Oulun linnut koottiin kirjaan

Pekka Rahko Kaleva
Oulu Oulu on linnustollisesti Suomen lajirikkaimpia seutuja. Täällä kohtaavat eteläiset ja pohjoiset lajit, ja monien itäistenkin siivekkäiden kohtaaminen on mahdollista.
Tämän moninaisuuden huomioiden on erikoista, ettei Oulun seudun linnuista ole tehty kattavaa kirjaa. Ei ennen kuin nyt.
Oulun yliopiston rehtorin Lauri Lajusen työhuoneen pöydällä komeilee juuri painosta tullut 240-sivuinen Lintujen Oulu. Tekijöinä ovat Oulun yliopiston lintumiehet vahvistettuna ammattilintukuvaaja Jari Peltomäellä.
Lajunen on kirjan toinen kuvaaja, ja teksteistä vastaavat luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Jouni Pursiainen ja eläinfysiologian professori Esa Hohtola.
"Tämä ei ole määritysopas, vaan elämyskirja", kertoo Pursiainen. Kuvat ovat pääosassa ja lajitekstit ovat lyhyitä mutta ytimekkäitä, esiintymistä Oulun näkökulmasta korostaen.
Oulun yliopistossa tehtyjen lintututkimusten tuloksia on koottu lajikohtaisiin tietolaatikoihin. Näitä on muun muassa kanahaukasta, kiljuhanhesta ja kirjosieposta.
Teos esittelee lintuja hieman laajemmin kuin nykyisen Oulun kaupungin rajojen sisältä. Liminganlahden tienoot sisältyvät kirjaan ja kuvia on myös Hailuodosta.
Lajien esittely kulkee lintumaailman vuodenaikojen mukaan. "Aivan kaikkia kuvia ei ole otettu Oulun seudulla", Lajunen tunnustaa.
Esimerkiksi Perämeren rannikolla harvinainen syysvaeltaja lapintiainen on ikuistettu Oulangalla, missä se on vakituinen pesimälintu ja helpompi saada kuvattua.
Yllättäen tekijät huomaavat, ettei kukaan heistä ole laskenut, montako lajia kirja esittelee. Nopeasti selaten voisi kuitenkin väittää, että mukana ovat lähes kaikki Oulun seudulla vakituisesti pesivänä tai läpimuuttavana tavattavat lajit sekä paljon harvinaisuuksia.
Kirja syntyi hyvin nopeassa aikataulussa. "Reilussa vuodessa", summaa Pursiainen. Idea lausuttiin ääneen joulukuussa 2011, ensimmäisen kerran sisältöä kokoonnuttiin pohtimaan tammikuussa 2012 ja nyt kirja on valmis.
Tuorein kuva on maaliskuun viimeiseltä viikolta: 27.3. täydenkuun valossa saalista päivystävä lapinpöllö.
Lajunen kiittää taittaja Hannele Heikkilä-Tuomaalan jälkeä, sillä taittajan osuus korostuu kuvavaltaisessa teoksessa.
Kirjan on kustantanut Oulun yliopisto. "Kirjalle etsittiin ja myös saatiin tukijoita, joista suurimpana Oulun kaupunki", Lajunen kertoo.
Lajusen mukaan sponsorointi varmisti sen, että kirjasta saadaan myös tuottoa, joka käytetään Oulun yliopistossa tehtävän lintututkimuksen tukemiseen.
Lintujen Oulu julkistetaan lauantaina Limingan lintukuvafestivaaleilla kello 11.45.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva