Reinilän talo jäi ostamatta

Kaupunginvaltuusto palautti asian uudelleen valmisteluun

Kari Sankala

OULU Kaupunginvaltuusto ei ostanut ainakaan vielä Reinilän taloa, vaikka kaupunginhallitus esitti kauppojen tekoa Kajaaninkatu 15:ssa sijaitsevasta kulttuurihistoriallisesta kiinteistöstä.

Asia palautui kaupunginhallitukseen uudelleen valmisteltavaksi äänin 37-21 Teemu Vasankarin (kok.) esityksestä.

Vasankari vakuutti, ettei hänen palautusesityksensä ollut kulttuurivihamielisyyttä, vaan hänen mielestään talolle pitäisi löytää joku yksityinen ostaja.

Vasankarin mukaan hänen edustamansa bisnespiirit lähinnä Head Invest Oy ja Veikko Lesonen eivät ole kuitenkaan talosta kiinnostuneita.

Vasankarin mielestä talolle pitää keksiä järkevä käyttö ennen kuin kauppoihin ryhdytään. Hänen mielestään talo voitaisiin kaupata esimerkiksi jollekin rakennusliikkeelle kunnostettavaksi luovuttamalla rakennusoikeutta korvaukseksi jostakin toisaalta kaupungista.

Vasankarin palautusesitystä kannatti Eino Laaksonen (kesk.). Laaksosen mielestä kaupunginhallituksen pitää selvittää Reinilän talon jatkoyhteydet ennen kuin kauppoihin ryhdytään.

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennaselle kaupunginvaltuuston kanta tuli yllätyksenä. Pennasen mukaan rakennusliikkeet eivät ole kiinnostuneita Vasankarin esittämästä kunnostusmallista. Se on jo selvitetty.

Pennasella ei ole myöskään tiedossa ketään muuta, jota talo kiinnostaisi kuin kaupunki. Valtuustoryhmien neuvotteluissa oli päivän mittaan kuitenkin liikkunut tieto, että joku ulkopuolinen taho olisi kiinnostunut Reinilän talosta. Ainakaan illalla tuosta ostajaehdokkaasta ei ollut kellään tietoa, ei Vasankarilla eikä Pennasella.

Käyttö mietintään

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Pikkaraisen (kesk.) mielestä viranhaltijat joutuvat nyt valmistelemaan asian uudelleen niin pitkälle, että rakennuksen käyttö tulee mietittyä.

Pikkarainen arvioi, että museoksi kunnostaminen maksaisi toista miljoonaa euroa ja käyttökulut ovat yli 100 000 euroa vuodessa.

Pikkaraisen mukaan palautuksen tavoite ei ole rapisuttaa Reinilän taloa ja sitä myöten siirtää talo kaatopaikalle. Pikkarainen korostaa, että talon käyttö mietitään nyt ensin.

Myyjäpuolta edustavalle Erkki Reinilälle kaupunginvaltuuston menettely oli jonkinasteinen yllätys, sillä kaupungin päästä oli tullut viestiä, että kauppa hyväksytään.

”Nyt asian käsittely on kesken, tarjous on edelleen voimassa”, Erkki Reinilä sanoo tyynesti.

Reinilän talon omistajat

Nykyisin Reinilän talona tunnetun pihapiirin rakennukset ovat olleet seuraavilla omistajilla:

1823 suutari Nils Bengström ja vaimo Brita Helena Sohack.

1823-1842 kaupunginviskaali Gustav Levonius.

1842-1858 lääninrahastonhoitaja, kollegiasessori Johan Christian Wichmann (kuoli 10.11.1848) ja hänen leskensä Beata Gustava Wickmann.

1858-1865/1866 Oulun kaupunki.

1865/1866-1874 lääninkamreeri Frithiof Flodin.

1874-1878 kruununvouti kollegiasessori Gustaf Slottsberg.

1878-1883 metsänhoitaja Edvard Leanhard Blumenthal.

1883-1917 pankinkomissaari Johan Edvard Rehnbäck.

1917 oikeuspormestari Karl Torsten Reinilä vuoteen 1964 ja sen jälkeen hänen perikuntansa Helga Reinilän johdolla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva