Orkesterin vanhan musiikin viikko

Konsertti
Kevään solinaa. Oulu Sinfonia. Kapellimestari Philip Pickett. Oulun Madetojan salissa 25.4.

Barokkimusiikkikonserttia olen Oulu Sinfonian ohjelmaan jo ehtinyt kaivatakin. Nyt sellainen sitten kuultiin ja vieläpä vanhaan musiikkiin erikoistuneen kapellimestarin johdolla.
Käsitys barokkimusiikista perustuu usein Johann Sebastian Bachin jäyhän yleviin sävellyksiin, mutta Bachin varjosta löytyy monenlaista ja usein yllättävän räävitöntäkin sävelkieltä.
Yli 3 000 teosta säveltänyt Georg Philipp Telemann kuuluu näihin varjoon jääneisiin ja on myös yksi musiikin historian tuotteliaimmista säveltäjistä. Oulussa nyt kuultu Alster-sarja F-duuri TWV 55:F11 oli riemastuttava tuttavuus, jonka villi ideointi osoittaa Telemannin olleen omana aikanaan varsinainen Barock & Roll -säveltäjä.
Oulu Sinfonian sointi oli Telemannin parissa vanhoihin esityskäytäntöihin perehtyneestä Philip Pickettistä huolimatta enemmän klassis-romanttinen kuin periodiorkesterien kuuloinen.
Sointivärejä ja sävyjä löytyi runsaasti ja varsinkin musiikillisesti tahallisen typerä Das Älster Schäffer Dorff Music ja suoranaisen ruma Die concentirenden Frösche und Krähen tuulettivat tehokkaasti kenen tahansa barokkikäsitystä.
Georg Friedrich Händelin Vesimusiikki-sarjassa orkesteri soi huomattavasti barokkisemmin, ja erityisesti jousiston vibratovapaassa soinnissa oli selvä periodisoiton sävy, vaikka musiikki tietysti toteutettiinkin modernilla kalustolla.
Kuninkaan matkaviihteeksi sävelletty sarja koostuu pohjimmiltaan varsin yksinkertaisista rallatuksista ja Pickettin itse valikoimassa koosteessa alkoi viimeistään jossain kahdennentoista osan kohdalla tuntua siltä, että barokkitanssit voisivat yhdelle illalle jo riittää, kiitos.
Soittajien kannalta piilovaikeassa ja vaativassa musiikissa varsinkin puhaltajat joutuvat lujille.
Jos kuningas tosiaan halusi venematkallaan sarjan toistettavaksi mennessä ja tullessa kolmeen kertaan, taisivat ainakin käyrätorven soittajat palata kotiin huulet täysin turtana.
Hannu Hirvelä



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva