Oulun lääketieteelliseen tulossa 7-10 lisäpaikkaa

Vuokko Pentzin

OULU Lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja lisätään ensi syksynä Oulun yliopistossa 7-8 paikalla.

Valtakunnallisesti aloituspaikkojen määrä nousee lääketieteellisissä tiedekunnissa 550:sta 600:aan. Opetusministeriön kaavailujen mukaan Kuopioon on tulossa 2-3 lisäpaikkaa, Tampereelle 10, Turkuun 10-15 ja Helsinkiin 20-25 paikkaa. Lopullinen paikkajako varmistuu ministeriön ja tiedekuntien välisissä neuvotteluissa.

Dekaani Heikki Ruskoaho toteaa, että aloituspaikkojen lisääminen Oulussa 7-8 paikalla ei vielä sanottavasti korjaa Pohjois-Suomen terveyskeskusten lääkäripulaa.

”Tiedekuntaneuvostossa on meneillään opetussuunnitelman uudistaminen, jonka keskeisenä tavoitteena on kehittää lääkärikoulusta vastaamaan paremmin lääkäreiden työnkuvaa tulevaisuudessa ja saada heidät hakeutumaan terveyskeskuksiin ja yleensäkin julkisiin virkoihin”, Heikki Ruskoaho kertoo.

Vaikka opetussuunnitelman uudistus ei ole sidoksissa aloituspaikkojen lisäämiseen, Ruskoahon mukaan hankkeiden odotetaan yhdessä korjaavan vaikeaa lääkäritilannetta. ”Aloituspaikkojen lisäämisestä päättää tiedekuntaneuvosto, mutta Oulun yliopisto on kyllä mukana yhteisissä talkoissa.”

Suurin lisäystarve on Helsingin yliopistossa, jossa uusien lääketieteen opiskelijoiden määrät ovat kaiken aikaa olleet pienemmät kuin muualla maassa. Helsingissä lääkärikoulutuksen aloitti viime syksynä 100 opiskelijaa, kun Oulussa heitä oli 115.

Opetusryhmät liian suuria

Opiskelijamäärien kasvaessa suurin huoli tiedekunnissa on opettajien ja tilojen riittävyydestä.

Opetusryhmät ovat jo nykyisellään niin suuria, että lääkärin työssä tärkeiden käytännön taitojen ja toimenpiteiden harjoittelu uhkaa jäädä vajavaiseksi. ”Kaikki kliinisten aineiden opettajat ovat huolissaan siitä, pystytäänkö nämä taidot opettamaan kunnolla, kun sisäänotto kasvaa”, Heikki Ruskoaho kertoo.

”Pelkona on myös, että perusopetuksen lisääntyessä tutkimustyön määrä vähenee ja tasokin saattaa laskea. Toivommekin, että opetusministeriö lisää opetuksen resursseja, kun sisäänottoa kasvatetaan.”

Opetustilat ovat jo nykyisellään ahtaat. Perusopetuksessa suurimmat luentosalit on mitoitettu 120 opiskelijalle. Jos lääketieteen puolella aloittaa ensi syksynä 120 uutta opiskelijaa ja hammaslääketieteen puolella 42, kaikki eivät mahdu esimerkiksi anatomian, fysiologian ja lääkekemian luentosaleihin.

”Meillä on lisäksi noin 15 hyvinvointitekniikan opiskelijaa ja hiukan opetusta muistakin tiedekunnista. Perusopetuksen saleihin pitäisi mahtua yhtä aikaa 160-170 henkeä, mutta ne vetävät vain 120. Kaikki eivät mahdu yhtä aikaa sisään, ellei osa istu käytävillä”, Heikki Ruskoaho pahoittelee.

Hakijoita Oulun lääketieteelliseen tiedekuntaan on tähän saakka riittänyt hyvin. Määrä on viime vuodet pysynyt melko tasaisesti 400 paikkeilla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva