Valinnan jälkeen koulun penkille

Esko Aho Kaleva
Oulu Oulun Museo- ja tiedekeskuksen johtajan virkaan keskiviikkona valittu tiedekeskus Tietomaan nykyinen johtaja, diplomi-insinööri Jonna-Marleena Härö, 37, on tyytyväinen, sillä lähes vuoden kestänyt monivaiheinen valintaprosessi on vihdoin päättynyt.
Tai ainakin melkein, koska sivistys- ja kulttuurilautakunnalla on vielä mahdollisuus käyttää asiassa otto-oikeuttaan. Ristivetoa on aiheuttanut nimenomaan se, että uusi johtaja ei ole suorittanut museologian perusopintoja eikä hän ole ollut päivääkään museossa töissä.
Lautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.) sanoo, että sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän tekemästä johtajavalinnasta varmasti keskustellaan seuraavassa kokouksessa.
Ojalehto itse aikoo edellyttää, että opetus- ja kulttuuriministeriön kannasta johtajan pätevyysvaatimuksiin saadaan vielä tietoa mustaa valkoisella. Kaupungilla ei ole missään tilanteessa vara menettää museoidensa valtionapuja muotoseikan vuoksi.
Härön mukaan valtionosuuskysymys "taklataan" siten, että Museo- ja tiedekeskuksen yleisötyön ja kulttuuriperintötyön johtajat Anna-Riikka Hirvonen ja Pasi Kovalainen hoitavat alkuun museotoiminnat omien töidensä ohessa.
Hirvonen vastaa taidemuseosta ja Kovalainen historiallisesta puolesta. Molemmat ovat omilla aloillaan myös muodollisesti päteviä. "Olen sitoutunut suorittamaan vaadittavat museologian opinnot. Hirvonen ja Kovalainen johtavat omia erikoisalojaan siihen asti, kunnes saan pätevyyden. Näin vaatimukset valtionavun osalta tulevat myös turvatuiksi joka tilanteessa", Härö kertoo.
Hakuilmoituksessa tulevalta johtajalta edellytettiin museoalan työkokemusta tai museologian perusopinnot. Vaihtoehtoisesti oli mahdollista sitoutua suorittamaan museologian perusopinnot määräajassa.
"Oulun kaupunki asetti itse viran pätevyysvaatimukset ja teki valinnan niiden mukaan. Ministeriön kanta valtionosuuksiin on eri asia", Härö selvittää.
Käytännössä Härölle jää kaksi vaihtoehtoa: aloittaa museoalan pätevöityminen joko syksyllä Oulun yliopistossa tai ensi vuoden tammikuussa Museoliiton järjestämässä verkko-opetuksessa.
Härö on valmistunut tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta. Lisäksi hän on opiskellut työtiedettä, mikä tarkoittaa muun muassa työpsykologiaa ja ergonomiaa. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on toimintaterapeutti.
Omat vahvuutensa Härö näkee taloudessa, henkilöstöhallinnossa, johtamisessa, viestinnässä ja markkinoinnissa. Tietomaan johtajana hän aloitti 2004. Härö on myös Kokoomuksen rivijäsen.
"Mikäli ymmärsin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän tekemän valintapäätöksen oikein, nyt haettiin nimenomaan sitä, että erilaiset osaamiset täydentäisivät toisiaan. Museopuolen pätevyys on muualla organisaatiossa."
Museo- ja tiedekeskuksen tulevaisuuttakin Jonna-Marleena Härö uskaltaa jo varovasti raottaa.
"Ensi elokuussa kerromme uudesta kansainvälisestä näyttelystä, joka avataan toukokuussa 2014 taidemuseon tiloissa. Yleensäkin haemme uusia linjauksia siten, että esimerkiksi taidemuseo ei olisi ainoa taiteen esittämispaikka. Kulttuurihistorialliseen näyttelyyn saatamme lisätä Tietomaan tyylistä toiminnallisuutta."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva