Kaikenikäisten hullutusta

Optimismi jäi päällimmäiseksi nuorisoseurojen teatterikatselmuksessa

Arja Päivärinta

OULAINEN Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen vuotuinen teatterikatselmus toi estradille hupsuttelevia nuoria ja aikuisia. Päivän mittaisessa tapahtumassa vuorottelivat kyllä tummatkin sävyt, mutta iloinen ilme ja optimismi jäi päällimmäiseksi tuntemukseksi.

Oulunsuun nuorisoseuran näytelmäryhmä ilahdutti kahdella teoksella. Mister Omskakas on koko perheen näytelmä siitä, mikä on kultaakin kalliimpaa, eli toisesta välittäminen ja aito ystävyys. Ne ajavat ahneuden edelle, opettaa tämä Harri Virtasen käsikirjoitus ja Marika Lambergin ohjaus.

Päähenkilö, Mr Omskakas on liiallisella hillomunkkien syöttämisella kyllästetyn Pliisun setä, armoitettu keksijä ja ikuinen optimisti. Aikakoneen hän on jo keksinyt ja on vain ajan kysymys, milloin kullan valmistus onnistuu.

Hankaluutta aiheuttaa ulosottomies Isokihu apureineen. Onneksi Pliisu on ehtinyt saada ystävän Pilvibeibestä, joka tulee apuun ratkaisevalla hetkellä.

Hyväntuulinen eikä lainkaan pelottava näytelmä sopii perheen pientenkin katsottavaksi myös sadunhohtoisen puvustuksen ja selkeän lavastuksensa ansiosta. Tehosteet ja musiikki on valittu hyvällä maulla ja toteutettu taidolla.

Maharatki välipalaksi

Oulunsuun Pirtillä on talven ajan ahkeroitu teatteriharrastuksen parissa, sillä valmiina on myös katuteatteriesitys Sheikki Maharatki. Meeri Karjalaisen tekstissä hauskuus löytyy vieraan kielen ja suomen kielen kesken syntyvistä sananleikeistä. Juonikin on, mutta se jää sivuseikaksi.

Esitys perustuu hyvin paljon yleisön osallistumiseen. Siksi se sopii esittäväksi lähes missä vain ja on sopivan lyhyt välipalaksi vaikka ravintolailtaan.

Vielä on lisättävä Pirtillä pyörivä nuorten teatterityöpaja. Sen tuotoksena voi tilata vaikka improvisaatioita yleisön antamista aiheista. Näin tapahtui Oulaisissa, ja kaikilla oli hauskaa.

Epävarma mies

Korvenkylän nuorisoseuran talven ahkeroinnin tuloksena nähtiin katselmuksessa Jussi Kylätaskun kirjoittama ja Kristiina Savosen ohjaama Mies joka ei osannut sanoa ei.

Elokuvana ja teattereiden ohjelmistosta tuttu komedia kärsi tällä kertaa ensi-illan jäykkyydestä, sillä esityskertoja ei ollut takana vielä yhtä enempää.

Näytelmän päähenkilö Aimo on mies, joka ei osaa tehdä päätöksiä omasta elämästään. Hänen viattomuuttaan ja hyväntahtoisuuttaan käyttävät kaikki epäröimättä hyväkseen. Yhteensattumista ja väärinkäsityksistä koostuva tarina on tyypillistä komediaa, joka vaatii sujuvaa replikointia ja nopeita käänteitä kohtauksissa.

Korvenkylässäkin näyttelijäjoukko koostuu monenikäisistä esiintyjistä. Rikkautta on, että asioita voidaan tehdä yhdessä, kuten perhejärjestön imagoon kuuluu.

Pohjois-Pohjanmaan alueella saadaan vuosittain ensi-iltaan keskimäärin 20 nuorisoseuralaisten teatteriesitystä, kertoo toiminnanjohtaja Timo Nevanperä. Katselmukseen osallistuu harrastajajoukosta vain murto-osa. Lähinnä koulutukselliseksi tarkoitettu tilaisuus antaa jokaiselle siihen osallistuvalle varmasti enemmän kuin ottaa. Tyytyväisyys oli selvästi aistittavissa.

Arja Päivärinta

Tolari-patsas tuli ja meni Teatteri Pennin mukana

OULAINEN Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen liiton teatterikatselmuksessa Oulaisissa muut osallistujat saivat vain vilkaista Tolari-patsasta, joka tuli ja meni kempeleläisen Teatteri Pennin mukana.

Ikuisesti kiertävään palkintoon kolmannen perättäisen kiinnityksen saanut ryhmä sai aidon pystin lisäksi kipsijäljennöksen, joka jää ryhmälle pysyväksi muistoksi

Katselmukseen osallistui kaikkiaan viisi esitystä.

Teatteri Pennin näyttelemä Vuoriston kaunotar sai kaksihenkiseltä raadilta kiitosta ehyestä kokonaisuudesta ja hallitusta esityksestä. Äitiä esittävä Seija Sarkkinen palkittiin lisäksi roolisuorituksen aitoudesta kunniakirjalla.

Vuoriston kaunottaren on kirjoittanut irlantilainen Martin McDonagh ja ohjannut Janne Jokelainen. Seija Sarkkisen lisäksi näytelmässä esiintyvät Helena Mäkeläinen tyttärenä ja Vesa Mäkeläinen kaksoisroolissa. (Vuoriston kaunotar arvioitiin Kalevassa 24.4.)

Raadin muodostivat taideaineiden opettaja Pirjo Suvilehto Tyrnävältä ja toimittaja Pertti Hakala Oulusta. Raati piti katselmuksen antia monipuolisena ja vaihtelevana. Erityisen ilonsa raati lausui siitä, että nuorisoseurojen näytelmätoiminnassa on mukana paljon nuoria.

Ryhmille antamassaan kritiikissä raati kiinnitti erityistä huomiota esitysten rytmiikkaan ja henkilöiden ajankäyttöön dialogeissa.

Kunniakirjoilla palkittiin Markus Kaakinen Korvenkylän nuorisoseurasta roolisuorituksestaan näytelmässä Mies joka ei osannut sanoa ei ja Maiju Teeriaho Oulunsuun nuorisoseurasta rooleistaan näytelmässä Mr Omskakas. Koko Oulunsuussa toimiva Teatteri Toukolan ryhmä palkittiin Mr Omskakasin valinnasta ja esittämisestä, perusteluina ajankohtaisuus ja iloinen heittäytyminen.

Erityispalkinnon, Tolari-laatan, sain ohjaaja Marika Lamberg pitkään jatkuneesta ja innostuneesta järjestötoiminnasta ja harrastajateatterityöstä. Hänen ohjaaminaan nähtiin Mr Omskakas ja katuteatteriesitys Sheikki Maharatki.

Vihannin nuorisoseura oli mukana Ulla Haukan ohjaamalla nuorten teatteriesityksellä Zikhi Bara Nastar ja Korvenkylän nuorisoseura Kristiina Savosen ohjaamalla Jussi Kylätaskun näytelmällä Mies joka ei osannut sanoa ei. (AP)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva