Silja Hiironniemi jämäkkä kundi

Varatuomari Silja Hiironniemi on ehtinyt olla Oulussa apulaiskaupunginjohtajana vasta vajaat pari vuotta. Virkapaikalle hän tuli Alavuden kaupunginjohtajan tuolilta. Hän on ensimmäinen nainen, joka on noussut Oulun ylimpään johtajistoon.

Ympyrät ovat Pohjois-Suomen pääkaupungissa huomattavasti suuremmat kuin Etelä-Pohjanmaalla. Kaupungilla on työntekijöitä miltei sama määrä kuin Alavudella asukkaita. Oulussa Hiironniemen vastuulla on palveluiden tuotanto sosiaali- ja terveystoimessa, opetuksessa, liikunnassa ja kulttuurissa.

Voipa olla, että listasta on jotakin unohtunut, sillä Hiironniemen hoitoon on kasattu reippaasti yli puolet Oulun talousvastuusta. Silja Hiironniemi vastaa siitä, että oululaisilla menee elämässä hyvin.

Silja Hiironniemestä voi todeta, että hän on jämäkkä kundi. Nimityksessä ei ole yhtään piruilua. Hiironniemessä on ominaisuuksia ja johtajuutta, jota kaipaa monelta mieheltä.

Alavudellakin hänet muistetaan tiukkana ja oikeudenmukaisena henkilönä, joka ei sortunut kieroiluun. Erityisen hyvänä entisessä kotikaupungissa pidettiin hänen tietämystään kunta-alan uusimmista virtauksista. Hän tuntee myös valtakunnantason toimijoita ja on niitä itsekin Suomen Kuntaliiton kautta.

Hiironniemi oli neuvottelemassa lääkärilakon lopettamisesta. Hän oli junailemassa oululaisille lisärahoja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin, jotta nämä pääsisivät nopeutetussa tahdissa jonoissa eteen päin ja leikkauksiin.

Alavudella Silja Hiironniemen muistetaan ajaneen asiat kuten hän katsoi parhaaksi, mutta yhteistyökykyäkin löytyi. Laman aikana hän oli nostamassa taloutta pystyyn. Mitään suuria rakennusmuistomerkkejä hän ei itsestään jättänyt. Ouluun sellainen saattaa tulla, sillä Silja Hiironniemen mielestä Oulu on areenan arvoinen.

Poliittista realismia Silja Hiironniemi osoitti sillä, että piti vielä avoinna areenan lisäksi nollavaihtoehtoa eli Raksilan jäähallin teknistä peruskorjausta, kun keskustelu kaupunginhallituksessa ajautui juupas-eipäs -urille. Tiukkaan äänestykseen ja kahtiajakoon halliasiaa ei ajettu.

Areenan suhteen Hiironniemi jätti itselleen myös takaportin: kaupungin talouden. Jos talous ei areenaa salli, Hiironniemi voi muiden palveluiden tuottajana hyvinkin vielä keikauttaa kantansa Raksilan remonttiin.

Talousasiat ovat Hiironniemeä lähellä. Hän on mukana kuntaliiton tohtoriprojektissa. Väitöskirjan aiheena on kuntien talouden ohjeet. Toisaalta apulaiskaupunginjohtajan kiireet ovat siksi kovat, että Hiironniemi itsekin suhtautuu projektiinsa hieman varoen.

Kaupunginhallituksen pöydän äärellä Hiironniemi on hieman etäinen ja eleetön. Saman vaikutuksen hän tekee kaupunginvaltuuston salissa. Hiironniemi seuraa tarkasti missä mennään.

Hiironniemen plussaksi lasketaan se, että hän perehtyy asioihin. Siinä vaiheessa kun toiset poksauttavat linja-autossa shampanjapullon auki, Hiironniemi lukee valmisteilla olevia raportteja ja antaa kaupungintalolle ohjeita, mihin seikkoihin pitää vielä puuttua.

Nopeus on yksi ominaisuus, joka hänestä löytyy. Asiat eivät jää laatikoihin makaamaan. Areenaselvityksen valmistuttua päätösehdotus oli valmiina seuraavana päivänä aamusta. Samaa kuuluu myös alaisten taholta. Hiironniemi vastaa tiedusteluihin eikä jätä tuuliajolle.

Toisaalta Oulun kaupungin rattaat ovat niin suuret, että mukaan pääsy vaatii työtä ja tutustumista. Tuon tutustumisen myötä hän on tuonut uutta otetta, vanhat selitykset eivät enää päde. Joskus tosin saattavat vaivata aiemmat pienet ympyrät.

Joku voi epäillä, että hän vie eteen päin keskustalaisten ideoita, sillä kaupunginjohtajistoon hänet valittiin Suomen Keskustan mandaatilta. Toinen tekijä oli tasa-arvo. Johtajistoon haluttiin nainen.

KARI SANKALA

Kuka:

Silja Hiironniemi

- 51-vuotias varatuomari

- Oulun palveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja

- Perhe: mies ja aikuinen poika

- Asuu Oulun Toivoniemessä

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva