Erämaateatterin lastu

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Erämaateatteri on Hailuoto-teatterifestivaalin uusi keksintö ja tuore teatterin ilmenemismuoto.
Erämaateatterin testeri tai ensimmäinen lastu laatuaan on näyttelijä Juhani Niemelän öinen esitys nimeltään Juhani Niemelän maailmankaikkeus. Niemelä pohtii maailmankaikkeuden perimmäisiä ihmeitä Keskiniemen eli Karvon pookilla Hailuodon pohjoisrannalla 26. heinäkuuta. Ajatukset on lainattu Aaro Hellaakoskelta, Esko Valtaojalta ja Lauri Viidalta.
"Esitys tapahtuu keskiyöllä nuotion ympärillä", Jouni Rissanen festivaalin taiteellisesta johtotroikasta kertoo.
"Näen siinä paluuta teatterin alkujuurille. Semmoisia yksinkertaisia peruselementtejä: Kokoonnutaan yhteen nuotioon lämpöön ja valoon. Kuunnellaan tarinoita."
Pysäköintipaikalta on noin puolentoista kilometrin patikointi esityspaikalle.
Tässä näkyy Jouni Rissasen mukaan Hailuoto-festivaalin kehittämissuunta, joka huipentuu Operaatio Paulaharjun teatterivaelluksilla tunturi-Lapissa 2014-2018.
Hailuoto-festivaaliin sisältyvän viiden vuoden projektin kuluessa esitetään Samuli Paulaharjun Tunturien yöpuolta -novellikokoelmasta Juha Hurmeen dramatisoimaa ja vuosi vuodelta kehittyvää näytelmää Pallaksella 2014, Lemmenjoella 2015, Utsjoen Kevolla 2016, Näätämössä 2017 ja Haltilla 2018.
Kesän 2014 esitykset tapahtuvat 22.-28. elokuuta Hannukurussa, Hetta-Pallas -vaelluspolun puolivälissä.
Esitystä edeltää 25 kilometrin vaellus.
Luonto saa olla Hailuoto-teatterifestivaalilla vapaasti läsnä. Luonnonvoimat vaikuttavat esityksiin niin kuin tahtovat. Säähän, eläimiin, maisemaan ja kasvustoon kohdistuva teatterillinen manipulaatio pidetään mahdollisimman vähäisenä.
Myös esityspaikat säilytetään lähes autenttisina. Joskus on vähän rekvisiittaa ja puisia penkkejä yleisöä varten hiekalla.
"Tuommoisessa paikassa kuin Hailuoto meillä ei ole tarkoitus millään rintamalla lähteä nostamaan festivaalin volyymia tai lisätä älämölöä", Rissanen linjaa.
"Päinvastoin. Kun on kesä, annetaan kesäyön puhua ja näkyä siinä mitä me siellä tehdään."
Festivaalin lumo syntyy yhteen kokoontumisesta, luonnon ja tarinoiden äärellä olemisesta.
"Hailuodossa luontoa on automaattisesti. Miksi sitä ei hyödyntäisi ja käyttäisi ekologisesti."
Jos katsoja saavuttaa tällaisia kokemuksia, hän haluaa palata paikalle uudestaan.
"Meillä on näitä ihmisiä, jotka ovat käyneet festivaalilla kahdeksan vuotta juuri tästä syystä. He eivät halua jättää yhtään festivaalia väliin", Rissanen kertoo.
"Esityksiä voi aina lukea myös ympäristön ja tilan kautta, ei pelkästään esityksen oman rakenteen ja kielen kautta. Kokonaisuus on isompi. Varmaan juuri se on vihkiytyneille se mielenkiinnon kohde. Mitä ympäristö, ihmiset ja teos yhdessä sisällöllisesti antavat plus teatterimaailman käyttö milloin milläkin tavalla."
Festivaali pyrkii tuomaan teatterista esiin uusia kulmia.
"Viime vuonna festivaalilla oli paljon naisten tekemiä esityksiä. Nyt on vanhoja herroja: Eero Schroderus, Juhani Niemelä..."
Hailuoto-teatterifestivaali järjestetään Hailuodossa 25.-27.7.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva