Giscurinin ja Gurelivin avioyhdistys ry

Harrastajateatteria

Nuorten teatteriryhmä Levottomat: Neuvokkaat palvelijat. Kirjoittanut Olli Tola. Ohjaus Irene Ristolainen. Puvut Leena Hietala. Valot ja äänet Juha Mustonen. Rooleissa: Lauri Rukajärvi, Pekka Kivilinna, Reeta Juustinen, Henna Ervasti, Saga Skiftesvik, Anniina Tenno, Katariina Kynnös, Miia Heikki, Janette Ervasti, Liisa Tervo. Lasten ja nuorten teatteripäivien off-sarjassa 4.5. klo 18, Oulun kansalaisopiston Teatterikolo.

Taloudellinen hyöty vie voiton henkilökohtaisista antipatioista Ylen projektipäällikön ja teatteriohjaajan Olli Tolan uran ensimmäisessä näytelmässä Neuvokkaat palvelijat vuodelta 1977.

Näytelmässä puhutaan rahasta ja rakastetaan sitä paljon. Raha puhuu ja sitä kuunnellaan.

Esityksen tuhansista tukaateista löytynee lanka, jota pitkin voi keriä globaalin markkinatalouden armon vuoteen 2002.

Neljännesvuosisadassa molièremaisesti huvittelevasta saiturinäytelmästä on kehittynyt voitonpyynnille ja itsekkäälle kiskuruudelle irvistelevä moraliteetti.

Levottomat-niminen nuorten teatteriryhmä saa puhua levottomia pikkutuhmuuksia Tolan nuoruudentuotoksessa.

Ihmisiä nimitellään ruumiillisten muotojensa perusteella konttasormiksi, lattarinnoiksi, lohjakkeiksi, nuorsuiksi ja erääksi, joka antaa täyteläisen vaikutelman.

Juoni on yhtä yksinkertainen kuin toriteatterissa. Siksi roolihenkilöissä on oltava potkua.

Levottomat voisivat rohkeasti viedä henkilöhahmojen tyypittelyn pidemmälle muutenkin kuin suullisesti.

Nyt tyypit ovat lupaavasti nupullaan, mutta esittäminen jää vielä aranpuoleiseksi.

Giscurinin esittäjä Lauri Rukajärvi on löytänyt roolinsa. Sama saiturityyppi sopisi sellaisenaan vaikka ranskalaismestarin Saituriin.

Tola ei vaikuta läheskään sellaiselta komedian mestarilta kuin Molière. Hän pieksää roolihenkilöiden välityksellä suutaan, mutta syvällisempääkin satiiria väläytellään.

Tolan keksimässä Giscurinin ja Gurelivin muodostamassa avioyhdistys ry:ssä on vinha perä.

Olisiko avioyhdistyksen muodostaminen arvonlisäverotuksesta huolimatta taloudellisesti kannattavampaa kuin avioliiton solmiminen? Sitä kannattaa kaikkien avioliittoja ja avioehtoja laativien harkita.

Neuvokkaat palvelijat ovat neuvokkaita myös Lasten ja nuorten teatteripäivien (4.-8.5.) off-sarjassa.

EEVA KAUPPINEN

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva