Gustavsson sähköisti orkesterin

Konsertti
Oulu Sinfonia. Kapellimestari Johannes Gustavsson. Solisti Torleif Thedéen, sello. Oulussa Madetojan salissa 4.4.

Oulu Sinfonian kapellimestarivieraana oli tällä kertaa Johannes Gustavsson, ensi syksynä aloittava orkesterin uusi ylikapellimestari. Soittajien ja tulevan taiteellisen johtajan yhteistyötä voi tämän konsertin perusteella luonnehtia vähintäänkin odotuksia herättäväksi.
Konsertin aloittaminen kahdella tuutulaululla on aika erikoinen ratkaisu, mutta Oulu Sinfonian jousisto soi Robert Schumannin Träumereissa ja Abendliedissa niin hallitun herkästi, ettei salissa ainakaan pitkästymisen vaaraa ollut.
Illan solistina soitti ruotsalainen Torleif Thedéen, maailmanluokan muusikko, joka myös levyttää ahkerasti.
Schumannin Sellokonserton a-molli op.129 ensimmäisen osan tempomerkintä Nicht zu schnell tuntuu joillekin sellisteille tarkoittavan Aivan liian hitaasti. Thédeenin linjakkaassa tulkinnassa tällaisesta laahaavuudesta ei ollut pelkoa, sillä musiikki eteni intohimoisen määrätietoisesti.
Sellon kiinteän lämmin sointi projisoitui hienosti saliin niin ensimmäisen osan suurissa melodioissa, lyhyen hitaan osan mietteliäisyydessä kuin finaalin leikkisämmissäkin käänteissä.
Schumann oli tunnettu pinnallisen virtuositeetin vastustaja ja sellokonserttokin on perusluonteeltaan lähes kamarimusiikillisen intiimi. Oulu Sinfonia oli Gustavssonin ohjaamana hyvä ja oivaltava kumppani Thedéenin suurta auktoriteettia huokuvalle soolo-osuudelle.
Väliajan jälkeen kuultiin yksi orkesterin kevätkauden parhaista sinfoniatulkinnoista, kun Gustavsson muotoili Schumannin Sinfonian nro 4 d-molli op.120 lähes kapellimestari Roger Norrigtonin mieleen tuovalla vauhdilla ja vimmalla.
Voimakkaasti rytmiikkaan perustuva teos eteni sähköisen energisenä ja soinnillisesti tarkkaan viimeistellyn kuuloisena.
Suuren monoliittisen kokonaisuuden viimeisessä osassa Gustavsson pystyi vielä nostamaan tunnelman Ludwig van Beethovenin seitsemännen sinfonian mieleen tuovaksi bakkanaaliksi.
Hannu Hirvelä



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva