Eläkkeellä vain aamupäivisin

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Torikadun nurkalta Kauppurienkatua ja Aleksanterinkadun mäkeä alas kohti Keskuskenttää - siinä Ilkka Lanton lempireitti synnyinkaupungissa poikaikäisenä. Hänen intohimonsa oli jääpallo, joka oli noina aikoina Oulun kuninkuuslaji.
Lantto on uskollinen samalle kulmalle keskustaa edelleen, tosin lapsuusvuosien puutalon tilalle nousi 1972 komea kivinen Kiinteistö Oy Lantonkulma.
"Systemaattinen jääpalloharrastus loppui ylioppilasvuoteen, vaikka olinkin opiskeluaikana Kauppakorkeakoulun joukkueessa ja myös lainassa Pohjois-Pohjalaisella osakunnalla."
Urheilu jätti kuitenkin hyvät jäljet. Se opetti tavoitteisiin pyrkimistä ja sitoutuneisuutta sekä kouli joukossa toimimiseen.
Kukaan ei pärjää itsekseen, Lantto on aina ymmärtänyt.
Ilkka Lanton nimi yhdistetään Katri Antell Oy:hyn, jonka hallituksen jäseneksi hän tuli 1968 perheen luovuttua omistamastaan Oulun Kauppa Oy:stä ja ostettua leipomoyrityksen koko osakekannan.
Jauhopöly oli tuttua Viljo ja Anja Lantolle entuudestaan, Ilkka ja puolisonsa Pipu saivat mahdollisuuden jatkaa työtä ollessaan nuori aviopari.
"Elämä oli edessä ja maailma vähän raollaan. Meillä on vieläkin se paperi tallessa, johon laitoimme plussia ja miinuksia siitä, mitä Ouluun asettuminen ja Antellin tulevaisuus meille toisi."
Nyt lanttolaisen jauhopölyn on saanut hunnuksi harteilleen kolmas polvi, Annukka ja Tomi.
Astuminen syrjään kymmenen vuotta sitten oli helppoa, Lantto myöntää. Prosessi oli silti pitkä, ja yritystäkin muovattiin uuteen suuntaan muodostamalla kaksi erillistä yhtiötä, Antell-Leipomot ja Antell-ravintolat.
"Kummallakin lapsista tuli olla oma ruori, jota kääntää."
Vanhemmat jättivät operatiivisen vastuun, mutta ovat yrityksen hallituksessa, Ilkka puheenjohtajana.
Eläkkeelle Ilkka Lantto toteaa jääneensä periaatteessa kolmeen kertaan.
"Silti olemme vaimoni kanssa molemmat edelleen yrityksen palkkalistoilla. On paikka jonne mennä ja jossa saa osallistua ja tuntea olevansa tarpeellinen."
Jokin on silti muuttunut, hän myöntää. "Sovimme vaimoni kanssa kymmenen vuotta sitten, että olisimme aamupäivät eläkkeellä ja iltapäivällä ja illalla töissä."
"Työ ei saa olla koko elämä, opin ajattelemaan jo isänikin kodissa. Ja jotain pitää antaa vastapalvelukseksi sille yhteisölle, jossa toimii."
Lanton voisi todeta antaneen jonkun toisenkin edestä. Niin mittava on hänen vaikutuksensa Oulua ja ympäröivää aluetta koskevissa asioissa tänäänkin.
"Mielelläni olen mukana, jos jotain pystyn antamaan."
Pisin Lanton vaikutuskanavista on Oulun kauppakamari. "Vuonna 1970 menin mukaan, enkä vieläkään ole ymmärtänyt lähteä pois." Tällä erää kauppaneuvos johtaa sen 100-vuotistoimikuntaa.
Järjestön toimintaa tuntematon saattaisi nähdä sen vain liike-elämän edunvalvojana. Lantto tähdentää asian olevan totaalisen toinen. "Kauppakamari tekee yhteiskunnallista työtä koko Oulun alueen kehittämiseksi."
Pienen Ilkka-pojan haaveammatti oli veturinkuljettaja. Ohjattavaa onkin ollut, ja vetureita, vaikka raiteet ovatkin olleet toiset.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva