Stariin neljäs elokuvasali

Anssi Juntto
Oulu Digitalisoituminen on mullistanut elokuva-alaa muutenkin kuin elokuvien tekemisen osalta. Elokuvia on myös helpompaa ja halvempaa levittää digitaalisessa muodossa.
Elokuvateatteri Starissa Oulun Tuirassa ensimmäinen digitaalinen sali otettiin käyttöön joulukuussa 2008. Kyseisenä vuonna Starissa näytettiin
87 ensi-iltaelokuvaa.
Viime vuonna ensi-iltoja oli jo 155. Paljon enemmänkin olisi ollut tarjolla.
Digitalisoitumisen aiheuttama mullistus on ajanut perheyrityksen laajentamaan teatteria neljännellä salilla.
"Totesimme, että tätä elokuvamäärää on helpompi hallita, kun on useampia saleja. Elokuvat eivät ole mahtuneet kolmeen saliin millään, eivätkä ne mahdu neljäänkään, vaan siinä on pakko käyttää harkintaa", yrittäjä Kalle Kantala kertoo.
"Emme lähteneet rakentamaan uutta salia siksi, että saisimme haalittua kaikki tulevat ensi-illat, vaan siksi, että voisimme antaa useampia näytöksiä ja parempia näytösaikoja niille muutamille helmille."
Valtakunnallisesti vuosittaisten ensi-iltojen määrä ei silti ole juurikaan muuttunut.
Koska fyysisten esityskopioiden määrä ei ole enää esteenä, elokuvat saadaan yhä useampiin teattereihin heti valtakunnallisina ensi-iltapäivinä, ja se on näkynyt etenkin pienemmissä maakuntateattereissa.
Viitisen vuotta sitten, kun valtaosa elokuvista esitettiin vielä filmiltä, Starissa aloitti joka viikko ainakin yksi uusi elokuva.
Valtakunnallisten ensi-iltojen joukossa oli myös pienempiä parin-kolmen esityskopion elokuvia, jotka olivat aloittaneet teatterikierroksensa Helsingissä parhaimmillaan puoli vuotta
aiemmin.
"Emme monesti edes ottaneet elokuvaa heti alkuun, jos meillä oli tieto, että voimme esittää sitä vain kahden viikon ajan. Eli olisimme joutuneet luopumaan siitä, vaikka meillä olisi käynyt porukkaa katsomassa sitä", sanoo Kalle Kantalan poika Kari Kantala.
Elokuvateatterit päättävät itse, mitä elokuvia ne näyttävät, ja millaisia näytösaikoja ne elokuville antavat.
Elokuvateatteriketju Finnkinossa ohjelmistopäällikkö Toni Lähteisen vetämä ohjelmistotiimi valitsee elokuvat ja luonnostelee raakabuukkauksen, jonka pohjalta paikallinen teatterihenkilökunta hioo lopullisen ohjelmiston.
Lähteisen mukaan Oulun Finnkino Plazalle digitalisoitumisella ollut melko vähän vaikutusta. Digitaalisuus on lähinnä mahdollistanut sen, että elokuvat tulevat Ouluun nopeammin.
Finnkinolla oli viime vuonna 175 valtakunnallista ensi-iltaa, joista Plazassa aloitti heti ensimmäisellä viikolla 137. Vuonna 2008 vastaavat luvut olivat 170 ja 121.
"Plazaan mahtuu viikossa 3-4 uutta elokuvaa. Jos jollain viikolla valtakunnallisia ensi-iltoja on tarjolla enemmän, osa tulee Plazaan vasta myöhemmin", Lähteinen selvittää.
Samalla elokuvien välinen kilpailu on koventunut. Kaikki elokuville ei riitä kunnollisia näytösaikoja. Etenkin Steven Spielbergin Lincolnin kaltaiset liki kolmituntiset järkäleet ovat osoittautuneet haastaviksi.
Kun näytökset on jouduttu sijoittamaan iltapäivään tai myöhäisiltaan, ei katsojia ole ollut tarpeeksi, ja elokuvat on otettu pois ohjelmistosta jo kahden viikon jälkeen.
Parhaaseen katseluaikaan yli kaksi ja puoli tuntia kestäviä elokuvia ei mielellään sijoiteta.
"Ne vievät käytännössä kahden näytöksen paikan. Lyhyellä elokuvalla on enemmän näytöksiä", Toni Lähteinen perustelee.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva