katkeria Kärppien voitosta", Koskelainen hymyilee.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva