Koulut laajenevat yli rajojen

Inkeelle tulee syksyllä lapsia kolmesta kunnasta ja kahdesta läänistä

Aku Ahlholm

TAIVALKOSKI Inkeen koulusta tulee taas kolmiopettajainen ensi syksynä, kun naapurikunnat Kuusamo ja Posio avaavat rajansa oppilailleen mennä lähimpään kouluun mutta eri kuntaan.

”Olen ollut täällä 30 vuotta, mutta vasta nyt rajat murtuvat”, iloitsee Inkeen johtava opettaja Raija Seppänen.

Taivalkoski on ollut uuden aallon keulassa, sillä koulupiirit ovat ennenkin ylittäneet kunnan rajat.

Lääninhallitus patistaa nyt muitakin kuntia yhdistämään koulupiirejä, jotta mahdollisimman moni sivukoulu saisi kolmannen opettajan. Toistaiseksi vielä 60 prosenttia kouluista on kaksiopettajaisia.

Pohjoisessa on alkanut koulujen lakkauttamisten toinen aalto, jossa kunnat sulkevat elinvoimaisiakin 30 oppilaan kouluja. Tämä herättää myös voimakasta vastustusta.

Kunnat ja lääninhallitus suosivat kolmiopettajaisia aluekouluja, mutta vanhemmat kokevat tulleensa petetyiksi. Heille on luvattu, että jos on lapsia, koulukin säilyy. Näin ei käynyt Kuusamossa Takkusalmen ja Posiolla Anetjärven kouluilla.

Kolmiopettajaiseksi

Inkeellä tilanne oli helpompi, koska Kuusamon Visalasta loppuivat lapset. Raija Seppänen ja yläluokan opettaja Jorma Tyni saavat samalla uuden opettajatoverin.

Heidän mielestään se on oppilaiden etu. ”On aika raskasta vetää kaksiopettajaista koulua”, Raija Seppänen kertoo.

Hän on opettanut kahta ensimmäistä luokkaa ja Jorma Tyni neljää seuraavaa. ”Kun opettaa neljää luokkaa joutuu organisoimaan opetusta paljon. Kuusituntisena päivänä voi olla 15 eri oppituntia”, Jorma Tyni kertoo.

Esimerkiksi matematiikassa jokaiselle luokalle on pidettävä eri oppitunnit samanaikaisesti. ”Sitten joukossa on vielä eritasoisia oppilaita, ja toiset joutuvat odottamaan paljon”, Raija Seppänen kertoo.

Inkeen opettajien mielestä vanhemmat ovat usein aika tiukkana koulunsa puolesta, vaikka on lasten etu päästä kolmen opettajan kouluun. Silloin opettajille on enemmän aikaa oppilailleen.

Nyt Inkeen opettajien motivaatio on hyvä, sillä kolmiopettajaisuus on turvattu ainakin viideksi vuodeksi eteenpäin.

Kuntarajat unohdettava

Lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen kannustaa kuntia unohtamaan edelleen kuntarajansa. ”Kunnan ei pitäisi katsoa pelkästään, että valtionosuuden yksikköhinta menisi silloin väärään kuntaan”, Kokkonen sanoo.

Hänen mukaansa kuntien olisi päästävä pois ajatuksesta, että kunta järjestää kaikki palvelut eikä tee yhteistyötä muiden kanssa.

Varsinkin kuntien rajoilla yhteistyön pitäisi olla tiiviimpää, jotta voidaan perustaa kolmiopettajaisia kouluja.

”Kolmiopettajaisella koululla on helpompaa, jos joku sairastuu tai lähtee täydennyskoulutukseen”, Kokkonen sanoo.

Myös koulun kehityksessä ja ristiriitatilanteissa kolmesta opettajasta on hänen mukaansa etua.

”Me emme silti anna kunnille sellaista viestiä, että tehkää isoja ja mahdollisimman tehokkaita yksikköjä, joissa kouluväkivalta, oppimisvaikeudet ja työrauhaongelmat tulevat suuremmiksi”, Kokkonen sanoo.

Sen sijaan hän haluaa, että kunnat laativat huolelliset sivistysstrategiat.

Aku Ahlholm

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva