Myllytullin 7A palkitaan tupakoimattomuudesta

Maria Aitamurto

OULU Myllytullin koulun 7A-luokka on voittanut Smokefree class -tupakoimattomuuskilpailun yhteydessä järjestetyn toimintakilpailun. Valtakunnallisen kilpailun asettama haaste oli, että osallistujien pitää omassa ympäristössään toimia tupakoimattomuuden puolesta.

Palkkioksi luokka saa 1 500 euroa, joka menee luokkaretkikassaan. Yhteisillä varoilla on tarkoitus matkustaa ensi lukuvuonna ystävyyskoulun vieraiksi Itävaltaan.

Luokanvalvoja Seija Hepomäki sanoo, että voitto on tulos ahkerasta ja reippaasta toiminnasta. Työ alkoi jo lokakuussa. Tuolloin luokan 22 oppilasta, 6 poikaa ja 16 tyttöä, alkoivat ideoida tulevaa.

Ensimmäisenä luokka jakoi kioskeihin ja pieniin kauppoihin vetoomuksia, joissa pyydettiin myyjiä sinnikkäästi kysymään nuorilta tupakanostajilta henkilöllisyyspapereita. Lisäksi luokka taiteili graafisen suunnittelun kurssina kuvaamataidon tunnilla julisteita, jotka herättelivät pohtimaan tupakoimista ja tupakoimattomuutta. Oppilaat myös kirjoittelivat lehtiin herättääkseen keskustelua. Muita saavutuksia ovat sketsivideo, sarjakuvat ja loppukeväällä järjestetty tilaisuus kaikille Myllytullin koulun seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisille.

Kaikkia ideoita ei voitu toteuttaa. Painamatta jäivät tupakoimattomuus-aiheiset t-paidat, jotka oli tarkoitus lähettää koko eduskunnalle ja tasavallan presidentille. Hepomäki kertoo, että ajatus kaatui siihen, ettei luokka saanut hankittua ilmaisia t-paitoja.

Talven työn jälkeen saatu voitto on tehnyt koko joukon ”onnelliseksi kuin muumilaaksolaiset”, Hepomäki nauraa.

Toimintakilpailuun oli mahdollisuus osallistua kaikilla peruskoulujen seitsemänsillä ja kahdeksansilla luokilla.

Smokefree-kilpailun järjestäjä on Terveys ry. Muina järjestäjinä toimivat Folkhälsan, Suomen Syöpäpotilaat ja Suomen Syöpäyhdistys. Kilpailua rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan komission syöpäohjelma. Valtakunnallisen kilpailun palkinnot jaetaan toukokuussa, jolloin julkistetaan myös muut tulokset.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva