Liki 400 oppilaan voimin

Yhteisnäyttely

Leipää ja sirkushuveja, Oulun ja Oulunsalon taidekoulujen yhteisnäyttelyt Oulun Osuuspankin Isokadun konttorissa 3.5. saakka, Oulun Nukussa ja Raksilan ja Limingantullin Prismoissa, Oulunsalotalossa ja JOT automationin tiloissa 26.5. saakka.

Oulun ja Oulunsalon taidekoulujen yhteisesti rakentamassa kevätkatselmuksessa kuvataidetta esitellään liki 400 oppilaan voimin.

Leipää ja sirkushuveja on nimenä yhteisponnistuksella, joka sisältää kuusi eri paikkoihin sijoittuvaa kokonaisuutta.

Pääripustukset löytää Oulun Nukulta ja Oulunsalotalolta. Lisäksi lasten ja nuorten tekemää taidetta tapaa Raksilan ja Limingantullin Prismoista sekä Oulun Osuuspankin Isokadun konttorin ikkunoista. JOT automationin tiloihin viety osanäyttely on vain talossa työskentelevien ilona.

Oulunsalotalolla on oulunsalolaisten vuosinäyttely, johon lisätuulahduksen tuovat oululaisten vierailijoiden teokset.

Teemana Oulunsalossa on ollut monimuotoinen luonto ja esillä käytävillä ja aulatiloissa on erilaista kuvaa kankaanpainannasta aina maalattuihin kenkiin asti.

Oulunsalon kokonaisuuteen tutustuessa tulee mieleen, että näyttelyn pitemmälle rakentaminen olisi ollut eduksi. Katsojalle viimeistellympi esillepano on usein antoisampi ja samalla taidekoululaisia opastettaisiin näyttelyn teon saloihin.

Nukun näyttelytilassa on vastaavasti Oulun taidekoulun vuosinäyttely. Teemoina ovat teatteri ja tarinat, joita on lähestytty teatterin keinojen kautta. Vastavuoroisesti myös Oulussa on oulunsalolaisten töitä vieraisilla.

Tehty ripustus vaikuttaa mietityltä ja on kuuden esillepanon kokonaisuudesta antoisin. Näyttelytilassa teoksiin myös suhtautuu toisella tavalla kuin koulun käytävälle tai markettiin ripustettuihin.

Taidekouluilla ja niiden tasolla uskoisi voitavan edistää myös ajatuksia saada valtakunnallinen lasten ja nuorten kulttuurikeskus Ouluun.

Nyt nähtävä laaja katselmus esittelee taidekouluissa tehtävää työtä, sitä mitä talven aikana saadaan aikaan. Useassa paikassa esille tuleminen ja jalkautuminen takaa myös laajan näkyvyyden. Sen uskoisi edistävän asiaa.

Toisaalta yhteisponnistuksen hajauttaminen moneen kuvataiteelle ei niin suotuisaan paikkaan on myös ongelma. Nyt se myös näkyy esillepanoissa niin paljon, että keskittyminen olisi sittenkin voinut olla parempi ratkaisu.

Timo Jokelainen

Jukka Leinonen

Yksi näyttelypaikoista. Leipää ja sirkushuveja Oulun NuKussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva