Soittaja heijastaa elämää

Tommi Virtanen
Helsinki Jussi Jaakonaho, 42, on monissa liemissä keitetty tuottaja.
Jonna Tervomaan tuottajana kannuksensa hankkinut kitaristi on 15 vuoden aikana tuottanut monia arvostettuja poplevyjä, joilla hän on usein hoitanut myös kitaroinnin.
Hänen tuorein työnsä on tuottajapesti Ismo Alangolta, 52. Alangon levytuottajana hän toimi jo Säätiön Minä ja pojat -levyllä (2004).
Alanko oli jo pitkään ihaillut Jaakonahon soittoa, joten toimeksianto johti myös kitaran varteen. Myös muut orkesterin jäsenet ovat uusia.
Alanko ei ikäeroista piittaa, kunhan kommunikaatio toimii. Jaakonahon mukaan muulla bändillä on tekemistä pysyäkseen teräskuntoisen Alangon matkassa yli kahden tunnin rypistyksillä.
"Ismon keikat ovat emotionaalisesti valtavan intensiivisiä. Tämä vaatii paljon heittäytymiskykyä koko bändiltä. Yli 50 biisin omaksuminen oli myös haaste", kertoo Jaakonaho.
Ensisijaisesti muusikkona itseään pitävä Jaakonaho ei ole sattumalta päässyt asemaansa. Mukavan mutta määrätietoisen miehen kanssa on halunnut työskennellä niin Vesa-Matti Loiri kuin Martti Servokin.
"Olen logistisesti hyvin pedantti. Pysyn budjetissa ja aikatauluissa - tämähän ei ole alalla mikään itsestäänselvyys. Sekoilu ja hörhöily, oli se miten taiteellista vain, ei tässä maassa toimi. Isältäni olen perinyt työmoraalin ja sen, että työt hoidetaan jämptisti. Se on sisäänrakennettu juttu, jota ei ole tarvinnut miettiä", kertoo rakennusmestarin poikana Haapajärvellä varttunut Jaakonaho.
Toisaalta Jaakonaho kertoo taistelevansa pedanttisuuttaan vastaan.
"Se ei aina palvele musiikkia."
Viime vuonna Jaakonaho tuotti Teho Majamäen kanssa tansanialaisen Ashimban levyn, johon miehet kasasivat täysin suomalaisen orkesterin. Jaakonaholle projekti oli irtiotto popmusiikista.
"Olin jo pitkään ollut väsynyt rockmusiikkiin ja omaan tapaani soittaa sitä. Ashimban kanssa työskentely oli kaikin puolin mahtavaa. Jos ajatellaan artisteja, jotka tekevät itse biisinsä, hän on taidoiltaan kovin muusikko, jonka kanssa olen koskaan tehnyt töitä."
Lopputulos onkin herättänyt ansaittua kiinnostusta ympäri Eurooppaa.
Jaakonaho tunnetaan myös yhtenä Suomen tyylitajuisimmista kitaristeista, jolla on - Alangon sanoin - "helevetin hyvä soundi". Itse hän kokee onnistuvansa tuottajanakin, kun saa myös soittaa levyillä.
"Silloin pystyn vaikuttamaan oleellisesti lopputulokseen", Jaakonaho sanoo.
Kitaristeista niin Esa Pulliainen kuin Neil Young ovat olleet Jaakonaholle esikuvia.
Myös Tom Waitsin ja Nick Caven esteettisesti karun kaunis maailma ovat vaikuttaneet häneen voimakkaasti. Tässä kiteytyykin Jaakonahon tavoite muusikkona.
"Kauneudessa on myös se riipaiseva, karu puoli, niin kuin elämässäkin. Pyrin soittamaan niin, että se kuulostaa kauniilta mutta ei lällyltä. Soittajan pitää taiteilijana heijastaa elämää ja kuulostaa siltä mitä hän on", Jaakonaho kertoo.
Ismo Alanko konsertoi Oulussa tänään perjantaina Nightclub Tähdessä.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva