Sonera myi Primatelin YIT:lle

Oulussa nousi ensityrmistyksen jälkeen usko tulevaan

Pasi Kalliokoski

OULU Sonera myi tietoliikenneverkkoja rakentavan ja ylläpitävän Primatel Oy:n rakennusyhtiönä tunnetulle YIT-Yhtymälle 41,6 miljoonalla eurolla. Soneran mukaan Primatel myytiin, koska verkon rakentaminen ja kunnossapito eivät kuulu Soneran ydinliiketoimintoihin.

Näin Primatelin noin 1 700 työntekijää siirtyvät YIT:n palvelukseen. Oulussa Primatel työllistää noin 70 henkeä, ja muualla Oulun ja Lapin läänissä yhteensä noin 230 työntekijää.

"Tieto oli tyrmäävä. Vaikka myynnistä on puhuttu, tuntuu kauppa vähän tylyltä, sillä me olemme sitä pitkänlinjan perusporukkaa, joka on rakentanut verkot", muistuttaa Pohjois-Suomen alueluottamusmies Kalevi Kuha.

"Tapasin Primatelin johtoa maanantaina Helsingissä yhteistyöpalaverissa. Siellä ei puhuttu mitään kaupasta, vaan todettiin, että saneeraukset on nyt tehty. Talvi oli taas hiljainen, mutta nyt on tullut kovastikin töitä", tietää Kuha.

Reilun vuoden aikana koviin koitoksiin joutunut Soneran varatoimitusjohtaja Aimo Eloholma löytää kuitenkin kaupalle perustelut.

"Verkkojen rakentamisessa ja kunnossapidossa on tapahtumassa murros. Operaattorit ovat luopumassa tästä liiketoiminnasta ja laitevalmistajat käyttävät entistä enemmän alihankkijoita. Uskoaksemme Primatelin tuottamien palvelujen laatu- ja hintakilpailukyky paranee entisestään uudella järjestelyllä", sanoo Eloholma.

Pohjoisen tunnelma positiivinen

Kuha näkee myös hieman yllättäen myynnin hyvänä asiana. Uskoa valaa muun muassa puitesopimus, jonka mukaan YIT Primatel toimittaa myös lähivuosina valtaosan Soneran verkkojen ylläpito- ja rakentamispalveluista.

"Ei tässä ole pelkkiä uhkakuvia. Olen ainakin toiveikas, sillä Soneran verkon rakentaminen ja ylläpito jatkuu. Ja vaikka epäilenkin, ettei Sonera investoi enää kiinteään verkkoon yhtä paljon kuin ennen, saattaa tämä tuoda kiinteistöjen verkkorakentamiseen lisää töitä".

"Toivottavasti nyt loppuu asentajiin kohdistunut jatkuva paine irtisanomisista ja lomautuksista sekä tapahtuu niissä asioissa kulttuurin muutos", sanoo Kuha.

Samoilla linjoilla on Primatelin Pohjois-Suomen aluejohtaja Pentti Tammelin, joka ei löydä yhtiön myynnistä YIT:lle negatiivista sanottavaa.

"Tämä on positiivinen asia ja antaa meille paljon mahdollisuuksia laajemmalla toimintasektorilla itsenäisenä yhtiönä, joka ei ole sidoksissa Soneraan. Kun lisäksi operaattoreiden verkot alkavat olla rakennettu, niin jostain on haettava kasvua ja lisätyötä. Kiinteistöihin rakennetaan nykyisin uusia tietoverkkoja ja laajakaistaliittymiä, joten YIT on hyvä yhteistyökumppani", arvioi Tammelin.

Tammelinin mukaa Primatel ja YIT ovat jo tehneet yhteistyötä kiinteistöverkkojen rakentamisessa.

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö, jota on kehitetty koko ajan. Toimintamallit ja prosessit on jo tietyiltä osin kunnossa ja olemassa. Silti täytyy muistaa, että kun kaksi näinkin erilaista toimialaa menee yhteen, ei ole olemassa päällekkäisiä toimintoja, jotka aiheuttaisivat saneeraustarpeita", sanoo Tammelin.

Muutto Kuopiosta Helsinkiin

Viime vuonna 153,5 miljoonan euron liikevaihtoon yltänyt Primatel Oy on kuulunut Sonera Telecomiin, jonka liikevaihto vuonna 2001 oli 1 024 miljoonaa euroa.

"Primatelin ostolla YIT panostaa tulevaisuuden infrastruktuuriin. Kiinteistökannan verkottaminen on vasta alkuvaiheessaan ja tietoliikennesektorin kehitys luo uusia markkinoita. Riippumattomuus Sonerasta antaa YIT Primatelille aikaisempaa paremman mahdollisuuden tarjota palvelujaan myös muille operaattoreille", toteaa YIT:n konsernijohtaja Reino Hanhinen.

YIT-konserniin perustetaan alakonserni YIT Primatel Oy. Yhtiön pääkonttori muuttaa Kuopiosta YIT-Yhtymän pääkonttoriin Helsinkiin ja toimitusjohtajana jatkaa Hannu Leinonen. Kaupan myötä YIT-konsernin henkilöstön määrä nousee 12 500:een.

Kaupan voimaanastuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Kaupan oletetaan toteutuvan vuoden 2002 toisen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva