Asumispalveluissa petraamista

Etenkin nuorten ja vanhusten asumisessa on pulmia Oulun läänissä

Anne Laitinen

OULU Peruspalveluissa eniten petrattavaa Oulun läänissä on vanhusten koti- ja mielenterveyspotilaiden asumispalveluissa, koulujen oppilashuollossa sekä nopean hoidon tarjonnassa nuorten huumeongelmissa. Nämä korostuvat Oulun lääninhallituksen selvityksessä, jossa tarkasteltiin peruspalvelujen tasoa ja kuntalaisten tasavertaisuutta viime vuonna.

Palvelujen saatavuudessa on isoja eroja kaupunkikeskusten ja syrjäseutujen välillä, ja eron kuromiseksi lääninhallitus suosittaa kuntien yhteistyötä. Osa kunnista pystyisi palvelemaan asukkaitaan paremmin myös yhdistelemällä liikennejärjestelyjään.

”Kunnat ovat petranneet paljon siinä, miten oppilaskuljetukset ja vanhustenhuollon palvelut kulkevat syrjäkyliltä kuntakeskuksiin, mutta kuljetusjärjestelyissä on silti vielä löydettävissä huomattavia säästöjä”, kertoo Ulla Niemelä, raportin koonneen ryhmän puheenjohtaja ja lääninhallituksen tiedotuspäällikkö.

Koululaisen ongelmiin puututtava aiemmin

Kouluissa pitäisi alati olla saatavilla psykologi, koulukuraattori tai lastensuojelutyöntekijä, raportissa perätään. Pienet kunnat voisivat järjestää virkoja yhdessä. Nykyisellään kouluissa ei ole riittävästi keinoja tarttua ongelmiin. Vanhempien ja oppilaiden osuutta oppilaiden asioiden hoidossa pitäisi lisätä.

Selvityksessä kuultiin viestejä 300 koulusta. Lähes 150 koulussa koululaisia oli ohjattu hoitoon mielenterveysongelmien vuoksi. Alkoholin takia hoitoonohjauksia tehtiin 11 prosentissa kouluista. Huumeiden vuoksi meni jatkotutkimukseen 13 koulun oppilaita, pääosin yläasteilla ja erityiskouluissa. Lastensuojeluilmoituksia tehtiin 59 koululla.

”On tärkeää, että kouluissa - olivat he sitten opettajia, terveydenhuollon ihmisiä, kuraattoreita tai keittiöhenkilökuntaa - olisi taito huomata, että oppilaalla on joku asia menossa huonoon suuntaan. Nämä eivät loppujen lopuksi ole mammuttimaisia asioita, joilla voidaan edistää asioita”, Niemelä sanoo.

Kunnissa koetaan, ettei nuorille ei ole tarjolla tarpeeksi nopeaa apua huumeongelmiin, matalan kynnyksen palveluja. Muilta osin huume- ja päihdehoitopalveluja piti riittävinä noin puolet kyselyyn vastanneista kunnista.

”Tehtyjä päihdestrategioita on vahvistettava. Ja kun tehdään hyvinvointistrategioita, pitäisi nuorten huumeidenkäyttäjien hoitoon hakeutuminen ottaa sen osaksi”, toteaa Niemelä.

Tarpeista on heikosti tietoa

Ihmiset näkevät eniten puutteita sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lääninhallitukseen vuosittain tulevista reilusta 200 kantelusta kaksi kolmasosaa koskee näitä käytetyimpiä palveluja. Niissä on todennäköisesti myös isoimmat pulmat, arvioi Niemelä.

Vanhusten toivomien, kotona asumista tukevien palvelujen vähentyminen ja siirto yksityisten hoidettavaksi on huolestuttavaa, raportissa todetaan. Varakkaat voivat ostaa kotiin annettavia tukipalveluja ja pystyvät asumaan kotona pitempään kuin yksinomaan julkisen palvelun varassa olevat.

Vanhusten kotipalvelujen tarvetta ei ole kartoitettu kaikissa kunnissa, esimerkiksi ilta- ja yöhoitoa on selvitetty ainoastaan 17:ssä läänin 51 kunnasta. Monissa kunnissa sitä ei ole järjestetty lainkaan, paljolti työvoiman puutteen vuoksi.

Vähän tietoa on myös julkisista mielenterveyspotilaiden asumispalveluista. Tarpeista ei ole riittävästi tietoa edes valtakunnallisesti, kertoo Ulla Niemelä. Näitä palveluja ilmoitti olevan riittävästi tai lähes riittävästi hieman yli puolet läänin terveyskeskuksista.

Mallikkaiksi palveluiksi Niemelä poimii kartoituksesta joukkoliikenteen ja poliisin toiminnan. Poliisi on selvittänyt rikoksia vuosi vuodelta enemmän, vaikka sen henkilöstön määrä on suhteellisesti maan vähäisin.

”Joukkoliikenteen kehittämisessä on kuitenkin uhkakuvia. Määrärahoja, joilla lääninhallitus ostaa syrjäseutujen liikennettä, ollaan vähentämässä”, Niemelä huomauttaa.

Peruspalvelujen arviointiraportti on internetissä lääninhallituksen sivuilla.

FAKTALOOTA. boldaa nuolella osoitetut suurimmat ongelmat

Näitä palveluja arvioitiin Oulun läänissä 2001 (

Esiopetus

-> Oppilashuolto ja oppimisympäristöt

Kirjastotoimen henkilöstö

-> Mielenterveyspotilaiden asumispalvelut

->Vanhusten kotiin annettavat palvelut

Liikennepalvelut

Poliisin toiminta

Pelastustoimi

-> Huumetilanne

Huorten syrjäytymisen ehkäisy

Koululaisten ja sosiaali- ja terveyshuollon

asiakkaiden kuljetukset

(AKL)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva