Elämäänsä tyytyväinen teknikko

60-vuotias

Martti Leino Raahessa.

Vanhemman projektiteknikon Martti Leinon isä aikoinaan kannusti poikaansa teknilliselle alalle sanoen, että siellä on tulevaisuus. Ikänsä tekniikasta kiinnostunut Leino myöntääkin, että ala on leivän hänelle myös antanut.

”Pidän työstäni ja menen mielelläni töihin.”

Perusraahelainen Leino valmistui teknikoksi Oulun teknillisestä koulusta vuonna 1964. Rautaruukki on tarjonnut kahdessa jaksossa työtä miehelle pian 34 vuotta.

”Kaikki työ pitää tehdä kunnolla - sitten saa kiitosta, jos saa.”

Yhteisten asioiden hoitamisen Leino aloitti jo opiskeluaikana, kun hänet valittiin teknillisen koulun oppilaskunnan sihteeriksi. Kunnallispoliittisen uransa hän aloitti kunnallisvaaliehdokkaana ja Pattijoen Työväenyhdistyksen sihteerinä.

Leinoa kiinnostaa olla mukana vaikuttamassa asioihin, mutta toisaalta kunnalliselämässä saa olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa.

”Asioita voidaan hoitaa toisellakin tavalla ja asioista voidaan ajatella toisestakin näkökulmasta.”

Kunnallispoliitikon uralle mahtuu myös puolueenvaihto, sillä kolmisen vuotta sitten demariryhmä vaihtui keskustaryhmään. Päätös ei missään nimessä ollut helppo - lopullinen ratkaisu vaati huolellisen harkinnan.

Leino on nyt perusturvalautakunnan puheenjohtaja ja varavaltuutettu, mutta kaupunginvaltuutettunakin hän on ehtinyt toimia lähes kolme kautta. Hänen mielestään asioihin voi vaikuttaa, mutta se edellyttää asioista selvää ottamista.

”Se vaatii, että toimii aktiivisesti puoluejärjestöissä sekä kyselee ja selvittää asioita vähän muualtakin. En allekirjoita ajatusta, että kunnallispolitiikassa ei voi vaikuttaa.”

Sosiaalipalvelukeskuksen tilanteen Leino näkee ongelmallisena, sillä lautakunnan esittämää budjettiesitystä leikattiin roimasti. Käytännössä se oli jo kaupunginvaltuustossa hyväksyttäessä alijäämäinen. Todennäköisesti ensi syksynä tarvitaan lisärahoitusta varovaisen arvion mukaan vielä yli miljoona euroa.

”Eihän valtuusto voi päättää, ettei kukaan voi kaupungissa sairastaa.”

Leino panostaisi niin sosiaali- kuin terveyspuolellakin enemmän ehkäisevään työhön, koska ne eurot tulevat hyvin pian takaisin pienempinä menoina. Esimerkiksi huumeongelmien puolella nyt keskitytään enemmän korjaamaan jo syntyneitä vaurioita, mutta ei pyritä vaikuttamaan ongelmien aiheuttajiin.

Hän muistuttaa, että tuotantolaitoksissakin tehdään aika ajoin peruskorjauksia, joiden jälkeen ne toimivat entistä paremmin. Vanhustyötä ja -järjestöjä Leino tukisi myös, koska ne tekevät hyvää työtä säästäen kaupungin kustannuksia.

Nyt toteutuvan kuntaliitoksen Pattijoen kanssa Leino katsoo tuovan mukanaan huomattavia etuja. Kaupunki pääsee toden teolla kehittymään, kun hieman yli 30 vuotta kestänyt keskustelu vihdoin päättyy.

”Pattijokiset pelkäsivät, että kirkonkylä rupeaa kuihtumaan kuntaliitoksen myötä, mutta luulen, että käytännössä käy päinvastoin. Raahen vaikutusvalta kuntaliitoksen myötä vain kasvaa.”

Leino toimii puheenjohtaja Raahen terästehtaan toimihenkilöunionissa ja Raahen alueen sydänyhdistyksessä. Harrastuksiin on jo pitkään kuulunut liikunta eri muodoissaan. Uiminen ja pyöräily ovat saaneet rinnalleen nyt kävelyn, jossa kilometrejä on kertynyt jo toistatuhatta.

”Kävelemällä pysyy kunnossa ja hyvällä mielellä. Siinä voi miettiä asioita, se vähentää stressiä.”

Merkkipäivänään Martti Leino on matkoilla.

HELGE MURTOVAARA

Helge Murtovaara

Osa-aikaeläkkeellä. Raahelainen Martti Leino on tuttu näky kävelylenkillä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva